7 faktai apie filmą „Purvini šokiai“ ir jo neblėstančią įtaką šiandien

Filmo akimirka (Organizatorių nuotr.)
Filmo akimirka (Organizatorių nuotr.)

Viena geriausių kino meilės istorijų tituluojamas 1987 metų amerikiečių filmas „Purvini šokiai“ (orig. Dirty Dancing) pelnė dešimt apdovanojimų, įkvėpė šimtus projektų ir pavergė milijonus širdžių, o gegužės mėnesį keturiuose Lietuvos miestuose atgims unikaliu formatu.

Filmo akimirka (Organizatorių nuotr.)

Abejingų nepalikusi romantinė drama „Purvini šokiai“ pasakoja apie jauną moterį vardu Baby (Jennifer Grey), kuri atostogų metu įsimyli šokių mokytoją Džonį (Patrickas Swayze'as). Atostogos merginai tampa tikru nuotykiu, kupinu aistros, naujų atradimų ir, be abejo, šokių.

Filmo akimirka (Organizatorių nuotr.)
Filmo akimirka (Organizatorių nuotr.)

Kino klasika tapusi kino juosta susilaukė milžiniškos sėkmės, kuri tęsiasi jau 37-erius metus, todėl kviečiame susipažinti su septyniais įdomiais faktais apie legendinį filmą ir jo įtaką visame pasaulyje.

Pelnė svarbiausius kino apdovanojimus

Savo jautria istorija kaip mat pavergė žiūrovų širdis visame pasaulyje, uždirbdamas 214 mln. dolerių ir pelnydamas net 10 tarptautinių apdovanojimų. Filmas laimėjo Oskarą, „Grammy“ statutėlę, „Auksinį gaublį“, „Amanda“ apdovanojimą, du ASCAP filmų ir televizijos muzikos titulus, BMI filmų ir TV apdovanojimą, „Golden Screen“ statutėlę, „Independent Spirit“ titulą ir „TV Land“ apdovanojimą. Negana to, filmas buvo nominuotas dar septyniems apdovanojimams.

Šiemet filmą galėsime išvysti Lietuvoje

Viena didžiausių pasaulio kino ir pramogų rinkos kompanijų „Lionsgate“, įkvėpta jau ketvirtą dešimtmetį besitęsiančios filmo sėkmės, rengia unikalų projektą „Dirty Dancing in Concert“, kuriame filmo peržiūra susijungia su gyva muzika ir šokiais. Praėjusiais metais išpardavęs kelias dešimtis pasirodymų Jungtinėse Amerikos Valstijose, šiemet projektas rengia gastroles Europoje. Jau spėjęs išparduoti ne vieną pasirodymą Vokietijoje, Austrijoje, Nyderlanduose ir kitose mūsų žemyno šalyse, „Dirty Dancing in Concert“ atvyksta į Lietuvą, kur gegužės 21-24 dienomis aplankys Vilnių, Kauną, Šiaulius ir Palangą, o šie pasirodymai bus vieninteliai projekto šou Baltijos šalyse. 

Filmas įkvėpė naują renginių konceptą

„Pirvinų šokių“ sėkmė ir konceptas įkvėpė daugybę kitų projektų ir pasaulinę „Dirty Dancing“ franšizę, kuri didžiulio popuiarumo susilaukia ir šiandien. Negana to, tai paskatino naują ir unikalų renginių formatą, koks yra ir „Dirty Dancing in Concert“ – tai dideliame ekrane rodomas originalus filmas „Purvini šokiai“, kurio metu scenoje gyvai atliekama visa puikiai pažįstama filmo muzika, o dalį šokių gyvai atkartoja profesionalūs šokėjai. Negana to, filmo-koncerto pabaigoje gyvo garso grupė su atlikėjais sugrįžta į sceną ir surengia tikrą 80-ųjų vakarėlį, nes dar kartą atlieka visus didžiausius filmo hitus.

Garso takelis mušė rekordus

Romantinė drama „Purvini šokiai“ iš minios itin išsiskyrė savo muzika, kuri daugelio vadinama geriausiu aštuntojo dešimtmečio filmo garso takeliu. Pagrindine filmo daina tapęs Billo Medley ir Jennifer Warnes kūrinys „I've Had The Time of My Life“ pelnė Oskarą, „Auksinį gaublį“ ir „Grammy“ apdovanojimą. 1987 metais, pasirodžius filmui, kūrinys puikavosi JAV radijo stočių populiariausių dainų sąrašo viršūnėje, o jos tekstą parašęs Johnas DeNicola ASCAP asociacijos pripažintas metų dainų autoriumi. 2004 metais „I've Had The Time of My Life“ buvo įtraukta į populiariausių JAV kino dainų šimtuką. 

