Minime prof. Marijos Gimbutienės 100-ąsias gimimo metines

Ant Birutės kalno. Palanga / Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų
Ant Birutės kalno. Palanga / Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų

Sausio 23 dieną sukanka 100 metų, kai gimė lietuvių archeologė, antropologė, baltų ir indoeuropiečių kultūros ir mitologijos tyrinėtoja profesorė Marija Gimbutienė (1921–1994).

M. Gimbutienė gyveno JAV. Lankydamasi Lietuvoje 1993 m. birželio 11–26 d., poilsiavo Palangoje, apsistojo kompozitoriaus Balio Dvariono (1904–1972) namuose. Būdama Palangoje, derino poilsį su darbu: koregavo knygos „Senoji Europa“ rankraštį, kur nagrinėjama Europos neolito, ypač 6500–3500 m. pr. Kr. Vidurio Europos rytų, visuomenė. Ši knyga buvo išleista 1996 m., jau po M. Gimbutienės mirties.

Pasaulinio garso lietuvių mokslininkė, Kalifornijos universiteto profesorė viena pirmųjų mokslo istorijoje apibendrino daugelį metų Europoje vykdytus archeologinius tyrinėjimus, remdamasi jais ir mitologijos duomenimis atkūrė senosios Europos vaizdą. Prof. M. Gimbutienė yra archeomitologijos pradininkė.

Profesorės veikalai apie Senąją Europą, jos dievus ir deives, apie priešistorinių laikų baltus, naujos mokslinės įžvalgos sulaukė ne tik mokslo visuomenės pripažinimo, jos paskaitose lankydavosi kultūros ir meno žmonės, o daugiau kaip dvi dešimtys įvairiomis kalbomis išleistų knygų plačiai pasklido po visą pasaulį. JAV ir kitose pasaulio šalyse prof. M. Gimbutienės darbais rėmėsi visuomeniniai judėjimai, gamtos išsaugojimo ir moterų sąjūdžiai. Poeto Sigito Gedos teigimu, jos mokslinės idėjos stipriai veikė XX a. antrosios pusės Lietuvos kultūrinį gyvenimą ir lietuvių poeziją.

„Ir akademinėje, ir visuomeninėje Marijos Gimbutienės veikloje kultūros matmuo – nepaprastai svarbus. Labai įsimintini yra profesorės žodžiai, jog bet kurios civilizacijos galios pagrindas yra jos meninė kūryba ir nematerialios vertybės, kurios visuomenės narių gyvenimą daro prasmingą ir malonų. Sunku būtų aiškiau nusakyti kultūros svarbą žmonijos raidai“, – sako kultūros ministras Simonas Kairys.

Būdama pasaulinės reikšmės mokslininke prof. M. Gimbutienė rūpinosi ir lietuvių kultūra – skaitė pranešimus „Santaros-Šviesos“ suvažiavimuose, bendradarbiavo su „Metmenų“ žurnalu, rūpinosi lietuviškomis mokyklomis JAV, globojo lietuvių menininkus.

2021-ieji Seimo sprendimu paskelbti Marijos Gimbutienės metais, minėjimo renginiai numatyti Lietuvoje, JAV ir Prancūzijoje. 100-osios Marijos Gimbutienės gimimo metinės įtrauktos į UNESCO ir valstybių narių minimų sukakčių sąrašą.

Mugėje. Palanga, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Ant Birutės kalno .Palanga, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Minime prof. Marijos Gimbutienės 100-ąsias gimimo metines, nuotrauka-3, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Tarp ansamblio "Bočiai". Palanga, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Prie knygos rankraščio. Palanga, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Su habil. dr. Meile Lukšiene. Vilnius, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Su sekretore Joan Merler Jurgio ir Aldonos Dvarionų namuose. Palanga, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Parke. Palanga, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų 1993 m. Marijos Aleksaitės-Gimbutienės apsilankymas Palangoje., Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Mugėje Palangoje, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Su dukra Živile. Vilnius, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Susitikimas su vaistažolininke. Palanga, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Ant Birutės kalno su filmavimo grupe. Palanga, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Dvarionų namuose. Palanga, Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų Filmavimo metu. Garso operatorius Vidmantas Kazlauskas, sekretorė Joan Merler, režisie..., Algirdo Tarvydo nuotr./ Iš Palangos kurorto muziejaus fondų
archeologė antropologė baltų ir indoeuropiečių kultūros ir mitologijos tyrinėtoja profesorė Marija Gimbutienė Palanga Balio Dvariono namai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937