Šokėja Aleksandra: „Ko negalima pasakyti žodžiais, galima parodyti šokiu“

Aleksandra Koninia pirmoje eilėje kairėje. (Asmeninio albumo nuotr.)
Aleksandra Koninia pirmoje eilėje kairėje. (Asmeninio albumo nuotr.)

Aktyvi ir veikli mergina iš sostinės, jau kurį laiką užsiiminėjanti pilvo šokiais, sutiko papasakoti apie šį meną. „Sveiki, mano vardas Aleksandra Konina, esu iš Vilniaus. Mano interesų spektras gana platus – muzika, knygos, filmai, pasaulio pažinimas, tačiau aš negaliu gyventi be šokių“, – prisistatė pašnekovė.

-Ką tau reiškia žodis šokis?

-Šokis – tai savęs išreiškimas. Ko negalima pasakyti žodžiais, galima parodyti šokiu. Aš esu iš tų drovių žmonių, kurie bijo kalbėti prieš publiką, bet kai pradedu šokti, veržlumas kažkur dingsta ir pamirštu apie viską, nes mane apima šokio džiaugsmas. Aš galiu atskirti, kada žmogus šoka, o kada jis tiesiog atkartoja šokio žingsnius. Viskas gerai atsispindi veide – nervingai bėgančios akys, staigūs judesiai, nenuoširdi šypsena arba jos nebuvimas. Visa tai parodo nepasitikėjimą savimi, bijant išreikšti save ir savo charakterį. Svarbiausia šokio mokytojo užduotis – tą pasitikėjimą įgauti, nebijoti parodyti save. Gali idealiai išmokti šokio techniką bei jo judesius, bet jei negali „pažadinti“ publikos, tavo veiksmai - beviltiški.

-Kada pradėjai šokti pilvo šokius?

-Pilvo šokiais užsiimu gana ilgai, apie 6-erius metus.

-Kodėl pasirinkai būtent šį šokių stilių? Kuo tave patraukė šis šokis?

-Viskas prasidėjo nuo to, kai mama atnešė reklamos skrajutę į namus. Iš jos žvelgė besišypsančios merginos, apsirengusios spalvingais rytietiškais rūbais. Skrajutėje buvo parašyta, kad „Venus“ šokių studija kviečia visas merginas ir moteris išmokti pilvo šokių. Mama iškart susidomėjo ir ragino mane kartu nueiti ir pabandyti. Be to, pirma pamoka nemokama. Pamenu, kad aš į tai skeptiškai žiūrėjau, nes maniau, kad pilvo kratymas negali būti šokis. Nuėjus su mama į pirmą pamoką, mus pasitiko graži moteris, ilgais juodais plaukais ir profesionaliai atliktu makiažu. Prasidėjus pamokai, supratau, kad klydau. Mane pakerėjo mokytojos judesiai, grakštumas ir plastiškumas. Tai buvo tikras iššūkis, todėl iškart kilo noras įvaldyti šį sunkų meną.

-Kokio pasirengimo reikia norint pradėti šokti?

-Jokio specialaus pasirengimo nereikia, visko išmokstama per pamokas.

-Kokių fizinių savybių reikalauja tokie šokiai?

-Visi judesiai yra susiję su klubais, pilvu ir viršutine kūno dalimi. Norint įvaldyti šį šokį, reikia pajusti šias kūno dalis. Per apšilimą mokytoja parodo bazinius judesius, tai pilvo šokio pagrindai. Pradedančiųjų grupėse tas „apšilimas“ gali vykti kelias pamokas. Svarbu suprasti, kaip judinti klubus ir kaip sukti krūtines ląstą. Jei supratimo nėra, negalėsi mokytis pačio šokio.

-Kokia apranga ir avalynė būtina šokant šiuos šokius?

-Apranga turi būti patogi, nevaržanti judesių. Galima rengtis marškinėlius su atviru pilvu ir stebėti pilvo judesius. Patariu naujokams įsigyti rytietišką skarelę nes su ja lengviau drebinti klubus. Per pamokas repetuojama spec. avalyne, o scenoje šokama – basomis.

-Kodėl Lietuvoje pilvo šokiai nėra tokie populiarūs kaip pramoginiai?

-Pilvo šokis populiarus tarp moterų, nes tai yra gana efektyvus būdas suplonėti, bet jos dažniausiai nešoka scenoje, nes bijo. Jaunimas gi mėgsta padūkti, nori dalyvauti įvairiuose konkursuose, koncertuose, todėl ir renkasi tokio pobūdžio šokio stilius, kaip gatvės, pramoginius t.y. ieško kažko šiuolaikiško. Egzotika nėra visiems priimtina, tradiciniai šokiai - tuo labiau.

-Ar norėtum ateityje įkurti savo pilvo šokių studiją?

-Man pilvo šokis labiau yra kaip hobis, atsipalaidavimas po darbo dienos. Savo gyvenimą sieju su kitais man svarbiais dalykais.

interviu šokis pilvošokis vilnietė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933