Penktadienis, 13-oji: kodėl šios dienos taip bijoma ir kokia jos kilmė?

Daugelio pasaulio šalių gyventojus, kaip ir mus, lietuvius, baugina kalendoriuje karts nuo karto atsirandanti diena - penktadienis, 13-oji. Šiose šalyse ši diena laikoma nesėkmių simboliu, tačiau egzistuoja valstybių, kuriose būtent penktadienio ir 13 dienos kombinacija simbolizuoja sėkmę.

Bijo iki negalėjimo

Visgi gerokai daugiau žmonių mano, jog penktadienis, 13-oji traukte traukia įvairias nelaimes. Šita data kai kuriuos taip įbaugina, kad šiai baimei apibrėžti net atsirado terminas - frigatriskaidekafobija. Friga - tai skandinavų deivė, kurios vardas reiškia penktadienį, o triskaidekafobija vadinama skaičiaus 13 baimė. Taip pat paniškai bijantys šios dienos vadinami ir paraskevidekatriafobais (iš graikų kalbos paraskevi - penktadienis, dekatreis - trylika).

Nors skamba keistai, bet ši baimė yra tikrų tikriausia, lygiai kaip ir baimė skristi lėktuvu ar būti uždaroje erdvėje. Šią fobiją turintys asmenys net negali ištarti žodžių „penktadienis, 13-oji“. Teigiama, jog milijonams žmonių frigatriskaidekafobijos simptomai pasireiškia nuo paprasto nerimo iki rimtų panikos priepolių.

Siaubinga diena pakišo idėją kūrėjams

Žinoma, nieko keisto, kad Holivudo filmų kūrėjai išnaudojo šios dienos populiarumą ir sukūrė galybes filmų. Vienas jų, „Penktadienis, 13-oji“, tapo itin sėkmingu bei sulaukė pasaulinės šlovės. Tačiau įdomu tai, jog ispaniškas šio filmo perdirbinys buvo pervadintas į „Antradienis, 13-oji“, nes daugumoje ispaniškai kalbančių valstybių tikima, jog būtent ši diena yra pati baisiausia. Tuo tarpu penktadienis, 13-oji jiems reiškia sėkmę ir sakoma, jog tokią dieną gimę vaikai yra vieni laimingiausių.

Kilmę aiškina remdamiesi Biblija

Kai kurie žmonės teigia, kad ši penktadienio, 13-osios baimės epidemija kilo iš Biblijos. Pavyzdžiui, Judas Iskarijotas, apaštalas išdavęs Jėzų, buvo 13-asis paskutinės vakarienės svečias.

Taip pat kilmę bandoma pritempti ir prie kitų biblinių įvykių, kurie vyko penktadienį: didysis potvynis Nojaus laikais, kalbų atsiradimas prie Babelio bokšto, diena, kai Ieva atsikando Adomo obuolio ir Didysis Penktadienis - Jėzaus nukryžiavimo diena.

Dar viena kiek kitokia teorija - 1307 m. spalio 13 d., penktadienis, kai buvo išleistas įsakymas suimti Tamplierių ordino riterius. Daugybė šio ordino riterių buvo nukankinta ir nužudyta.

Tikėti, kad penktadienis, 13-oji turi mistinę kilmę ar netikėti, kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Tačiau mes šiandien saugomės ir džiaugiamės, jog ši data kalendoriuose matoma retai.

18:01, balandžio 24 d.