Grįžti į normalų gyvenimo ritmą padės gyventojų sąmoningumas – gyventojai raginami testuotis ir skiepytis nuo COVID-19

Grįžti į normalų gyvenimo ritmą padės gyventojų sąmoningumas – gyventojai raginami testuotis ir skiepytis nuo COVID-19

Laisvėjant karantino reikalavimams, gyvenimas Palangoje, tikimasi, pamažu grįš į įprastas vėžes. Kad kuo greičiau galėtume džiaugtis įprastu gyvenimo ritmu, būtinas gyventojų sąmoningumas – kelią tolimesniam viruso plitimui padės užkirsti testavimas dėl koronaviruso ir vakcinacija. Todėl Palangos miesto savivaldybė ragina visus darbuotojus, grįžtančius iš prastovų į darbus, rūpintis ne tik savo, bet ir klientų saugumu – atlikti testus dėl COVID-19.

Raginami testuotis

Irma Babičaitė-Kučinskienė, Palangos miesto savivaldybės administracijos savivaldybės gydytoja, sakė, kad iš prastovų į darbą grįžtantiems darbuotojams ypač rekomenduojama testuotis. „O jei grįžę iš prastovų į darbą darbuotojai (t. y., asmens sveikatos priežiūros įstaigų, socialinių paslaugų centro, globos namų darbuotojai, odontologai ir vaistininkai) pageidauja skiepytis, įstaigų vadovai turėtų Savivaldybei pateikti šių darbuotojų sąrašą, ir mes juos įtrauksime į rezervinį skiepijamųjų sąrašą. Esant galimybei, jie bus vakcinuojami“, – sakė I. Babičaitė-Kučinskienė.

Pasirūpinti savo svečiais ir darbuotojais ypač raginami svetingumo sektoriaus atstovai.

Siekiant apsaugoti save ir kitus, visų aptarnaujančių įmonių bei tarnybų vadovai kviečiami paskatinti savo darbuotojus, turinčius tiesioginį kontaktą su klientais, profilaktiškai atlikti PGR testą Palangos mobiliajame punkte. Profilaktiškai nemokamai atlikti COVID-19 testą gali tiesiogiai su klientais bendraujantys UAB „Palangos šilumos tinklai“, UAB „Palangos komunalinis ūkis“, UAB „Palangos vandenys“, UAB „Vlasava“, Palangos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos, Palangos kurorto muziejaus, VšĮ „Palangos orkestras“, VšĮ Antano Mončio namų-muziejaus, Palangos kultūros ir jaunimo centro, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Palangos miesto policijos komisariato, Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Palangos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, Palangos pasienio užkardos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie LR VRM Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės, Palangos miesto socialines paslaugas teikiančių įstaigų, Palangos miesto savivaldybės administracijos, kitų Palangos mieste viešąsias paslaugas teikiančių įmonių ir įstaigų darbuotojai, turintys tiesioginį (nuolatinį ar laikiną) kontaktą su kitais asmenimis, ir jų šeimos nariai. Tyrimai atliekami darbuotojams ir jų šeimos nariams, kurių deklaruota gyvenamoji vieta yra Palangos miesto savivaldybėje.

Pasak I. Babičaitės-Kučinskienės, gyventojų sąmoningumas, kovojant su visus užklupusia pandemija, yra būtinas. „Net jei nejaučiame COVID-19 ligos simptomų, turėtume periodiškai testuotis ir tikrintis, ar nesame besimptomiai koronaviruso nešiotojai“, – pabrėžė savivaldybės gydytoja.

Kokiomis vakcinomis dabar vyksta skiepijimas?

Kelią viruso plitimui užkirsti padės ir vakcinavimas. Gyventojai skiepijami nuo COVID-19 ligos, vadovaujantis prioritetų tvarka, nustatyta sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Kaip ir visoje Lietuvoje, Palangos gyventojus skiepijančiosios asmens sveikatos priežiūros įstaigos vakcinuoja „Moderna“, „Pfizer“ ir „AstraZeneca vakcinomis.

Dviem vakcinos dozėmis jau yra paskiepyti Palangos asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, globos namų darbuotojai ir gyventojai, socialinių paslaugų teikėjai, odontologai, vaistininkai. Dalis revakcinacijos jau pradėta ikimokyklinio ir pradinio ugdymo pedagogams. Pirma vakcinos doze paskiepyti ikimokyklinio ir pradinio ugdymo pedagogai bei dalis 80 metų ir vyresnių senjorų. Minėtos amžiaus grupės asmenų vakcinacija tęsiama.

„Pastebėjome, kad gyventojų nuomonė dėl vakcinacijos keičiasi. Yra žmonių, kurie atsisako skiepo, arba pasako, jog norėtų skiepytis vėliau, ne tą dieną, kai jau kviečiamas (asmeniškai) atvykti pasiskiepyti. Todėl „gyvi“ skaičiai kinta. Tačiau apskritai prioritetinėms grupėms priklausantys palangiškiai skiepijasi noriai“, – sakė I. Babičaitė-Kučinskienė.

Prioritetinei grupei priklausantiems gyventojams, norintiems pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos, patiems į asmens sveikatos priežiūros įstaigą kreiptis nereikia – jie sulauks atsakingo specialisto telefono skambučio

Palangos miesto savivaldybė testai skiepai COVID-19
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938