Gimnazija paminėjo Lietuvos įstojimo į ES dvidešimtmetį kartu su buvusiu Lietuvos ambasadoriumi Airijoje ir Nyderlanduose V. Purliu

Kristijono Karačionkos nuotr.
Kristijono Karačionkos nuotr.

Praėjusį ketvirtadienį mūsų mokykloje svečiavosi Lietuvos diplomatas, buvęs Lietuvos ambasadorius Nyderlandų karalystėje ir Airijoje Vidmantas Purlys. Svečias mums išsamiai papasakojo apie savo darbą, kaip jis to pasiekė. 

Iš pradžių V. Purlys buvo Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos (URM) Europos Sąjungos departamento patarėjas, po to Europos Sąjungos (ES) departamento direktoriaus pavaduotojas, diplomatas ir galiausiai tapo ambasadoriumi.

Kristijono Karačionkos nuotr.
Kristijono Karačionkos nuotr.

Dabar eina URM politikos direktoriaus pareigas ir tuo yra patenkintas. Šias pareigas pasirinko todėl, nes domėjosi Lietuvos transformacija, socialinėmis ir saugumo problemomis. Jo darbas yra atstovauti Lietuvai, palaikyti gerus politinius ryšius, plačiau pasakoti kitoms šalims apie Lietuvos mokslą, švietimą, ekonominę pažangą.

Svečias mus supažindino su NATO ir ES veikla. Išsamiai papasakojo apie mūsų šalies – Lietuvos – pranašumus. Jis teigė, nors ir esame maža valstybė, bet labai brandi, turime daug patirties ir esame padare didelę pažangą, pačiu laiku prisijungėme prie ES ir NATO. 

V. Purlys išsamiai nupasakojo ir apie ES kūrimąsi. Tai vyko pokario metu, kai Prancūzija ir Vokietija, karo priešininkės, nusprendė ieškoti naujo sugyvenimo bei kurti bendrą ateitį. Taip nutiko, nes Roberas Šumanas (Europos integracijos projekto kūrėjas) pareiškė, kad reikia vienyti Vakarų Europą ir kurti stabilumą, taiką. 

Vidmantas kalbėjo ir apie šalių būtinybę būti demokratiškomis valstybėmis, jų vieningumą. Patikino, kad Lietuva išties yra nuostabi valstybė: turime aukšto lygio mokslą, daug atvykstančių studentų kiekvienais metais, taipogi esame turtingiausio klubo nariai – ES – nariai.

Ši paskaita buvo tikrai naudinga, nes leido suvokti, kokie išties mes esame turtingi, gyvendami tokioje šalyje, kaip Lietuva. Nevyksta karas, turime laisvę keliauti, mokytis, siekti tikslų ir plėsti savąjį akiratį.

Beje, šiandien savaitę sukanka lygiai 74-eri metai nuo Šumano deklaracijos, kurią 1950 m. gegužės 9 d. pateikė tuometis Prancūzijos užsienio reikalų ministras Robertas Šumanas. Joje buvo siūloma įsteigti Europos anglių ir plieno bendriją (EAPB), kurios narės sutelktų anglių ir plieno gamybą. Šią deklaraciją pasirašė Prancūzija, Vakarų Vokietija, Italija, Nyderlandai, Belgija ir Liuksemburgas, ir jos pagrindu sudaryta institucija galiausiai tapo šiandienos Europos Sąjunga.

Susitikimą su svečiu V. Purliu organizavo Gimnazijos istorijos mokytoja metodininkė Rima Dargienė.

Jaunoji žurnalistė Gintarė Stašauskaitė, 1C kl. mokinė

Palangos senoji gimnazija minėjimas Lietuvos įstojimo į ES dvidešimtmetis Lietuvos diplomatas Vidmantas Purlys
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,922