Į Jono Šliūpo muziejų sugrįš istorijų pasakojimo stovykla

Į Jono Šliūpo muziejų sugrįš istorijų pasakojimo stovykla

Šią vasarą liepos 8–11 d. Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus vėl kvies į dienos stovyklą – kūrybines istorijų pasakojimo dirbtuves „Mano istorija“ 10–14 metų paaugliams. Keturių dienų stovykloje jaunieji pasakotojai dalyvaus užsiėmimuose, vedamuose profesionalių istorijų pasakotojų Daivos Ivanauskaitės, Mildos Varnauskaitės ir Saulės Degutytės. Palangiškiams ir miesto svečiams bus skirti atviri istorijų pasakojimo vakarai, kuriuose bus galima išgirsti stovyklos mokytojus, o paskutinę stovyklos dieną – ir jaunuosius pasakotojus, dirbtuvių dalyvius. 

Pasakojimo žanras, kaip viena iš scenos meno rūšių, Lietuvoje vis dažniau atranda savo gerbėjus.  Viena iš stovykloje Jono Šliūpo muziejuje dirbsiančių profesionalių pasakotojų Daiva Ivanauskaitė atskleidžia, kad Škotijoje, garsėjančioje ilgaamže keltiškąja pasakojimo tradicija, pasakojimas yra pripažįstamas savarankišku menu, lygiaverčiu kitoms meno šakoms, ir integruojamas švietimo, kultūros, sveikatos ir verslo srityse. Tad neatsitiktinai muziejuje vyksiančioje stovykloje vaikai ir paaugliai istorijų pasakojimo bus mokomi remiantis škotiškąja ir Šiaurės Europos šalių pasakojimo technika. Kartu su patyrusiais edukatoriais – istorijų pasakotojais jie lavins vaizduotę, mokysis kurti turtingą bei įtraukų pasakojimą, atlikdami praktines kūrybines užduotis bandys įveikti scenos ir viešo kalbėjimo baimę bei užmegzti ryšį su auditorija.

Į Jono Šliūpo muziejų sugrįš istorijų pasakojimo stovykla, nuotrauka-1

Šių metų stovyklos tema – „Mano istorija“. Stovyklos dalyviai bus skatinami domėtis ir atrasti savo šeimos istorijas, išdrįsti jas įdomiai ir patraukliai papasakoti. Kaip pabrėžia stovyklos mokytojai, jaunam žmogui pasakoti apie save ar savo šeimą  labai svarbu: šeimos istorijų pasakojimai stiprina tarpusavio ryšius, suartina skirtingas kartas, padeda atrasti tapatumo ženklus. Tokie dalijimaisi istorijomis leidžia puoselėti iš kartos į kartą perduodamas vertybes, tradicijas, patirtį ir šeimos atminimą. Rengdamiesi pasakoti savo istoriją jaunieji pasakotojai pirmiausia išmoks klausyti ir domėtis – taip galbūt pirmąsyk išgirs įdomiausias savo senelių ir prosenelių istorijas, o kūrybiškai interpretuodami tarsi pavers jas savomis. 

Į stovyklą kviečiami visi 10–14 metų amžiaus vaikai, bet ypač laukiami kūrybiški ir smalsūs, mėgstantys klausytis istorijų, tačiau nedrįstantys jų pasakoti viešai, nepasitikintys savimi, o galbūt nerandantys būdų savo kūrybiškumui atskleisti. Organizuojama tik viena stovyklos pamaina ir dalyvių skaičius ribotas. Kūrybinės dirbtuvės vyks Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejuje (Vytauto g. 23a, Palanga). Stovyklos laikas – nuo 10 iki 14 val., su stovyklautojais dirbs mokytojai – profesionalūs pasakotojai ir Palangos moksleivių klubo pedagogai. 

Į Jono Šliūpo muziejų sugrįš istorijų pasakojimo stovykla, nuotrauka-2

Dalyvius kviečiame registruoti iki birželio 16 d. užpildant internetinę anketą: https://forms.gle/59vPJX6BZ7wgUdw49

Pirmenybė bus teikiama stovyklos dirbtuvėse Jono Šliūpo muziejuje jau dalyvavusiems ir pasakojimo įgūdžius norintiems tobulinti paaugliams. Keturias dienas truksiančios dienos stovyklos kaina – 40 eurų. Į šią kainą įskaičiuotos aktyvios kūrybinės dirbtuvės ir lengvi užkandžiai (vaisiai, daržovės) jų metu. Telefonas pasiteirauti +370 612 86114.

Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus dienos stovykla „Mano istorija“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,932