Iš kelių mėnesių miego busti pasiruošęs Palangos verslas rengiasi atnaujinti veiklą, tačiau tikisi daugiau atlaisvinimų

Iš kelių mėnesių miego busti pasiruošęs Palangos verslas rengiasi atnaujinti veiklą, tačiau tikisi daugiau atlaisvinimų

Palangos verslininkai viltingai laukia karantino švelninimų. Įsigaliojus judėjimo tarp savivaldybių draudimui kurorto viešbučiams ir restoranams neliko tikslo dirbti, tad jie užvėrė duris. Per kelis mėnesius šio sektoriaus verslininkai ne tik neuždirbo, bet dar ir patyrė praradimų – neteko dalies darbuotojų.

Kurortas laukia karantino švelninimo

Dalis Palangos viešbučių ir restoranų duris užvėrė dar lapkričio pradžioje, o likusieji, karantino ribojimams atėmus viltį per Kalėdas ir Naujuosius sulaukti klientų, duris užrakino gruodžio viduryje.

Vis dėlto šiuo metu jau tris mėnesius ar ilgiau nedirbantys Palangos viešbučių ir restoranų sektoriaus atstovai jau nori atnaujinti veiklą. Tam, kad žmonės galėtų grįžti į darbą, reikia, kad Vyriausybė dar labiau sušvelnintų karantiną ir panaikintų judėjimo tarp savivaldybių ribojimus.

„Mes buvome sustabdę savo veiklas, nes nebuvo tikslo dirbti – nematėme potencialių klientų“, – teigė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Tiesa, net jeigu nuo kovo 16 d. jau būtų galima be būtinos priežasties vykti į kitas savivaldybes, iškart duris atvertų ne visi Palangos viešbučiai. Dalis verslininkų, atsižvelgdami į tai, jog restoranams vis dar leidžiama dirbti tik tiekiant maistą išsinešti, veiklą planuotų atnaujinti po Velykų.

„Kaip ir po pirmo karantino, verslo atsidarymas bus nuoseklus – po truputį ir pasirenkant sau saugią datą visomis prasmėmis“, – teigė I. Valaitienė.

Mes buvome sustabdę savo veiklas, nes nebuvo tikslo dirbti – nematėme potencialių klientų.

Netrukus lauktų ir lauko terasų atvėrimo

Kurorto verslininkų nuomone, netrukus po to, kai bus leista judėti tarp miestų, turėtų būti svarstomas ir karantino suvaržymų švelninimas viešojo maitinimo sektoriaus atstovams, mat apgyvendinimo ir maitinimo paslaugos yra itin glaudžiai susijusios.

„Jeigu vėl bus grįžta prie to paties santykio, kaip per pirmąją bangą, kad vienam klientui turi tekti 10 kv. m, tai tiems, kas turi mažesnes kavines ir restoranėlius, yra visiškai neįmanoma aptarnauti žmonių. Tie nurodymai dėl viešojo maitinimo mums yra labai aktualūs“, – patikino Palangos verslininkų vedlė.

Manoma, kad ne vėliau nei balandžio viduryje turėtų būti leista žmones aptarnauti kavinių ir restoranų lauko terasose.

„Nors orai dar nėra tokie, kai sėdima lauko terasose, tačiau tikrai matome, kad atvykę ir pasivaikščioję žmonės mielai išgertų puodelį karštos arbatos ar kavos, sėdėdami ar stovėdami prie lauko staliuko. Galų gale, ir suvalgytų kokį karštą patiekalą. Išsinešti maisto žmonės atvyksta ir stovi eilėje, laikosi atstumo, bet atvyksta ir stovi. Tai manome, kad jie galėtų atsisėsti prie staliuko ir, laikantis visų reikalavimų, gauti šią paslaugą“, – dėstė I. Valaitienė.

Visi kiti reikalavimai veiklai – žmonių srautų ribojimas, paviršių bei patalpų dezinfekcija – apgyvendinimo paslaugas teikiantiesiems esą jau išmoktos pamokos.

Verslininkai norėtų, kad pamažu veiklą galėtų atnaujinti ir SPA paslaugas teikiantys centrai.

„Mes suprantame, kad po tokio ilgo sąstingio, po tokio veiklos sustabdymo atlaisvinimas turi būti etapais. Mes už tai, kad saugiai grįžtume į verslą, bet manome, kad kiekviena paslauga jau turi pamažu pradėti judėti“, – neabejojo pašnekovė.

Verslininkai norėtų žinoti ir konkretų šalies valdžios planą, kuris numatytų, kokie karantino laisvinimai numatomi žingsnis po žingsnio.

Svarsto darbuotojų testavimo galimybes

Palangos viešbučių ir restoranų asociacija verslininkus ragina testuoti darbuotojus dėl COVID-19.

Ši asociacijos pozicija jau pristatyta ir patiems verslininkams, aptartos tokios priemonės galimybės.