Kitą populiarią filmo dainą – „She's Like the Wind“ – parašė ir atliko aktorius Patrickas Swayze'as, o jo kūrinys pelnė BMI asociacijos filmų ir televizijos apdovanojimą ir 1987 metais pakilo iki trečiosios populiariausių JAV dainų šimtuko vietos. Taip pat negalima pamiršti ir tokių „Purvinų šokių“ garso takelio kūrinių, kaip „The Contours“ hitas „Do You Love Me“ ar Erico Carmeno „Hungry Eyes“, tapusių neatsiejama aštuntojo dešimtmečio muzikos scenos dalimi.

Patrickas Swayze'as nurodė, kad negali šokti

Aktorių atranka filmui „Purvini šokiai“ nebuvo lengvas procesas. Režisierius Emile Ardolino pagrindinei rolei ieškojo šokėjo, kuris gebėtų vaidinti, nes 1983 meų filme „Laikas šokti“ naudotas dublerių metodas jam nebuvo prie širdies.

Būtent toks – aktorius su profesionalia šokėjo patirtimi – buvo Patrickas Swayze'as. Dėl neseniai patirtos kelio traumos P. Swayze'as savo siųstame gyvenimo aprašyme buvo nurodęs punktą „negaliu šokti“. Nepaisant šios eilutės, rolė jam buvo vis vien pasiūlyta, o šis perskaitęs filmo scenarijų, visų nuostabai, sutiko priimti pasiūlymą.

Už kadro būta nesutarimų

„Purvini šokiai“ tituluojami viena geriausių kino meilės istorijų, tačiau nedaug kas žino, jog aistringą meilę ekrane demonstravę aktoriai už kadro turėjo nemažai nesutarimų. Prieš tai 1983 metų kino juostoje „Raudonoji aušra“ kartu dirbę Jennifer Grey ir Patrickas Swayze'as nuolat kivirčijosi, todėl J. Grey, gavusi pasiūlymą filmuotis „Purvinuose šokiuose“ iš pradžių atsisakė dirbti prie dar vieno filmo su šiuo aktoriumi. Visgi, paties P. Swayze'as dėka aktorė buvo įkalbėta priimti pasiūlymą. 

Filmo akimirka (Organizatorių nuotr.)
Filmo akimirka (Organizatorių nuotr.)

Deja, bet filmuojant „Purvinus šokius“ aktorių kivirčai niekur nedingo, o nepasitenkinimas vienas kitu kartais net įveikdavo profesionalumą. Pavyzdžiui, P. Swayze'ą labai erzino, jog J. Grey filmavimo metu nuolat pradeda juoktis, o viena iš scenų, kuriame įamžintas aktoriaus nepasitenkinimas šiuo elgesiu, režisieriaus sprendimu buvo palikta kino juostoje, kas pademonstravo, kad net ir puikiuose santykiuose ne viskas rožėmis klota.

„Purvini šokiai“ turi tęsinį, serialą ir šokių konkursus

Įkvėptas didžiulės filmo sėkmės, 1988 metais pasirodė „Purvinų šokių“ serialas, o 2004 metais išleistas tęsinys „Purvini šokiai: Havanos naktys“, pasakojantis apie pagrindinio filmo priešistorę. Daugybę metų JAV, Australijos ir Jungtinės Karalystės televizijose taip pat rengti „Purvini šokių“ įkvėpti šokių konkursai. Iš viso po „Dirty Dancing“ vardu surengta virš 25 įvairių projektų visame pasaulyje, tarp kurių taip pat gausu miuziklų, koncertų ir šokių pasirodymų. 2017 metais dienos šviesą išvydo dar vienas, televizijai pritaikytas „Purvinų šokių“ filmas-miuziklas, 2025 metais planuojama išleisti gyvai atliekamą filmo tęsinį, kurio pavadinimas kol kas išlieka paslaptyje.

"Dirty Dancing in Concert (Zdenko Hanout nuotr.) "Dirty Dancing in Concert (Zdenko Hanout nuotr.) "Dirty Dancing in Concert (Zdenko Hanout nuotr.)
7 faktai filmas „Purvini šokiai“ Dirty Dancing „Lionsgate“ projektas „Dirty Dancing in Concert“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,934