Karantinas švelnėja: leista lankytis restoranų viduje, organizuoti sporto renginius, vykti į SPA

D. Umbraso / LRT nuotrauka

Vyriausybė pritarė naujam karantino švelninimo etapui. Jau nuo ketvirtadienio apsauginių kaukių dėvėjimas kai kuriais atvejais nebebus privalomas, o nuo pirmadienio bus galima lankytis ne tik lauko kavinėse, bet ir viešojo maitinimo įstaigų patalpose.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė jau penktajam karantino švelninimo etapui.

Nuo gegužės 14 d.

Kaukių dėvėjimas viešose vietose nebebus privalomas – tik rekomenduojamas. Kaukių taip pat nebereikės dėvėti sportuojant uždarose erdvėse: ne tik profesionaliems sportininkams, bet ir visiems kitiems.

Tačiau kaukes vis dar bus privaloma dėvėti ir toliau vyresniems nei 6 metų asmenims visose viešose uždarose erdvėse (išskyrus valgant ir geriant viešojo maitinimo organizavimo vietose bei sportuojant) ir tam tikrose atvirose erdvėse: turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, renginiuose, ekskursijose, viešojo transporto įlaipinimo vietose.

Pakeisti reikalavimai dėl asmenų būriavimosi viešose vietose. Leidžiama būriuotis iki 5 asmenų grupėms. Iki šiol tai buvo galima daryti 2 žmonėms, išskyrus šeimos narius.

Nereguliarūs skrydžiai, kuriais vežama daugiau nei 10 keleivių, į Lietuvos Respublikos tarptautinius oro uostus vykdomi tik gavus Lietuvos transporto saugos administracijos išduotą atskirą leidimą oro susisiekimui vykdyti.

Nuo gegužės 15 d.

Leista atvykti į Lietuvą be privalomos 14 d. izoliacijos ne tik Lenkijos piliečiams, bet ir Lenkijoje teisėtai gyvenantiems asmenims, atvykstantiems darbo, verslo ar studijų reikalais.

Taip pat leista atvykti ne tik Estijos ir Latvijos piliečiams, bet ir šiose valstybėse teisėtai gyvenantiems asmenims. Aukščiau minėtieji asmenys galės atvykti į Lietuvos Respubliką, tik su sąlygą, kad jie per pastarąsias 14 dienų iki atvykimo į Lietuvos Respubliką nebuvo išvykę iš šių valstybių.Ši asmenų grupė taip pat nebus tiriama dėl COVID-19 ligos (koronavirusinės infekcijos) simptomų.

Teisė atvykti į Lietuvą suteikta ir žurnalistams, atvykstantiems į Lietuvos Respubliką užsienio reikalų ministro leidimu.

Leistas jūrininkų tranzitas. Jūrininkų tranzitas galėtų būti vykdomas laivybos bendrovei ar laivo agentui užtikrinus jų saugų pervežimą.

Lietuvos piliečiai grįžti iš užsienio ar užsieniečiai atvykti į Lietuvą galės per dar du punktus pasienyje su Latvija, t. y. Būtingės–Rucavos ir Smėlynės–Medumi. Šiuo metu per juos galima išvykti į Latviją, tačiau grįžti galima tik per Saločių–Grenctalės punktą.

Nuo gegužės 18 d.

Leista vykdyti viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veiklą patalpų viduje, ribojant jų darbo laiką nuo 8 iki 22 valandos. Pagal šiuo metu galiojantį nutarimą viešojo maitinimo veikla leidžiama tik atvirose erdvėse (lauke).

Leista atnaujinti lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų salonų veiklą, ribojant jų darbo laiką nuo 8 iki 22 valandos.

Panaikinami apribojimai visuomenės sveikatos paslaugoms. Leista vykdyti visuomenės sveikatos stiprinimo, lėtinių neinfekcinių ligų prevencijos priemones, visuomenės sveikatos saugos kontrolės planinius patikrinimus ir kitas visuomenės sveikatos priemones.

Švelninami reikalavimai renginiams bei susibūrimams. Nustatyti mažesni reikalavimai srautų ribojimui, t. y. ne mažesnį kaip 5 kv. m plotą, tenkantį vienam asmeniui vietoje buvusių 10 kv. m.

Pramoginiais ir sportiniais laivais bus galima plukdyti iki 5 asmenų grupę. Iki šiol tai buvo leidžiama daryti iki 2 asmenų.

Švelninami srautų ribojimo reikalavimai sporto veikloms. Vykdant individualias sporto veiklas bei fizinio aktyvumo pratybas, turės būti užtikrinamas ne mažesnis kaip 5 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui, vietoje buvusių 10 kv. m, ir ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų, vietoje buvusių 10 metrų.

Nuo gegužės 25 d.

Leista vykdyti pradinį ugdymą ir teikti švietimo pagalbą mokiniams, taip pat organizuoti konsultacijas mokykloje vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniams, skirtas brandos egzaminams pasirengti, vykdyti mokinių ugdymą specialiosiose mokyklose, skirtose mokiniams, turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių dėl įgimtų ar įgytų sutrikimų, ir bendrojo ugdymo mokyklų specialiosiose (lavinamosiose) klasėse; bendrojo ugdymo mokykloms vesti mokyklose konsultacijas (individualias ir grupines) ir teikti švietimo pagalbą mokiniams pagal pradinio ugdymo programą; vykdyti aukštojo mokslo studijas, kurių neįmanoma vykdyti nuotoliniu būdu, ir profesinį mokymą, kai jo neįmanoma vykdyti nuotoliniu būdu arba kai jis vykdomas individualių užsiėmimų principu. Jeigu bendrojo ugdymo mokyklos vadovas priima sprendimą nevykdyti ugdymo proceso pagal bendrojo ugdymo programas mokykloje, ugdymo procesas tęsiamas nuotoliniu būdu.

Nuo gegužės 30 d.

Leista rengti aukšto meistriškumo sporto varžybas, nedalyvaujant žiūrovams.

Leista rengti asmenines šventes viešose atvirose ir uždarose erdvėse, kai šventėje dalyvauja ne daugiau nei 30 asmenų.

Leista veikti sveikatinimo paslaugų centrams, teikiantiems poilsio paslaugas.

Atnaujinami renginiai vidaus patalpose, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 30 dalyvių ir užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. metrų plotas, tenkantis vienam asmeniui, ir ne mažesnis nei 2 metrų atstumas tarp asmenų

Organizuoti renginius lauke, kada juose dalyvauja iki 30 asmenų, galima jau nuo gegužės 18 d. Renginio organizatoriai ir personalas į dalyvių skaičių nėra įskaičiuojamas. S. Skvernelio teigimu, priklausomai nuo epidemiologinės situacijos, leidžiamas žiūrovų skaičius artimiausiu metu gali būti didinamas.

Leista mokyklose vykdyti pagrindinį ir vidurinį ugdymą ir teikti švietimo pagalbą mokiniams; bendrojo ugdymo mokykloms vesti mokyklose konsultacijas (individualias ir grupines) ir teikti švietimo pagalbą mokiniams, kurie neturėjo tinkamų sąlygų mokytis nuotoliniu būdu pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas; vykdyti neformalųjį suaugusiųjų švietimą, jeigu dėl programų specifikos neįmanoma jo vykdyti nuotoliniu būdu.

Karantinas Lietuvoje ir toliau tęsiasi iki gegužės 31 d., tačiau A. Veryga spaudos konferencijos metu teigė, kad karantinas bus pratęstas ir po gegužės 31 d.

18:01, balandžio 24 d.