Jurginių savaitgalį paukščiai sutartines ulbės be konkurencijos

Parko šimtmečio ąžuolas. Ąžuoliukas buvo pasodintas Palangos Birutės parko įkūrimo 100-mečio proga - 1997 metais per Jurginių šventę su didelėmis i...
Parko šimtmečio ąžuolas. Ąžuoliukas buvo pasodintas Palangos Birutės parko įkūrimo 100-mečio proga - 1997 metais per Jurginių šventę su didelėmis iškilmėmis. Medelis yra Stelmužės ąžuolo palikuonis, išaugintas iš Stelmužės ąžuolo gilės. Sodinant buvo įkasta kapsulė su laišku ateities kartoms.

Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Mėguva“ nuo 1990 metų puoselėja atkurtą Jurginių šventės tradiciją XXI a. kurorto aplinkoje. Kasmet į Palangą iš įvairių Lietuvos vietų susirenka folkloro ansambliai, kurių procesija, virtusi linksmomis eitynėmis, keliauja į Birutės parką. Čia pavasarinėmis dainomis, sutartinėmis, įvairiausių liaudies instrumentų ulbėjimais rungtyniaujama su paukščiais. Šiemet folkloro kolektyvai sceną užleidžia paukščiams. Kviečiame ateiti į parką, išsiimti iš ausų savo stilinguosius ausinukus ir pasiklausyti paukščių sutartinių.  

Jurginės Palangoje bus juntamos visame mieste. Prie kurhauzo galėsite pasigilinti į Jurginių Palangoje istoriją. Ne vienerias Jurgines įamžinusi ir kartu su šiomis šventėmis augusi fotografė Eglė Mekuškienė kviečia įsižiūrėti į fotografijas ir jose atrasti Jurgius . O Palangos kurorto muziejaus kieme suplevėsuos „Jurgio vėliavos“ - skiautinių rankdarbiai iš Vilniaus, Mažeikių ir Palangos. Prie rankdarbių ieškokite ir jų autorių – jie papasakos apie savo darbus ir jų gimimo istorijas. 

Jurginės - tai pavasario, žalumos, gamtos šventė, tad aktyviausius šventės dalyvius kviečiame susipažinti ir atrasti Palangoje įdomius gamtosauginius objektus. Keliaudami maršrutu „Rask Jurgio raktus” sužinosit, kas pasodino Trijų Jonų ąžuolą, kur auga Stelmužės ąžuolo palikuonis, kada pagal senuosius palangiškius ateis pasaulio pabaiga ir dar daug įdomių dalykų apie išskirtinius Palangos gamtinius objektus. Maršrutą galite apeiti naudodamiesi žemėlapiu, nurodytu šventės programoje, arba mobiliojoje programėlėje #walk15, pasirinkę maršrutą „Rask Jurgio raktus“. 

O sekmadienį mūsų Facebook paskyroje stebėsime, kaip Jurgis gąsdins ir nugalės smaką. Juk Šv. Jurgis buvo ypatingai svarbus žvejams, nes reguliavo oro srautus, vėjus, tad sudeginę smaką, kartu sudeginame ir visas orų sukeltas negandas, sušildome įšalusią žemę.  Šventės meno vadovė Zita Baniulaitytė siūlo stebint smako sunaikinimą, nugalėti ir visas blogas mintis savo galvoje, taip jas paruošiant atbundančiai gamtai, pajusti gamtos ir žmogaus harmoniją.

Štai kokie grožiai laukia jūsų dėmesio Visi maršruto „Rask Jurgio raktus" objektai pažymėti Jurgio raktais. Ruošiama nuostabi skiautinių paroda Palangos kurorto muziejaus kieme. Šiųmetinio smako gaminimo procesas Žulkų dirbtuvėse. Autorius Linas Žulkus. Akimirka iš 2018 m. smako gąsdinimo pajūryje. Jau šį sekmadienį smako sunaikinimą stebėkite mūsų Facebook paskyroje. Parko šimtmečio ąžuolas. Ąžuoliukas buvo pasodintas Palangos Birutės parko įkūrimo 100-mečio proga - 1997 metais per Jurginių šventę su didelėmis i...

Apie Birutės kalno pagerbimą žemės menu ir šviesos instaliacijas skaitykite čia.

Palangos kultūros ir jaunimo centro inf.
Jurginių šventė Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Mėguva“ Jurginės Palangoje
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936