„Švytintys kvadratai. Etnografinis opartas ir šiuolaikinė muzika“

„Švytintys kvadratai. Etnografinis opartas ir šiuolaikinė muzika“

Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kovo 21 d. 17.30 val. kviečia jus į parodos „Tapatybė ir forma: Kazio Varnelio kūryba“ lydimąjį renginį „ŠVYTINTYS KVADRATAI. ETNOGRAFINIS OPARTAS IR ŠIUOLAIKINĖ MUZIKA“, kuriame kompozitorių Matą Samulionį kalbins menotyrininkė Indrė Urbelytė.

Kaip šiuolaikinis menininkas gali transformuoti tradiciją? Ar Kazio Varnelio optinę tapybą formavusi lietuvių liaudies tekstilė vis dar gali įkvėpti naujų kūrybinių atradimų?  

2022 m. rudenį atsakymo į šį klausimą ieškojo jaunosios kartos kompozitorius Matas Samulionis ir eksperimentinio kino režisierius Collinas Kluchmanas. Jų kūrinius įkvėpė abstraktūs lietuvių liaudies tekstilės raštai, kosmoso amžių menantys oparto ritmai ir tradicinės audimo technologijos, davusios pradžią ankstyvosioms kompiuterinėms sistemoms. Ruošiantis šį rudenį vyksiančiam Lietuvos sezonui Prancūzijoje, Matas toliau vysto pradėtą darbą – plėtoja sferinio garso instaliaciją. Parodoje „Tapatybė ir forma: Kazio Varnelio kūryba“ vyksiančio pokalbio dalyviai pirmą kartą išgirs šio kūrinio ištraukas, turės galimybę susipažinti su kūrybos procesu ir Prancūzijos auditorijai pristatomo projekto detalėmis.  

Ar išgirsite klaksinčias stakles ir verpimo ratelius? O gal pastebėsite į audinį ritmingai įtekančius švytinčius kvadratus? 

Matas Samulionis – improvizatorius, kompozitorius, nuolat ieškantis balanso tarp akustinės ir elektroninės muzikos principų. LMTA baigė džiazo atlikimo, o vėliau improvizacinės ir šiuolaikinės muzikos atlikimo studijas. Magistro studijų metu susižavėjo analoginiais moduliariniais sintezatoriais, garsyno gilumu ir begalinėmis galimybėmis tembrui. Elektroninės muzikos žinias muzikantas gilino kaip elektroninės muzikos dueto „Artfcl“ narys, kur išleido ne vieną albumą. Lygiagrečiai vystė savo kūrybinius projektus, kuriuose atsirasdavo vis daugiau ir daugiau elektroninių muzikos įrankių. Šiuo metu muzikantas aktyviai dirba su šiuolaikinės elektroakustinės muzikos grupėmis „Quark Effect“, „The Last 2 Brain Cells“ bei matuojasi meno tyrėjo statusą, siekdamas meno daktaro laipsnio. 

Indrė Urbelytė – XX a. vidurio Lietuvos dailės istorikė ir parodų kuratorė, Kazio Varnelio namų-muziejaus menotyrininkė. 

Kada?  kovo 21 d. 17.30 val.  

Kur?      Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus (Vytauto g. 23A, Palanga) 

Kaina?  renginys nemokamas 

https://lnm.lt/renginiai/svytintys-kvadratai-etnografinis-opartas-ir-siuolaikine-muzika/

Exchange Rates
USD 0,933