Pastebima, kad atnaujinus veiklą periodiškai tirtis dėl ligos darbuotojų niekas negalės priversti, tačiau neatmetama, kad jeigu mėginiai būtų imami darbo vietose, tai padidintų tirtis sutinkančių skaičių.

Tikimasi, kad darbuotojų testavimas dėl COVID-19 ligos padėtų užbėgti už akių sergamumo protrūkiams ir būtinybei vėl riboti veiklą. Be to, kartu būtų siunčiama žinutė poilsiautojams, kad Palanga yra saugus ir atvykstančiųjų saugumu besirūpinantis kurortas.

Vis dėlto bent kol kas šis klausimas dar tik svarstomas, bendros pozicijos dar nėra.

„Tai yra išlaidos ir gana nemažos. Dar yra informacijos, kurią turime pasitikslinti. Tikslinamės visas galimybes“, – apibendrino I. Valaitienė.

Sustabdę veiklą prarado darbuotojų

Po kelis mėnesius trukusio sąstingio, dabar turimais duomenimis, į rinką grįžti ketina visi asociacijos vienijami viešbučiai – bankrutavusių nėra.

„Manau, kad pakankamai šauniai mes pralaukėme“, – apibendrino I. Valaitienė.

Vis dėlto neslepiama, kad verslininkai patyrė praradimų. Sustabdžius veiklą kai kurie verslininkai prarado darbuotojų – ilgą laiką prastovose švelnesnio karantino laukę žmonės vis dėlto nusprendė pasukti į kitas sritis, kurių pandemija taip smarkiai nesukaustė.

Jau dabar matoma, kad ilgokai nedirbę žmonės prarado kompetencijų, tad atnaujinus veiklą įgūdžius teks gaivinti.

„Įgūdžiai tikrai yra nukentėję“, – patikino asociacijos vadovė.

Verslininkai dideles viltis deda į vasaros sezoną. Tikimasi, kad veiklos nevaržys griežtas karantinas ir bus galima užsidirbti. Veiklos pauzę kai kurie nusprendė išnaudoti remonto ar atsinaujinimo darbams, taigi tikimasi daugiau patrauklių vietų Palangoje.

Kol kas dauguma verslininkų veiklą ketina pradėti su dar išlikusiomis komandomis, tačiau netrukus, vertinant numatomus karantino reikalavimus, bus padedama ruoštis vasaros sezonui bei ieškoti darbuotojų.

Tiesa, jau ir dabar atsirado pavienių skelbimų, pranešančių, jog renkama vasaros sezono darbuotojų komanda.

Palangos meras: atnaujinus veiklą teks prisiimti atsakomybę dirbti saugiai

Tai, jog vietos verslininkai jau nekantrauja pradėti veiklą, tvirtino ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

„Kurorte pagrindinis išgyvenimo šaltinis, matyt, ir yra viešbučiai, aptarnavimo sektorius, restoranai. Jau daugiau nei du mėnesius visa veikla yra sustabdyta. Žmonės darbo neturi“, – akcentavo Š. Vaitkus.

Šarūnas Vaitkus, BNS nuotr.
Šarūnas Vaitkus, BNS nuotr.

Meras akcentavo, kad atnaujinus veiklą visiems teks prisiimti atsakomybę dirbti saugiai, mat būtina išvengti trečio uždarymo.

„Reikia suprasti vieną dalyką, jeigu į tai bus žiūrima pro pirštus, tai pasekmės vėl gali sugrįžti ir, neduok Dieve, teks užsidaryti trečią kartą. Mums dabar reikia vasaros sulaukti, kad galėtume visavertiškai dirbti ir sulaukti žmonių, tai visi turime prisiimti atsakomybę ir galvoti apie tai, kad turime dirbti saugiai“, – teigė Š. Vaitkus.

Vyriausybė yra numačiusi, kad savivaldybėse dėl COVID-19 būtų testuojama 1–4 proc. gyventojų. Šiuo metu Palangos savivaldybė jau yra pasiekusi 2,2 proc. rodiklį.

„Žmonės testuojasi savarankiškai. Kalbu apie kirpyklas, atsidariusias darbo vietas, įmones. Ir mes rekomenduojame žmonėms, kalbame su įstaigų, tokių kaip komunalinis ūkis, vandentiekis, kur dirba tikrai nemažai žmonių, vadovais, kad jie testuotųsi“, – dėstė Š. Vaitkus.

Riziką, kad virusas plis, mažina ir gyventojų vakcinavimas. Anot mero, Palanga yra gavusi 4 tūkst. vakcinos dozių. Paskiepyti jau yra 2650 gyventojų, antrąją vakcinos dozę jau yra gavę 1080.

Radvilė Rumšienė,

LRT
Palanga Palangos viešbučių ir restoranų asociacija Palangos verslininkai Viešbučiai Restoranai Karantinas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,93