Koncerte „Iš niekur dainos“ skambės kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus du vokaliniai ciklai: „Iš niekur dainos“ ir „Aštuoni metafiziniai romanai“ balsui ir fortepijonui. Pirmą ciklą sudaro septynios dainos, kurios dainuojamos pakaitomis rusų ir lietuvių kalbomis. Dainos parašytos pagal Marinos Cvetajevos poezijos rinktinę „Į niekur laiškai“, kurią į lietuvių kalbą išvertė Ramutė Skučaitė (2012, „Santara“). Antras ciklas „Aštuoni metafiziniai romansai“, nors parašytas 1986–1991 metais, išsiskiria šiuolaikiniu skambesiu ir kalba apie amžinuosius būties klausimus. Kaip vokalinę simfoniją, parašytą šių romansų pagrindu, ciklą atliko tik operos solistė Sabina Martinaitytė 2003 metais. „Tuomet, kai visų mūsų sielose noko naujų laikų dvasia ir visi savaip ieškojome tos sielos balsių bei priebalsių, Antano Maceinos, Henriko Radausko, Antano Miškinio, Leonardo Andriekaus, Jono Juškaičio ir Almio Grybausko poetinės gelmės viliojo savo paslaptimis ir jų atodangomis. Aštuoni romansai man tapo tyli ir nuosekli grumtis su savimi senajame ir naujajame laikuose.“ – sako kompozitorius G. Kuprevičius.
Atlikėjai:
VINCENZO DE MARTINO (fortepijonas)
Vincenzo De Martino gimė 1992 m. Kaljaryje (Italija). Nuo šešerių metų pradėjo mokytis skambinti fortepijonu pas Elisabettą Steri. Nuo 2011 m. studijavo Kaljario „G. P. da Palestrinos“ valstybinėje konservatorijoje, Maria Lucia Costa fortepijono klasėje, ir 2015 m. įgijo bakalaurą su aukščiausio laipsnio pagyrimu. Nuo 2015 m. studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, prof. Jurgio Karnavičiaus fortepijono klasėje, ir 2017 m. įgijo magistro laipsnį. 2021 m. baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos meno doktorantūrą. Buvo aktyvus Gabrieliaus Aleknos, Pascalio Devoyono, Gintaro Januševičiaus, Kevino Kennerio, Francesco Libetta’os, Jeano-Marco Luisada’os, Orazio Maione’s, Claudio Martinez-Mehnerio, Pascalio Nemirovskio, Fali Pavri, Mūzos Rubackytės, Irene Veneziano, Andriaus Žlabio vestų meistriškumo kursų dalyvis. Jis taip pat yra įvairių tarptautinių pianistų konkursų finalistas ir nugalėtojas, tarp jų – tarptautinis Stasio Vainiūno pianistų konkursas 2018 m. Pianistas aktyviai koncertuoja Italijoje ir Baltijos šalyse kaip solistas, akompaniatorius bei kamerinių ansamblių narys.
GABRIELĖ KIRŠAITĖ (mecosopranas)
Gabrielė Kiršaitė baigė magistro ir bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje prof. Irenos Milkevičiūtės ir prof. Sigutės Stonytės dainavimo klasėse, taip pat stažavosi Liono nacionalinėje aukštojoje muzikos ir šokio konservatorijoje Prancūzijoje.
Koncertavo su Lietuvos kameriniu orkestru, Vilniaus universiteto kameriniu orkestru, Lietuvos valstybiniu pučiamųjų instrumentų orkestru „Trimitas“. Nuo pat studijų pradžios dainavo Vilnius City Opera (režisierė Dalia Ibelhauptaitė, dirigentas Gintaras Rinkevičius) operų „Visos jos tokios“, „Trubadūras“ ir „Faustas“ ansambliuose.
2019–2021 buvo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė-stažuotoja. Šiuo metu ruošia Širdžių karalienės, Katino ir Kortos vaidmenis David Sebba operoje „Alisa stebuklų šalyje“, Deivės vaidmenį Ritos Mačiliūnaitės šokio operoje „Amžinybė ir viena diena“, Rozetės vaidmenį Jules Massenet operoje „Manon“ bei Raganos Piestos vaidemenį Jono Tamulionio operoje „Bruknelė“ Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.
Į renginį žiūrovai įleidžiami tik su Galimybiu pasu arba jam prilygstančiu dokumentu.