Lietuvos metrologijos inspekcijos inspektoriai neskuba bausti – pirmiausia konsultuoja

Lietuvos metrologijos inspekcijos inspektoriai, tikrindami viešojo maitinimo įmones, nustato įvairių pažeidimų, tačiau veiklą pradedantys verslininkai pirmiausia konsultuojami, o ne baudžiami. Palangoje vykdytų patikrinimų metu laikytasi tos pačios taktikos – verslininkai pirmiausia buvo konsultuojami.

Gegužės 29 d. vykusio konsultacinio reido metu buvo patikrinta, kaip Palangos miesto viešojo maitinimo įmonės pasirengė kurorto atidarymui. Buvo patikrintos 37 viešojo maitinimo įmonės. Nustatyta 14 pažeidimų, tai sudaro 37,8 proc. visų patikrintų ūkio subjektų. Pažeidimai nustatyti J. Basanavičiaus, Vytauto, S. Daukanto, Mokyklos,  Kopų, S. Dariaus ir S. Girėno gatvėse ir Birutės al.

Tarp pagrindinių pažeidimų: naudojamos nepatikrintos matavimo priemonės, tai  menzūros, elektroninės svarstyklės, stikliniai ir skaitmeniniai termometrai. Trys viešojo maitinimo įmonės neturėjo termometrų, viena neturėjo svarstyklių.

Visos bendrovės, kuriose buvo nustatyti pažeidimai, buvo perspėtos apie pakartotinį inspektorių apsilankymą ir patikrinimą, kurio metu bus surašyti patikrinimo aktai, nustačius pažeidimą – administracinio nusižengimo protokolai.

Daugumai bendrovių patiko sezono pradžioje suteikta konsultacija. Jos laiku sureagavo į pastabas, nurodytus pažeidimus ir įteisino matavimo priemones, sudarė ir patvirtino teisinei metrologijai priskirtų matavimo priemonių argumentuotus sąrašus.

Rugpjūčio mėnesį bendrovėse, kuriose konsultavimo reido metu buvo aptikti teisinės metrologijos reikalavimų pažeidimai, vėl buvo atlikti patikrinimai. Patikrinus  nustatyta, kad ne visi suprato Lietuvos Respublikos metrologijos įstatymo reikalavimų svarbą. Dviem bendrovėms bus taikomos nuobaudos.

Keturiose bendrovėse, pažeidžiant Lietuvos Respublikos metrologijos įstatymo 16 str. 3 p., taip ir liko nesudaryti ir nepatvirtinti teisinei metrologijai priskirtų matavimo priemonių argumentuoti sąrašai.

Pasinaudojant proga, kad Lietuvos metrologijos inspekcijos atstovai atvyko į Palangą, buvo organizuotas seminaras, kurio metu buvo keliamos opios Palangos gyventojams geriamojo vandens skaitiklių naudojimo problemos, vandens skaitikliams keliami reikalavimai.

Gegužės 30 d. vykusiame seminare ,,Geriamo vandens skaitiklių būklė. Metrologiniai reikalavimai.  Vandens skaitiklių įrengimas. Įrengimo sąlygų įtaka geriamo vandens skaitiklių matavimo tikslumui“ dalyvavo 22 Lietuvos metrologijos inspekcijos atstovai bei 24 geriamo vandens tiekėjų atstovai iš UAB ,,Telšių vandenys“, UAB ,,Mažeikių vandenys“, UAB ,,Kretingos vandenys“, UAB ,,Skuodo vandenys“, UAB ,,Rietavo komunalinis ūkis“, UAB ,,Šilutės vandenys“, UAB ,,Neringos vanduo“, UAB ,,Palangos vandenys“, UAB ,,Šilalės vandenys“, UAB ,,Tauragės vandenys“, UAB ,,Klaipėdos vanduo“.

18:01, balandžio 24 d.