Liūdno jubiliejaus proga atstatytas filmo vertas partizanų bunkeris (video)

Liūdno jubiliejaus proga atstatytas filmo vertas partizanų bunkeris (video)

Minint legendinių Vakarų Lietuvos partizanų 75 metų žūties metines, atstatytas Žibininkų bunkeris. Atidarymo metu skambėjo dainos, amžininkų prisiminimai ir moksleivių eilės.

Pokario metais Kretingos apskrityje aktyviai veikė Kardo rinktinė. Vienai iš daugumos slaptaviečių buvo pasirinktas Žibininkų miškelis, čia įrengtoje žieminėje pasipriešinimo kovų dalyviai slėpėsi keletą metų.

Aurimas Rapalis krastotyrinkas
Aurimas Rapalis krastotyrinkas

„Buvo sakoma, kad bunkeris kaip „grabas“, jei apsupo - laukia liūdna baigtis. Visgi kai 70 ginkluotų stribų šturmuoja slaptavietę, šešiems joje buvusiems partizanams kažkaip pavyksta prasiveržti ir atsišaudyti,“ - pasakoja kraštotyrininkas Aurimas Rapalis. „Deja jie netrukus buvo susekti ir nukauti. Filmo scenarijaus vertą persekiojimą išgyvena tik vienas - Bronius Salys Žilvitis.“

Liūdno jubiliejaus proga atstatytas filmo vertas partizanų bunkeris (video), nuotrauka-2 Liūdno jubiliejaus proga atstatytas filmo vertas partizanų bunkeris (video), nuotrauka-3

Tą dieną galvas padėjo tokie legendomis apipinti kovotojai, kaip Kardo rinktinės štabo viršininkas Alfonsas Knistautas, jo adjutantas Stasys Lisauskas, Narimanto kuopos Šarūno būrio vadas Pranas Budrys, partizanai Vytautas-Vitalis Daugintis, Vytautas Gricius.

Nuo šaltos 1949-ųjų dienos praėjo 75 metai. Liūdnas jubiliejus paminėtas ten, kur pasibaigė kovotojų gyvenimai - Žibininkų miškelyje. Kadase išsprogdinta žieminė atstatyta ir prikelta naujam gyvenimui. Nuo šiol kiekvienas neabejingas istorijai kviečiamas bent trumpam užsukti į šią Vakarų Lietuvai simbolišką vietą.

„Šiandien sunku įsivaizduoti ką patyrė žmonės, tokiomis sąlygomis slapstęsi ne dienas ar savaites, o ištisus metus. Sunku įsijausti ir į patį laikotarpį, kai kiekvienas gyveno su didžiuliu nerimu. Savo istoriją privalome prisiminti, perduoti vaikams, tik taip galime išvengti jos pasikartojimo,“ - teigia bunkerio atkūrimo iniciatorė, viena HBH pramogų komplekso savininkių Laura Matulevičiūtė.

Bunkerio vidus Bunkerio vidus
Žibininkų bunkeris Vakarų Lietuvos partizanų 75 metų žūties metinės atstatytas kraštotyrininkas Aurimas Rapalis HBH pramogų kompleksas iniciatorė Laura Matulevičiūtė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,934