Naujųjų metų vakarą 19 val. kviečiame praleisti argentinietiško tango karščiu ir jausmingu džiazu alsuojančiame koncerte istorinėje Palangos kurhauzo koncertų salėje. Jūsų laukia saksofono virtuozo, kompozitoriaus Kęstučio Vaiginio ir styginių kvarteto „Mettis“ specialiai šiam vakarui paruošta unikali programa. Koncerto vedėja – charizmatiškoji Jomantė Šležaitė-Paukštė.
Programoje skambės Kęstučio Vaiginio originalios kompozicijos aranžuotos styginių kvartetui, bei džiazo grandų tokių kaip Chick’as Corea, Waynas Shorteris, John’as Coltranas, Dukas Ellingtonas, Herbie Hancock’as bei kitų žymiausių kompozitorių ir atlikėjų kūriniai aranžuoti styginių kvartetui ir saksofonui. Klausytojai koncerto metu mėgausis ne tik Chicko Corea „Ispanija“ ar rytietiškos melodijos „Misirlou“ aranžuote (iš garso takelio Quentino Tarantino filmui „Pulp Fiction“), kurios versiją kvartetui sukūrė prancūzų styginis kvartetas „Quatuor Ébène“, bet ir John’o Coltrano ir Wayne Shorterio baladėmis. Koncerto antrojoje dalyje skambės argentinietiško tango muzikos revoliucionieriaus Astor Piazzolla kūriniai nuspalvinti džiazo improvizacijomis.
Atlikėjai:
KĘSTUTIS VAIGINIS - vienas produktyviausių džiazo atlikėjų Lietuvoje. Ambicingas saksofonininkas, grojantis su aukščiausios klasės JAV džiazo muzikantais, tokiais kaip Alex Sipiagin, Dave Kikoski, David Berkman ir kt., yra daugybės tarptautinių projektų įkvėpėjas ir lyderis. Su įvairiais kolektyvais kaip grupės lyderis ir kviestinis artistas jis pasirodė „Nord Sea Jazz“, Roterdamo, Londono, Otavos, Keiptauno, Tokijo, Londono, Stambulo, Honkongo ir kituose prestižiniuose džiazo festivaliuose, gastroliavo Europos, Azijos, Šiaurės Amerikos ir Afrikos kontinentuose.
Lietuvoje kiekvienais metais surengia koncertinius turus po Lietuvą su kviestiniais svečias iš Jungtinių Amerikos valstijų ir žymiausiais Europos džiazo muzikantais. Bendradarbiauja su įvairaus žanro kolektyvais, nuo kamerinio simfoninio orkestro iki bigbando grodamas solo programas.
Kęstučiui Vaiginiui buvo įteiktas Europos kultūros fondo „Europamusicale“ prizas, kartą per metus atitenkantis vienam Europos muzikantui. Anksčiau jis yra tapęs daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatu, Birštono džiazo festivalio Didžiojo prizo laimėtoju (2010).
Tarp buvusių ir dabartinių šio muzikanto scenos partnerių - Barbara Dennerlein, Hernanas Romero, Aleksas Sipiaginas, Borisas Kozlovas, Davidas Kikoskis, Donaldas Edwardas, JD Walteris, Edas Howardas, Adamas Cruzas, Randalas Corsenas, Joonas Haavisto, Davidas Allanas, Denisas Paškevičius, Indonezijos, Korėjos, Italijos bei Lietuvos žymiausi muzikai.
Atlikėjo diskografijoje – keturi autoriniai albumai, jo kompozicijos įtrauktos ir į kelis lietuviškos muzikos rinkinius. „Jo vizija - subtili ir provokuojanti, kylanti iš pagarbos tradicijai, tačiau visada žvelgianti pirmyn“ – taip Kęstučio albumą "Unexpected Choices", įrašytą su pripažintais Niujorko muzikantais, apibūdino žymus amerikiečių saksofonininkas Steve‘as Wilsonas.
2022 metais Kęstutis Vaiginis koncertavo JAV prestižiškiausiame Niujorko džiazo klube Blue Note, kuriame pasirodė su savo džiazo kvarteto nariais David Kikoski - fortepijonas, Boris Kozlov - kontrabosas, Donald Edwards - mušamieji.
METTIS QUARTET
Styginių kvartetas "Mettis" susibūrė 2012 metais Vilniuje. Visi kvarteto nariai yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventai, vėliau studijavo ECMA (Europos kamerinės muzikos akademijoje). Kolektyvas greitai sulaukė pripažinimo ir tai liudija jo pasiekimai – 2016 metais laimėta antroji vieta ir specialusis prizas 8-ajame tarptautiniame Bordo styginių kvartetų konkurse Prancūzijoje, bei tais pačiais metais pelnytas 9-ojo tarptautinio V.E.Rimbotti kvartetų konkurso Italijoje nugalėtojų vardas. "Mettis" yra koncertavę tokiose prestižinėse salėse kaip Wigmore Hall (Londonas), Konzerthaus (Berlynas), Laeiszhalle (Hamburgas), Washington Galery of Arts (Vašingtonas, JAV), Fundacao Calouste Gulbenkian (Lisabona),Tel Aviv Museum of Art, YMCA (Jeruzalė), Hotel des Invalides (Paryžius), bei festivaliuose: Montpellier Radio France, Aix-en-Provence, Mecklenburg-Vorpommern, Shanghai International Arts, Luberon, Vilniaus bei daugybėje kitų.
Nuo 2017 metų kvartetas „Mettis“ surengė daugiau kaip 100 koncertų ne tik įvairiose Europos šalyse, bet ir Kinijoje, Izraelyje, Panamoje, JAV bei Kanadoje. 2015 metais išleista debiutinė CD plokštelė, kurioje įrašyti Bethoveno ir Šostakovičiaus kūriniai styginių kvartetui. 2018 ir 2019 metais kvartetas aktyviai bendradarbiavo su lietuvių pianiste Mūza Rubackyte. Šveicarų leidybos kompanijos DORON F. Liszt'o "Malediction" koncertinis įrašas išleistas kompaktinėje plokštelėje "Great Lithuanian live recordings". 2019ų metų pabaigoje prancūzų kompanijos „Ligia“ išleista kompatinė plokštelė kurioje įamžinti M Weinberg'o ir D.Shostakovich'iaus fortepijoniniai kvintetai. Kvarteto artimuose planuose nauja kompaktinė plokštelė, skirta L. van Beethoven‘o metams.