IN MEMORIAM: mirė Palangos lietuvių kalbos mokytojas - legenda, Palangos miesto garbės pilietis Jonas Brindza

IN MEMORIAM: mirė Palangos lietuvių kalbos mokytojas - legenda, Palangos miesto garbės pilietis Jonas Brindza

„Man visąlaik svarbiausia buvo kuriantis mokinys“

2024 m. kovo 6 d. šį pasaulį paliko palangiškis lietuvių kalbos mokytojas - legenda Jonas Brindza. Ilgametis jaunųjų literatų būrelio vadovas tuometėje Palangos vidurinėje mokykloje pradėjo dirbti 1961 m. Mokytojo rengti kūrėjai dalyvavo jau pirmame respublikiniame filologų konkurse (1965 metais) Vilniuje. Jo mokiniai laimėjo prizines vietas daugelyje konkursų, Mokytojas išugdė didžiulį būrį neeilinių asmenybių. Savo ilgametį ugdomąjį darbą baigė 2000 m. Palangos senojoje gimnazijoje.

Iš Mokytojo Jono pasidalijimų apie save:

„Gimiau Seirijų valsčiuje, Vozbūčių kaime 1936 m. liepos 3 d. Kazimieros Lukoševičiūtės – Brindzienės ir Albino Brindzos šeimoje. Į Seirijų vidurinės mokyklos IX klasę įstojau 1953 m. Prieš tai mokiausi Krikštonių septynmetėje, o ją baigęs Miroslavo vidurinėje mokykloje.

Likimas lėmė, kad turėjau gerus lietuvių kalbos mokytojus: A. Kudarauską Krikštonyse, A. Nedzinską Miroslave, o ypač nuostabią mokytoją Mariją Petručionytę-Janulevičienę Seirijuose. Jos paveiktas tapau lietuvių kalbos mokytoju, literatų būrelio vadovu. Mokytoja Genė Rimšienė paskatino domėtis saviveikla, o fizikos mokytojas Antanas Rimša taip ir liko nepasiektas – santykiu su mokiniais, dėstymo paprastumu, subtiliu humoru.

Taigi baigęs VVPI, atsidūriau Palangos vidurinėje mokykloje, o po metų čia atvyko ir žmona, kurso draugė, žemaitė Anelė. Sesuo irgi lituanistė. Dabar visi jau tik buvę, bet šioje Žemėje dar esame.

Ką pasiekiau?

Svarbiausia, kad turėjau labai daug nuostabių mokinių, kurie dabar nuostabūs žmonės.

Profesine prasme irgi lyg pasiekiau tiek, kiek anuo laiku galėjau, nes buvau buožės vaikas, nuo 1949 m. iki 1953 m. be savo namų, į kuriuos su mama ir sese sugrįžome tik po Stalino mirties.

Negaliu skųstis, kad mane persekiojo – garbės raštų turiu daugiau negu papeikimų. Už literatų pasiekimus filologų konkurse įteikdavo garbės raštą ir mokytojui. Taip ir surinkau beveik visų švietimo ministrų autografus.

Be to, 1969 m. apdovanotas „Lietuvos TSR liaudies švietimo pirmūno“ ženkleliu; 1975 m. – „Lietuvos TSR nusipelniusio mokytojo“ garbės vardas.

Nepriklausomybės metais:

1993 m. suteikta lietuvių k. ir lit. mokytojo eksperto kvalifikacinė kategorija;

1997 m. apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino 1-ojo laipsnio medaliu;

2003 m. Karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų proga Prezidento padėka.

Tai va – tik dirbk ir norėk.“

(Pokalbį užrašė gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Jūratė Galinauskienė).

Mokytojas Jonas Brindza ir norėjo dirbti prasmingai, ir dirbo nuoširdžiausiai. Ir mokėjo dalintis savo talentu, išmintimi ir didžia gyvenimo patirtimi.

Ilsėkis ramybėje, gerbiamas kolega ir mylimas mokytojau. 

Su mokytoju Jonu Brindza atsisveikinti galima Palangos laidotuvių namuose kovo 9 d. nuo 12 val. Laidotuvės vyks kovo 10 d. 13.00 val.

Palangos senoji gimnazija

IN MEMORIAM lietuvių kalbos mokytojas Palangos senoji gimnazija mokytojas - legenda Palangos miesto garbės pilietis Jonas Brindza
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933