Kristupas Kerulis: „Muzika ir scena – mano pašaukimas“

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)
Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Apie dainininką, daugelyje Lietuvos ir užsienio konkursų laurus skinantį Palangos Senosios gimnazijos moksleivį Kristupą Kerulį „Pajūrio naujienos“ pastarąjį kartą yra rašiusios po to, kai jis sėkmingai pasirodė tarptautinio menų festivalio „Slavianskij Bazar“ vaikų muzikos konkurse „Vitebsk 2020“. Nuo to laiko jaunasis talentas įveikė dar du konkursus – Vokietijoje EURO POP CONTEST „Berliner Perle“ ir „EUROKIDS winter online edition“ Italijoje.

Pagavęs sėkmę, nebepaleidžia

„Pastarojo rezultatų tikėjomės gruodžio 30-ąją, bet tai užtruko. Jau žinome – turime dar vieną GRAND PRIX Lietuvai!“ – pasidžiaugė Kristupo mama Jurgita Kerulienė.

Ji atviravo žinios, kas tarptautinės komisijos, o vėliau 4-ių žinomų Italijos atlikėjų sprendimu, iš didelio būrio atrinktų 7-ių stiprių konkurentų, tarp kurių Kristupas, taps pačiu stipriausiu, laukusi daugiau iš smalsumo negu iš tikėjimo svaiginančia pergale. Bet, kaip sakė pašnekovė, matyt, pagavęs sėkmę besibaigiant 2020-iesiems, sūnus jos nebepaleido. Šie, 2021-ieji, metai jam išties prasidėjo puikiai, juolab kad Naujųjų Metų išvakarėse buvo pakviestas padainuoti dar ir iškilmingo LR Seimo posėdžio, skirto Sausio 13-osios 30-mečiui, renginyje. „Šis kvietimas minint tokią svarbią Lietuvai datą, man, mano tėvams, seneliams, žinoma, ir mane konkursams ruošiančiam muzikos mokytojui Vytautui Valiui – didelis ir svarbus pripažinimas“, – atviravo pats Kristupas.

Į tarptautinį vokalistų konkursą Vokietijoje Keruliai planavo vykti praėjusį rugsėjį, žinodami, jog konkursas įdomus tuo, kad pritraukia ypač stiprius atlikėjus iš viso pasaulio – sėkmės atveju, anot Jurgitos, pergalės skonis būna itin saldus. „Mes niekada neturime tikslo surinkti kuo daugiau diplomų. Mūsų tikslas yra kokybė“, – akcentavo J. Kerulienė. Užtat per metus Kristupas stengiasi pasirinkti vieną ar du labai rimtus tarptautinius konkursus užsienyje – toks, pavyzdžiui, anksčiau buvo Italijoje „TOP Voice. Italia“. Jame palangiškis taip pat laimėjo I vietą.

Praėjusį kalėdinį laikotarpį Keruliai planavo pradėti Berlyne, tačiau dėl pandemijos konkursas EURO POP COTEST „Berliner Perle“, kaip ir daugelis kitų, buvo perkeltas į internetinę erdvę. Nors sąlygos ir pakeistos, tačiau kol kas tai buvo vienintelis „online“ konkursas, kuris Kristupui leido pasijausti lyg dalyvautų gyvai.

Lietuvai atstovavo trise

„Online“ vykstantiems konkursams dalyviai atsiunčia savo vaizdo įrašus, organizatoriai sukelia juos į socialinį tinklą „YouTube“, savo internetinį ar į feisbuko puslapius. Komisija, peržiūrėjusi pasirodymus namuose, organizatoriams siunčia vertinimus, o rezultatus dalyviai sužino, kai sąrašai paskelbiami taip pat internetinėje erdvėje. Tiesa, čia, kaip ir gyvame konkurse, norint į jį patekti, visų pirma reikia praeiti pirminę atranką. Apie tai, kad Kristupui pasisekė ir jį atrinko, šeima gavo pranešimą elektroniniu paštu. Po to vyko tiesioginė pasirodymų eiliškumo burtų traukimo transliacija. Numerius traukė pats konkurso direktorius Viktor Leis. Kristupui buvo ištraukti 1 ir 18 numeriai 14–17 metų dalyvių amžiaus grupėje. Tiesioginės pasirodymų transliacijos EURO POP CONTEST „Berliner Perle“ feisbuko puslapyje ir „YouTube“ kanale vyko 1-ąją ir 2-ąją Kalėdų dienas.

„Trijose amžiaus grupėse dalyvių, kurių buvo arti 100, pasirodymus stebėjome mes, stebėjo ir vertino tarptautinė komisija, kuriai teko labai nelengva užduotis, nes atlikėjų pasirodymai – vienas už kitą geresni“, – prisiminimais dalijosi J. Kerulienė. Anot jos, vakaro vedėjai abi dienas vokiečių kalba pristatydavo kiekvieną dalyvį, tada sekdavo pasirodymo įrašas. Per dvi konkurso dienas dalyviai atliko po dvi dainas – 1-ąją dieną pristatė savo šalies arba autorinę dainą, 2-ąją – pasaulio hitą. Buvo galima siųsti namuose, garso studijoje įdainuotus įrašus arba iš konkursų, koncertų, bet ne vėlesnius kaip 6 mėnesių senumo. Kristupas pasirodė su V. Kernagio ir K. Binkio daina „100 pavasarių“ bei Robio Viljamso „Let me entertain You“.

