Nauja mados tendencija: indai iš palmių lapų

Ehsaashome palmių lapų indai. (Asmeninio archyvo nuotr.)
Ehsaashome palmių lapų indai. (Asmeninio archyvo nuotr.)

Vasaros sezonas – iškylų ir gaminimo gamtoje pikas. Todėl šį kartą naudingais patarimais sutiko pasidalinti Miglė Gudavičiūtė-Kapoor su vyru Amideep Singh Kapoor - aktyvūs poilsiautojai, įkūrę verslą ir prekiaujantys palmių lapų indais. Nustebsite sužinoję, kad šių indų jau galima įsigyti ir Lietuvoje.

-Kaip kilo ši verslo idėja – prekiauti unikaliais indais iš palmių lapų?

-Tiesa pasakius, visų pirma, kilo problema, kai beveik prieš trejus metus darėme vestuves Lietuvoje. Vestuvės vyko lauke, tad ieškojome vienkartinių indų, kurie būtų draugiški gamtai, tačiau gražiai atrodytų, būtų patvarūs ir tiktų prie vestuvių temos. Tačiau visiškai nieko neradome. Po vestuvių persikraustėme gyventi į Indiją. Vienerių vestuvių, kuriose lankėmės, metu pamačiau šiuos palmių lapų indus. Taip ir kilo šių indų idėja, dar apie tai nė nesupratus, kad reali verslo idėja jau gimė Indijoje.

-Kokius iššūkius teko išgyventi verslo pradžioje?

-Turint savo verslą iššūkiai niekada nesibaigia, jie nuolat tik didėja ir auga. Jei pradžioje didžiausias iššūkis yra surasti tinkamus partnerius, pavyzdžiui, tiekėjus, supažindinti rinką su nauju produktu, edukuoti klientus. Tai dabar jau iššūkiu tampa laiku turėti tinkamą prekių kiekį, susitelkti į rinkodarą ir nuolat plėstis, bandyti eiti į naujas rinkas.

-Ar kiekvienas gali kurti verslą? Kodėl?

-Bandyti kurti verslą tikrai gali kiekvienas. Tik, turbūt, visada reikia atsakyti sau į klausimą, kiek daug aš noriu ir galiu dėl jo paaukoti, kiek man svarbu stabilumas, o kiek neribotos galimybės augti. Į klausimą, ar kiekvienas gali sukurti sėkmingą verslą, atsakyčiau, kad tikrai ne. Ir kartais tai netgi priklauso ne nuo tavęs pačio, o nuo aplinkybių: pasirinkto produkto ar paslaugos, rinkos, laiko ir t.t.

-Kodėl sugalvojote, kad tokių indų reikia lietuviams?

-Lietuvoje nebuvo jokio atitikmens natūraliems, draugiškiems gamtai vienkartiniams indams. Kitos Vakarų Europos valstybės, tokios kaip Vokietija, Prancūzija, Šveicarija, jau seniai eina ekologiškumo, natūralumo link. Lietuva tik neseniai pagavo šią idėją, todėl vis daugiau žmonių supranta gamtos išsaugojimo, rūšiavimo ir kitų panašių vertybių svarbą ir reikšmę.

-Palmių indais prekiaujate jau ne pirmus metus, kokias galite daryti išvadas – ar lietuviai ryžtasi išbandyti naujoves?

-Žinoma, matome didelį skirtumą nuo praeitų metų iki dabar. Pavyzdžiui, jei praėjusiais metais daugiau mes patys skambinome, rašėme, ieškojome klientų. Šiais metais – viskas kitaip, dabar mes sulaukiame nemažai pasiteiravimų iš pačių klientų. Tačiau, manau, kad tam įtakos turėjo tiek žmonių sąmoningumas būti labiau draugiškiems gamtai, tiek ir mūsų sunkus, ir nuolatinis darbas, bandant įvesti į rinką šį produktą.

-Kodėl ir kuo išskirtiniai indai iš palmių lapų?

-Man palmių lapų indų koncepcija yra vis dar kažkas neįtikėtino. Kartais pati save pagaunu, galvodama, kaip žmonėms kilo tokia idėja. Juk tai tiesiog lapas, nukritęs ant žemės.

-Migle, papasakokite, apie palmių lapų indų gaminimo procesą.

-Medžiai, iš kurių gaminami indai, nėra palmės, kurias mes įsivaizduojame. Šie indai yra gaminami iš Areka medžio, kuris priklauso palmių medžių šeimai, paprastumo dėlei vadinamu palmių medžiu. Šie medžiai nėra specialiai auginami kertant ir naikinant kitų kultūrų žemės plotus. Areka medžių plantacijos auga natūraliai Indijos pietuose ir rytuose. Sezono metu priešlapis, gaubiantis medžio kamieną, natūraliai krenta ant žemės. Augalai nėra niokojami, plėšomi ar laužomi specialiai. Priešlapiai yra surenkami nuo žemės. Jie tiesiog supūtų, jei nebūtų surenkami. Surinkus lapus, jie yra švariai išplaunami tekančiu vandeniu bei išdžiovinami saulėje.

