Renginių ciklas „Palangos dienos“ – paminėti net du kurortui itin svarbius istorinius įvykius

Renginių ciklas „Palangos dienos“ – paminėti net du kurortui itin svarbius istorinius įvykius

Palanga jau netrukus pasidabins miesto vėliavomis bei pasiners į kultūrinių renginių šurmulį – kurorto bendruomenė kviečiama džiugiai minėti net du miestui svarbius įvykius ir aktyviai dalyvauti tam skirtuose renginiuose.

Palangos vėliavos savaitė

„Palangos dienos“ – taip vadinasi kovo 29 d. prasidėsiantis ir visą savaitę – iki balandžio 5 d. –  truksiantis renginių ciklas, skirtas įprasminti du ne tik Palangai, bet ir visai Lietuvai svarbius istorinius įvykius. Šiuo renginių ciklu bus minimas Palangos krašto prijungimas prie Lietuvos 1921 m. kovo 30 d., taip pat – miesto vardo gimtadieniu vadinama balandžio 5-oji – diena, kai 1253 m. Palanga paminėta Kuršo dalybų tarp Livonijos ordino ir Rygos vyskupo akte. 

Renginių ciklas „Palangos dienos“ – paminėti net du kurortui itin svarbius istorinius įvykius, nuotrauka-1

Šiais metais „Palangos dienos“ bus ypatingos, jubiliejinės – dešimtosios, tad parengta turininga bei renginių turtinga programa. Tarp jų – ir tradiciniai, ir pirmą kartą subursiantys palangiškius ir kurorto svečius renginiai. Visą savaitę palangiškius ir kurorto svečius kvies įvairios parodos, koncertai, diskusijos ir kt. Balandžio 5-7 dienomis Palangos sporto centre vyks ir krepšinio turnyras „Palanga CUP 2024“, skirtas Palangos dienoms paminėti.

Renginių ciklas „Palangos dienos“ – paminėti net du kurortui itin svarbius istorinius įvykius, nuotrauka-2

Šis šventinis laikotarpis taip pat skelbiamas ir Palangos vėliavos savaite, tad miesto gyventojai, įmonės bei organizacijos kviečiami padabinti savo pastatų fasadus Palangos miesto vėliavomis. 

Penktadienis, kovo 29 d.

Jau nuo ryto mieste prasidės šventiniai renginiai – 9 val. Palangos senojoje gimnazijoje rengiama konferencija „Grafo Tiškevičiaus Palangos miesto architektūros vizijos“, o mažieji palangiškiai – kurorto ikimokyklinių įstaigų auklėtiniai – 10 val. pakvies į jau tradicine tapusios parodos „Gintaro lašely telpa Palanga“, „Palangos dienų metu“ kasmet rengiamos autobusų stotyje, atidarymą. 

Į iškilmingą „Palangos dienų“ pradžią bendruomenė bus pakviesta vidurdienį – 12 val. Nepriklausomybės aikštėje (prie muzikinio fontano) bus iškilmingai pakeltos Lietuvos, Palangos ir Šventosios vėliavos. Renginį ves Palangos kultūros centro Grubiojo teatro aktoriai Virginijus ir Rita Miliniai, iškilmingą ceremoniją savo pasirodymu papuoš Palangos orkestras. Renginyje dalyvauti kviečiami visi palangiškiai ir kurorto svečiai,  o ypač - šio renginių ciklo organizatoriai bei iniciatoriai, kurie 10 metų kūrė „Palangos dienas“.

Pavakare palangiškiai kviečiami į kultūrinius renginius – 16 val. Palangos kurorto muziejuje bus pristatoma S. Vainiūno meno mokyklos auklėtinių paroda, skirta grafų Tiškevičių paveldui atminti, ir šventinis koncertas. O 19 val. Kurhauzo teatro salėje vyks Palangos kultūros centro Grubiojo teatro performansas „Grimerinė“. 

Šeštadienis, kovo 30 d.

Šeštadienio renginiai skirti menui – šią dieną Gintaro muziejaus verandą padabins S. Vainiūno meno mokyklos bendruomenės sukurta instaliacija „Kolonos“. 

Tą pačią dieną šios ugdymo įstaigos auklėtiniai bendruomenę pakvies ir į Viešosios bibliotekos Vaikų skyrių – čia iki balandžio 5 d. bus eksponuojama S. Vainiūno meno mokyklos auklėtinių paroda – „Vaikiškos knygos viršelis“.

14 val. Palangos kurorto muziejuje vyks tradicinio poezijos konkurso „Haiku Palangai 2024“ apdovanojimų ceremonija. 

Pirmadienis, balandžio 1 d.

Sutikus šv. Velykas, pirmadienis, balandžio 1 d., Palangoje prasidės energingai – aktyvaus laisvalaikio praleidimo entuziastus pakvies  kasmet daugybės dalyvių sutraukiantis žygis „Gintaro kelias“ ir akcija „Riedam“ Palanga-Šventoji. Ši akcija garantuoja dar daugiau puikios nuotaikos žygiuojant ar riedant pušyno takais.