„Siųsdama įrašus neįsivaizdavau, kiek galėtų būti dalyvių, atstovaujančių mūsų šaliai. Kai buvo traukiami burtai, išgirdau dar dviejų lietuvaičių pavardes. Vadinasi, iš viso buvo trys Lietuvos atstovai, ir visi – toje pačioje 14–17 metų amžiaus grupėje“, – sakė J. Kerulienė.

Krištolinė taurė, medalis, simbolinis pliušinis meškutis ir didelis įrėmintas diplomas – tai dovanos, kurios Kristupui Keruliui visada primins jo p...
Krištolinė taurė, medalis, simbolinis pliušinis meškutis ir didelis įrėmintas diplomas – tai dovanos, kurios Kristupui Keruliui visada primins jo pergalę „Berliner PERLE“ vokalistų konkurse.

Krištolinė taurė ir diplomas, kokio dar neturėjo

Kristupas papasakojo, jog nuotoliniame „Berliner PERLE“ konkurse, stebint dalyvių pasirodymus, jį buvo apėmęs jausmas, tarsi klausytųsi gražaus koncerto. Jaudulys atsirado 3-iąją tiesioginės transliacijos dieną, kai jau vyko GALA koncertas. Trisdešimt keturių atlikėjų sąrašas buvo paskelbtas tik tos dienos rytą, beje, su prierašu, jog tai – ne tik prizinių vietų laimėtojai, bet ir šiaip dalyviai, komisijai palikę gerą įspūdį. „Labai apsidžiaugėme tame sąraše aptikę vieną LT vėliavėlę – Kristupas buvo vienintelis lietuvis, pakliuvęs į finalinį koncertą, kuriam pasibaigus, buvo skelbiami rezultatai“, – pasakojo J. Kerulienė.

Pirmiausia buvo išdalinti dalyvio diplomai, tai yra padėkos už dalyvavimą, tada skelbiami V, IV vietų laimėtojai. Anot pašnekovės, įtampa augo, nes Kristupo pavardė tarp nugalėtojų vis dar nebuvo minima. „Kai pradėjo skelbti atskirų amžiaus grupių III, II ir I vietos laimėtojus, pamaniau, kad Kristupas pelnys II arba III vietą, o paaiškėjo, kad iš beveik šimto 10–26 metų dalyvių jis buvo pats geriausias! Iš džiaugsmo pradėjome dainuoti ir garsiai šaukti – emocijų nevaldėme! Toks didelis įvertinimas!“ – nepakartojamas akimirkas prisiminė J. Kerulienė.

„Prizai: krištolinė taurė, medalis, didelis įrėmintas diplomas – tokio ryškaus dar niekada nebuvau gavęs – ir konkurso simbolis pliušinis meškutis atkeliavo paštu. Piniginė premija – bankiniu pavedimu“, – šypsojosi nugalėtojas.

Pirmosios pergalės – vaikų darželyje

Kristupas Kerulis: „Muzika ir scena – mano pašaukimas“, nuotrauka-2, JKfoto.lt nuotr. Kristupas Kerulis: „Muzika ir scena – mano pašaukimas“, nuotrauka-3, JKfoto.lt nuotr. Kristupas Kerulis: „Muzika ir scena – mano pašaukimas“, nuotrauka-4, JKfoto.lt nuotr.

Šiam konkursui vaikinas teigė atskirai nesiruošęs, išsiuntęs ankstesnius įrašus. Visiems pasirodymams jį ruošia mokytojas V. Valys, pas kurį palangiškis mokosi vokalo Neringos meno mokykloje bei Klaipėdos vaikų operos studijoje. Šiam pedagogui K. Kerulis negailėjo gražių žodžių, pats jų daug sakė išgirstantis ir palaikymo sulaukiantis iš buvusios pradinių klasių mokytojos bei buvusios klasės auklėtojos pagrindinėje mokykloje.

Paklaustas, kurie dalykai, be muzikos, dar jam sekasi ir patinka, K. Kerulis teigė, jog anglų kalba, geografija ir biotechnologijos.

„Bet jaučiu, kad muzika, scena yra tikrasis mano pašaukimas“, – nedvejojo vaikinas, kuriam praėjusį rugsėjį sukako 15 metų. Pritardama jo mama juokavo, jog Kristupas – iš tų žmonių, apie kuriuos sakoma, jog pirmiau pradėjo dainuoti negu kalbėti. Tad savaime suprantama, kad muzikalumą pirmiausia pastebėjo tėvai. Pirmieji berniuko muzikiniai žingsniai scenoje buvo žengti dar vaikų darželyje, kai, būdamas 5-erių, dalyvavo respublikiniame konkurse „Tramtatulis“ ir tapo Žemaitijos krašto laureatu. Po metų, būd0amas šešerių, pirmą kartą tapo Lietuvos vaikų ir moksleivių televizijos konkurso „Dainų dainelė 2012“ laureatu, praėjusiais 2020-aisiais šio konkurso laureatu tapo 4-ąjį kartą.

Taigi – konkursas po konkurso... O ar belieka laiko kitiems pomėgiams, vaikystei?

JKfoto.lt nuotr.
JKfoto.lt nuotr.

„Esu Klaipėdos vaikų operos studijos narys, ten susiradau draugų, bendraminčių, su kuriais labai gerai sutariame, puikiai praleidžiame laiką, tiesa, pastaruoju metu tik virtualioje erdvėje. Futbolu nesidomiu, bet laiko laisvalaikiui – knygoms, kompiuteriniams žaidimams, pabuvimui lauke – randu“, – sakė jaunasis dainininkas.

Audronė GRIEŽIENĖ,

Kristupas Kerulis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938