Muzikos festivalis „Pasaulio balsai 2021” pradeda skaityti festivalio Libro Vitae (Gyvenimo knygą),
Liepos 31 d., šeštadienį, 19 val. Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje skambės muzikos ir žodžio prologas. Vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė ir aktorius Rolandas Kazlas parengė subtilią programą - „Pasaulio labirintas ir širdies rojus”. Menininkus suvedė ir inspiravo domėjimasis filosofinėmis temomis.
„Pasaulio labirintas ir širdies rojus”- paskutinis stambus čekų kompozitoriaus Peterio Ebeno (1929-2007) ciklas vargonams. Kūrinį įkvėpės šviesuolis, filosofas Janas Amosas Komenskis (1592-1670).
P. Ebenas, keliaudamas po Europą, šio kūrinio pagrindu grodavo improvizacijas, galiausiais 2003 m. jos buvo užrašytos ir išleistos.
P. Ebenas rašė : „Piligrimas, keliaujantis po pasaulio labirintą, neranda laimės iki tol, kol neįsileidžia Dievo į savo širdį. Mane Komenskio pasaulėžiūroje labiausiai jaudina jo nenuilstantis noras padaryti pasaulį geresnį. Teksto atmosfera toli gražu nepanaši į idilišką pasivaikščiojimą per pasaulį. Atvirkščiai – tai kandūs, satyriniai, keisti, o kartais ir apokaliptiniai vaizdai.”
2021 m. vasarą Lietuvoje šis kūrinys skambės po didelės pertraukos – tąsyk, 1998 m. Vilniuje, filharmonijoje „Pasaulio labirintą ir širdies rojų” atliko pats autorius.
Janas Amosas Komenskis (Comenius)
Pasaulio labirintas ir širdies rojus
Tekstą į lietuvių kalbą išvertė Jonė Juchnevičiūtė
I. Prologas
II. Pasaulio vaizdas
III. Kaukės
IV. Mirties strėlės
V. Saldieji meilės pančiai
VI. Akademijos ceremonija
VII. Išsimokslinusiųjų tamsumas
VIII. Fortūnos ratas
IX. Žmonijos nusikaltimai
X. Netikri aukso amžiaus pažadai
XI. Tuštybių tuštybė
XII. Siaubas ir alpulys
XIII. Grįžimas pas Dievą
XIV. Epilogas
Įėjimas nemokamas