Nuo sutemų kurortą vaduoja gatvių šviestuvai

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Praėjusios Kalėdos paženklino naujo gamtos ciklo – Saulės sugrįžimo pradžią ir nuo šiol dienos vis labiau ilgės.

Tačiau ilgesnę paros dalį viešpataujanti tamsa trauktis dar neskubės ir nuo ankstyvą pavakare prasidedančių sutemų miestą apšviečia UAB "Palangos komunalinis ūkis" prižiūrimi gatvių žibintai.

Šviečia apie 3,3 tūkst. lempų

Gatvių ir skverų apšvietimo "ūkis" mūsų kurorte yra nemažas: sutemus Palangoje užsižiebia apie 2,7 tūkst. šviestuvų. Dar apie 600 šviestuvų veikia Šventojoje.

Ilgiausiai trunkančiu tamsiu paros metu gruodžio mėnesiais Palangos bei Šventosios gatvių ir viešųjų erdvių apšvietimas sunaudoja apie 245 tūkst. kilovatvalandžių elektros energijos. Miesto biudžetui per paskutinį metų mėnesį tai kainuoja apie 28 tūkst. eurų.

Sausio mėnesio išlaidos miesto apšvietimui yra mažesnės: sunaudojama apie 220 tūkst. kilovatvalandžių, kurios kainuoja apie 25,5 tūkst. eurų.

Metų pradžioje miesto apšvietimas gerokai mažiau kainuoja dėl to, kad dienos jau būna ilgesnės. Be to, gruodį papildomą elektros energiją naudoja Kalėdų ir Naujųjų metų šventinis gatvių papuošimas, kuris sunaudoja apie 13 tūkst. kilovatvalandžių – apie pusantro tūkstančio eurų.

Mieste šviestuvų vis daugėja

Išlaidos miesto apšvietimui po truputį kasmet mažėja, nes palaipsniui senosios natrio lempos keičiamos LED šviestuvais, kurios sunaudoja trečdaliu elektros energijos mažiau.

Palangoje LED lempos šviečia apie 30 proc. gatvių šviestuvų. Šventojoje modernus apšvietimas įrengtas penktadalyje šviestuvų. Vietoje senųjų lempų šiuolaikinis apšvietimas įrengiamas šiemet rekonstruojamose Gintaro, Bangų gatvėse.

Tačiau, pasak bendrovės "Palangos komunalinis ūkis" gatvių apšvietimo baro vyriausiojo vadybininko Roberto Ivanausko, atnaujinant miesto apšvietimą tam skiriamos išlaidos mažėja nežymiai, nes rekonstruotose gatvėse pastatoma daugiau gatvių apšvietimo atramos stulpų, nei būdavo anksčiau.

Pavyzdžiui, naujai išasfaltuotoje Vytauto gatvės pradžioje apie pusantro kilometro ilgio atkarpoje pakeitus atramos stulpus be šviestuvų, nukreiptų į važiuojamąją kelio dalį, atsirado papildomos lempos, kurios apšviečia dviračių ir pėsčiųjų taką kitoje pusėje.

Labai sumažinti miesto apšvietimui būtinas išlaidas yra sudėtinga todėl, kad elektros energijos kaina nuolat vis didėja. Šiuo metu komunalininkai už miesto apšvietimui sunaudojamą kilovatvalandę moka po 11 centų.

Apšvietimu rūpinasi 5 žmonės

Kurorto komunalininkams kainuoja ne tik miesto gatvių apšvietimui sunaudojama elektros energija, bet ir tinklų, šviestuvų priežiūra bei remontas.

Be vyriausiojo vadybininko R. Ivanausko tuo rūpinasi 3 elektrikai ir automobilinio bokštelio vairuotojas.

Įvairiems remonto darbams, kabelių keitimui vidutiniškai kas mėnesį išleidžiama po 11 tūkst. eurų.

Dar apie pustrečio tūkstančio eurų kainuoja sugedusių lempų keitimas. Per metus Palangoje ir Šventojoje tenka pakeisti po 500 natrio lempų, kurios perdega arba yra sudaužomos vandalų.

R. Ivanauskas prisiminė prieš keletą metų nutikusį atvejį, kai vasarą Meilės alėjoje per kelias naktis buvo pavogta 30 pėsčiųjų tako apšvietimo lempų.

Tampa ir vandalų taikiniu

Sutemose apšviestas miestas jau yra tapęs tokiu natūraliu reiškiniu, kad Palangos gyventojai net neatkreipia dėmesio į pačius šviestuvus. Užtat jie visų tampa itin matomi tuomet, kai lempos šviečia dieną.

"Tuomet pasipila skambučiai į savivaldybę, "Palangos komunalinio ūkio" įmonę ir visi mums ima priekaištauti bei mokyti taupumo", – juokiasi R. Ivanauskas.

Pasak jo, šviestuvų lempos dienomis kartais trumpam šviečia tuomet, kai prireikia ką nors remontuoti linijoje. Tuomet šitaip tikrinama, ar visos lempos veikia.

Labiau žmonės susierzina tuomet, kai apšvietimas išsijungia sutemus ir gatvė paskęsta tamsoje.

Taip dažnai nutinka žiemos metu, kai perdega elektros kabeliai, arba užtrumpinus vienoje linijoje apšvietimas gali pradingti visame kvartale. Tokios avarijos atsitinka iki 20 kartų per metus.

Apšvietimą įjungia laikrodis

Tiems, kas komunalininkams priekaištauja dėl ankstyvo ar vėlyvo gatvių apšvietimo, R. Ivanauskas nori paaiškinti, kad niekas, kaip elektros jungiklio namuose, miesto apšvietimo vakarais neįjungia ir rytais neišjungia.

Tai daro gatvių apšvietimą valdantis laikrodis, kuris yra reguliuojamas kartą arba du per savaitę.

Toks gatvių apšvietimo įjungimo ir išjungimo laiko perstatinėjimas yra gana varginantis darbas, kuris užtrunka gerą pusdienį, nes reikia apvažiuoti kiekvieną valdymo spintą, kurioje toks laiko nustatymo mechanizmas yra. Palangoje yra 38 kvartalo apšvietimo valdymo spintos, o Šventojoje 7.

Kiek ramesnis laikotarpis būna per Kalėdas ir Jonines, kuomet keičiantis saulėgrįžos ciklams dienos arba nakties ilgumas nekinta kelias dienas ir tuomet apšvietimo laiką galima reguliuoti rečiau.

Ateityje planuojama įrengti centralizuotą miesto apšvietimo valdymą – tuomet įjungimo ir išjungimo laikas bus reguliuojamas vienoje vietoje.

Palanga Šventoji apšvietimas gatvių apšvietimas gatvių šviestuvai Palangos komunalinis ūkis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938