KUL pirmoji Baltijos šalyse atliko unikalią skrandžio operaciją

KUL pirmoji Baltijos šalyse atliko unikalią skrandžio operaciją

Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) žengtas dar vienas reikšmingas žingsnis gydant nutukimą – atlikta pirmoji Baltijos šalyse endoskopinė operacija po skrandžio apylankos. Inovatyvi, saugi ir be pjūvių procedūra pacientei Agnei grąžins sotumo jausmą ir judėjimo laisvę. 

Suteikė viltį vėl jaustis sveika

Pirmoji pacientė šiaulietė Agnė Rekienė šią operaciją užtikrintai vadina šansu vėl jaustis sveika, gražia moterimi bei mama.

Pacientė šiaulietė Agnė Rekienė
Pacientė šiaulietė Agnė Rekienė

„Pirmąkart, kai man buvo atlikta skrandžio mažinimo ir apylankos operacija, pasiekiau puikius rezultatus. Tačiau dėl nėštumo, artimo žmogaus netekties, streso praradau valią laikytis mitybos rekomendacijų, sunkiai sekėsi sportuoti. Augo svoris, pradėjo skaudėti nugara ir sąnariai, šlubavau, sutriko kraujospūdis”, – savo istoriją pasakojo moteris. 

Ji baiminosi, kad svoris pasieks ankstesnį, siekusį 120 kilogramų, su visomis jį lydinčiomis sveikatos ir savijautos problemomis.

„Nedelsiau ir pradėjau ieškoti būdų, kaip sau padėti. Nusprendžiau pasikliauti medicina. Pasitikėjau gydytoju Justu Biručiu ir jo komandos profesionalumu. Po operacijos jaučiuosi gerai ir ryžtingai: laikysiuosi mitybos plano, būsiu fiziškai aktyvi, konsultuosiuosi su medikais. Neabejoju, kad KUL medikų suteiktas šansas pakeis mano gyvenimą. Pasieksiu 70 kilogramų, puošiuosi suknelėmis, laisvai judėsiu ir būsiu pavyzdžiu savo sūnui. Jo mama bus sveika ir laiminga”, – šypsodamasi ir džiaugdamasi kalbėjo 45-erių metų moteris. Agnė ragina ir kitus žmones, kuriuos kamuoja antsvoris, pasitikėti medicina bei naujomis jos galimybėmis, atrakinančiomis kelią į pokyčius.

Naujausias metodas pasaulyje

Pirmąją Baltijos šalyse minimaliai invazinę endoskopinę skrandžio ir plonosios žarnos jungties plastiką atliko KUL gydytojas chirurgas, gastroenterologas Justas Birutis ir gydytojas chirurgas Oleg Aliošin. Medikai, ruošdamiesi operacijoms, patirties sėmėsi Vokietijoje.

„Šių operacijų poreikį pasaulyje lėmė tai, kad kai kurie žmonės po skrandžio apylankos operacijos nesilaiko režimo, jiems vėl auga svoris. Jungtis tarp skrandžio ir plonosios žarnos dėl maisto pertekliaus išsiplečia. Dėl to pacientai  praranda sotumo jausmą. Jį grąžinti galima pasitelkiant šiuolaikinės medicinos galimybes”, –  pasakojo J. Birutis. 

KUL medikai operacijos metu atliko minėtos jungties plastiką – ją susiaurino nuo 4 cm iki 1 cm. 

„Tai naujausias metodas pasaulyje, kuris yra saugus ir efektyvus. Jungtį susiaurinome be jokių pjūvių, naudojant endoskopą pro burną su vos 1,5 cm metaline kabe. Moteris vėl jaus sotumą”, – J. Birutis. 

Padeda išvengti gretutinių ligų

Džiaugdamasis sėkminga pirmąja operacija gydytojas J.Birutis pasakojo, kad laikantis rekomendacijų, pacientei kris kilogramai, o svarbiausia – mažės rizika sirgti gretutinėmis ligomis, gerės jos gyvenimo kokybė.

J. Birutis ir O. Aliošin
J. Birutis ir O. Aliošin

Pasak O. Aliošin, operacija yra tik įrankis, kad žmogus vėl galėtų išmokti teisingo režimo ir padėti sau.

„Tai tarsi restartas. Galutinis rezultatas – paciento rankose. Mūsų siekis – padėti žmonėms įveikti nutukimą. Antsvorio turi daugiau nei pusė šalies gyventojų. Pagal nutukusių žmonių skaičių Europoje Lietuva yra penktoje vietoje. Per didelis svoris nėra tik kilogramai. Už jo slypi rizika susirgti pavojingomis gretutinėmis ligomis. Nutukimas skatina cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, sąnarių, kepenų, kvėpavimo sistemos ir kitų ligų raidą”, – aiškino gydytojas.

Endoskopinis nutukimo gydymas gali būti taikomas pacientams, kuriems anksčiau buvo atlikta skrandžio apylankos operacija, o ilgainiui svoris sugrįžo. Tokius žmones prieš operaciją konsultuoja gydytojai gastroenterologai, pacientams atliekami išsamūs tyrimai. 

Klaipėdos universiteto ligoninė endoskopinė operacija skrandžio apylanka šiaulietė Agnė Rekienė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,932