Nuo kovo 10-osios laisvėja karantinas: ką reikia žinoti?

Nuo kovo 10-osios laisvėja karantinas: ką reikia žinoti?

Vyriausybė praėjusią savaitę priėmė paketą sprendimų, keičiančių šalyje galiojančio karantino sąlygas. Dalis jų įsigaliojo kovo 6 dieną, likusieji įsigalioja nuo kovo 10-osios. Portalas LRT.lt primena, kaip keičiasi karantino sąlygos.

Antrasis visuotinis karantinas Lietuvoje įvestas prieš keturis mėnesius, o griežtesni jo ribojimai galioja nuo gruodžio 16-osios.

Ingridos Šimonytės ministrų kabinetas ėmėsi palaipsniui atlaisvinti kai kuriuos galiojančius karantino reikalavimus, tačiau praėjusią savaitę priimti ir papildomi sprendimai dėl grįžtančiųjų bei atvykstančiųjų į šalį.

Kas keičiasi nuo kovo 10-osios?

Atvykstantiems ir grįžtantiems – būtinas neigiamas COVID-19 testas. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys svarstant karantino sąlygų pakeitimus teigė, kad Lietuvoje nustatoma vis daugiau britiškosios koronaviruso mutacijos atvejų.

Pasak ministro, siekiama užkirsti kelią atvežtiniams koronaviruso atvejams, ypač dėl galimų koronaviruso atmainų, bei užtikrinti saugias tarptautines keliones.

Dėl šių priežasčių Vyriausybė priėmė sprendimą, kad nuo kovo 10-osios visi žmonės, atvykstantys ar grįžtantys į Lietuvą, privalės turėti neigiamą COVID-19 testo atsakymą. Tyrimas turės būti atliktas ne daugiau nei prieš 72 val. iki kelionės.

Neigiamas testo rezultatas bus privalomas keliaujant visų rūšių transportu. Vežėjai privalės užtikrinti, kad į jų transporto priemones nepatektų žmonės, neturintys tokio neigiamo COVID-19 tyrimo atsakymo.

Tokie reikalavimai netaikomi ekipažų ir įgulų nariams, kurie vykdo keleivių vežimus tarptautinio susisiekimo maršrutais visų rūšių transporto priemonėmis tranzitu per Lietuvą vykstantiems asmenims, asmenims, turintiems asmens sveikatos priežiūros įstaigos dokumentą, patvirtinantį, kad asmuo persirgo COVID-19 liga.

Taip pat, asmenims, turintiems gydymo įstaigos dokumentą, konkrečios šalies skiepijimų sertifikatą arba tarptautinį skiepijimų sertifikatą, nurodantį, kad asmuo buvo pilnai paskiepytas COVID-19 vakcina, registruota Europos Sąjungos vaistinių preparatų registre pagal skiepijimo schemą.

Atnaujinami vairavimo mokymai ir egzaminai. Vyriausybė taip pat nusprendė leisti „Regitrai“ atnaujinti vairavimo praktikos egzaminus. Be to, būsimieji vairuotojai galės tobulintis ir vairavimo mokyklose – vėl bus leidžiamos praktinio vairavimo pamokos.

Kalbų egzaminai. Visas neformalusis ugdymas vykdomas nuotoliniu būdu, išskyrus užsienio kalbos mokėjimo lygio vertinimo egzaminus (įskaitas) asmenims, stojantiems į užsienio aukštąsias mokyklas, kai dalyvauja ne daugiau kaip 5 asmenys.

Kokios karantino sąlygos sušvelnėjo nuo kovo 6 d., galite skaityti čia.

Modesta Gaučaitė-Znutienė,

LRT
Karantinas Koronavirusas COVID-19
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936