Sudžiūvus palmės lapams, karšto preso pagalba išspaudžiama norimos formos ir dydžio lėkštė ar dubenėlis. Lėkštės supakuojamos ir jūrų transportu išskirstomos po visą pasaulį. Panaudojus lėkštę, ją galima mesti į komposto dėžę, kurioje per 3 mėnesius, esant palankioms sąlygoms, ji visiškai suyra ir tampa, kompostu, kuris pagerina dirvožemio našumą net iki 30 %.

Man tai - neįtikėtina: indai, kurie ateina iš gamtos ir grįžta į gamtą tiesiogine ta žodžio prasme.

Ne vien tik jų gamybos ir pačios idėjos originalumas žavi. Šie indai atrodo labai stilingai, yra paprasto, minimalistinio dizaino. Galimi pasirinkti iš įvairių dydžių ir formų. Patvarūs, visiškai kitokie nei tie, kurie pagaminti iš plastiko ar popieriaus, kuriuos reikia laikyti dviem rankomis. Šiuos laisvai galima laikyti vienoje rankoje. Galima naudoti tiek šaltam, tiek karštam maistui, tiek skysčiams, tiek kietiems maistams. Maža to, palmių lapų indus galima dėti ir į mikrobangų krosnelę, orkaitę, šaldytuvą ir šaldiklį.

-Kokio amžiaus klientai labiau domisi jūsų prekėmis – jaunimas ar vyresni? Kodėl?

-Labai įvairaus. Kartą mugėje prie mūsų priėjo kokių dešimties metų berniukas ir pradėjo klausinėti apie indus. Pradžioje maniau, kad juokauja ir šiaip smagiai leidžia laiką, kol tėveliai kažką perka. Tačiau, kai jis atėjo trečią kartą pas mus, aš jo užklausiau, kam jam reikalingi šie indai, jis pasakė, kad yra kolekcionierius ir jam reikia į kažką susidėti kolekcionuojamus daiktus. Kitą kartą tokio paties amžiaus berniukas paprašė tėvų nupirkti mūsų indus jo gimtadienio šventei.

Kitos mugės metu prie mūsų priėjo jau pensinio amžiaus vyriškis, kuriam taip patiko šių indų idėja, kad jis daugiau nei pusvalandį klausinėjo apie šią naujovę Lietuvoje.

Palmių lapų indus mūsų pavieniai klientai perka labai skirtingoms progoms – vestuvėms, krikštynoms, šventėms, savaitgaliniams susibūrimams sodybose, namuose, iškyloms.

Garsūs šefai Lietuvoje, kaip Gasparas Fernandesandesas („Gaspar’s“ restorano įkūrėjas), Mantas Mozūra („Trick Truck Food Magic“ mobilios virtuvės įkūrėjas), Raimondas Igliukas („Debut“ kavinių savininkas bei išvažiuojamų renginių „Mobili virtuvė“ maisto tiekėjas), Rūta Paulauskienė („Rūta & Rūta Cuisine“ įkūrėja), Paulius Stoškus („Vyrai Virtuvėje“ įkūrėjas) ir daugybė kitų nuolat naudoja mūsų indus įvairiose šventėse, kuriose tiekia maistą, mat jokio vargo plauti indus po renginių, kuriuose dalyvauja daugybė žmonių bei maistas atrodo daug estetiškiau ir prabangiau nei plastikinėse ar popierinėse lėkštėse.

-Jūsų pardavinėjamų indų prekės ženklas - egzotišku pavadinimu „Ehsaashome“, kokia jo reikšmė?

-Ehsaas, išvertus iš hindi kalbos, reiškia supratimą, jausmą. Mes norime ir tikime, kad žmonės supras plastiko daromą žalą gamtai. Norime sustiprinti žmonių ryšį su gamta. Būtent todėl ir pasirinkome šį pavadinimą. Kažkaip abu su vyru nuo pradžių žinojome, kad būtent taip pavadinsime savo prekės ženklą.

-Kur šiuo metu galima įsigyti Jūsų prekiaujamų palmių lapų indų?

-Šiuo metu „Ehsaashome“ palmių lapų indų galima įsigyti didžiosiose „Rimi" parduotuvėse Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, „Assorti" parduotuvėse Vilniuje, parduotuvėje „Sangaida“ didžiuosiuose Lietuvos miestuose, kuri yra viena žinomiausių tiekėjų HoReCa sektoriui, pakavimo bei vienkartinių indų įmonėje Ludona, parduotuvėje Kūrybos kampas 360 Kaune. Labai greitai bus galima įsigyti Senukų parduotuvėse Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, internetinėje parduotuvė Pigu.lt. Ir, žinoma, visada džiaugiamės, kai patys galime tiesiogiai pabendrauti su savo klientais, tad visada galima skambinti ar rašyti mums. Kontaktus rasite mūsų internetinėje svetainėje: www.ehsaashome.com

interviu palmiųlapai indai verslas Lietuva
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937