Iš Palangos į Šventąją dalyviai kviečiami keliauti įvairiais ekologiškais būdais: dviračiais, riedučiais, paspirtukais ar pėsčiomis. Dalyvavimas yra nemokamas, svarbiausia pasirūpinti savo asmeniniu komfortu – patogia avalyne, vandeniu, tinkama apranga pagal orus.

Balandžio 1 d. Jūratės ir Kastyčio skvere nuo 11 val. iki 11.30 val. vyks žygio dalyvių pėsčiomis registracija ir startas, nuo 12 val. iki 12.30 val. – akcijos „Riedam“ dviračiais, riedučiais ir kt. dalyvių registracija ir startas.

Pusiaukelėje dalyvių lauks poilsio zona, kurioje bus galima atsigaivinti vaisiais bei izotoniniais, vitaminų ir funkciniais gėrimais, padėsiančiais įveikti likusį maršrutą. Finale taip pat lauks staigmenos bei prizai. 

Visus renginio dalyvius UAB „Vlasava" iš Šventosios į Palangą parveš nemokamai.

Antradienis, balandžio 2 d.

Balandžio 2 d., antradienis skirtas kūrybai – Viešojoje bibliotekoje 10 val.  bus atidaroma Palangos lopšelio darželio „Ąžuoliukas“ vaikų kūrybinių darbų paroda „Vėjo varpeliai“. Paroda bus eksponuojama iki balandžio 30 d.

Pavakare, 17.30 val., į grafikos parodos atidarymą pakvies jos autorė Nijolė Dargužienė. Paroda bus eksponuojama Palangos sporto centre. 

Trečiadienis, balandžio 3 d.

Trečiadienį kurorto gyventojai kviečiami į Palangos miesto savivaldybę – čia II aukšto fojė bus atidaroma jau tradicine tapusi palangiškių ir šventojiškių darbų paroda „Palanga – mano miestas“. Ši paroda ypatinga tuo, kad savo rankdarbius joje pristato ne profesionalūs menininkai, o mėgėjai. Tačiau pristatomi darbai kasmet būna sukurti taip kruopščiai, kad verti didžiausių žiūrovų pagyrų. 

Vakarop, 17 val., Palangos viešojoje bibliotekoje vyks parodos „Kuršiai ir Palanga“ atidarymas. Asociacijos „Pilsota“ nariai, pasidabinę kuršiškais drabužiais, kuriuos patys atkūrė, susirinkusiesiems pristatys kuršių kultūrą, papasakos, kokia istorine medžiaga remiantis buvo atkurti kuršiški drabužiai, pateiks ir daugiau įdomių faktų. 

Ketvirtadienis, balandžio 4 d.

Ketvirtadienį besidominčius pakvies J. Šliūpo muziejus – 16 val. bus žaismingai atidaroma stendinė lauko paroda, skirta pirmajam miesto burmistrui. Tai paroda, parengta Miglės Anušauskaitės komiksų knygos pagrindu, bei pavadinta taip pat, kaip ir minėta komiksų knyga – „Kas išsigando  Šliūpo?“. 

Ant tvoros, vedančios į J. Šliūpo muziejų, bus eksponuojamas 31 komiksas. Būtent šis žanras, anot parodos sumanytojų, labiausiai tinka pristatyti J. Šliūpo – neeilinės, kontraversiškos asmenybės – būdą. 

Parodos atidaryme dalyvaus bei eksponuojamus komiksus inscenizuos Palangos moksleivių klubo teatro studija „Kopų kaukė“. 

Penktadienis, balandžio 5 d.

Paskutinė renginių ciklo „Palangos dienos“ diena neabejotinai sudomins istorijos mėgėjus, kadangi yra skirta miesto gimtadieniui – 13 val. Palangos kurorto muziejuje rengiama diskusija „Pirmasis Palangos vardo paminėjimas. Kada minėsime?“. 

Iki šiol Palanga pirmuoju savo vardo paminėjimu laiko istorinį dokumentą – Kuršo vyskupo Henriko ir Vokiečių ordino sutartį dėl Pietų Kuršo padalijimo į tris dalis, kuri buvo pasirašyta 1253 m. balandžio 4 d. Bet yra ir ankstesnė legendinė data - 1161 m. birželio 15 d., aprašyta danų kronikoje, kai esą danai buvo užėmę Palangos pilį ir net įkūrę vyskupystę. Tad kyla diskusinis klausimas, kurią datą Palanga gali ir turi laikyti pirmuoju savo vardo paminėjimu?

Diskusiją moderuos prof. habil. dr.  Alvydas Nikžentaitis (Lietuvos istorijos institutas), diskusijoje dalyvaus akademikas, habil. dr. Vladas Žulkus (Klaipėdos universitetas), dr. Arturas Mickevičius (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka), doc. dr. Marius Ščavinskas (Klaipėdos universitetas). 

Renginių ciklas „Palangos dienos“ Palangos vėliavos savaitė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933