Lietuvos žydų gelbėjimo dienai skirta paroda

Kristijono Karačionkos nuotr.
Kristijono Karačionkos nuotr.

Kovo 15-ąją minima Lietuvos žydų gelbėtojų diena. Ją nuspręsta minėti prieš dvejus metus Seimo sprendimu įteisinus pakeitimus Atmintinų dienų įstatyme.

Ši diena pasirinkta neatsitiktinai, o prisimenant Vilniaus geto žydų gelbėtoją Oną Šimaitę, 1966 metų kovo 15 dieną tapusią pirmąja lietuve, kuriai buvo suteiktas Pasaulio Tautų teisuolės vardas. O. Šimaitė, dirbdama Vilniaus universiteto bibliotekoje, tapo geto ryšininke, slėpė pabėgėlius, ieškojo slapstymo vietų vaikams, nešė į getą ginklus ir šaudmenis, laiškus, o iš ten išnešdavo slėpti žydų kultūros vertybes.

Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu beveik 1600 Lietuvos piliečių, gelbėjusių žydus nacių okupuotoje Lietuvoje, yra apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi, iš kurių 921 asmuo, 2021-ų metų duomenimis, Jad Vašem yra pripažinti Pasaulio tautų teisuoliais. Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje nužudyta apie 195 tūkst. žydų. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyveno apie 208 tūkst. žydų.

Kviečiame stabtelėti gimnazijos fojė prie bibliotekos parengtos ekspozicijos – prisiminti šį žiaurų istorijos laikmetį ir mintimis pagerbti Lietuvos pasaulio teisuolius.

Kristijono Karačionkos nuotr.
Kristijono Karačionkos nuotr.

Gimnazijos bibliotekos vedėja Renata Sungailienė ir bibliotekininkė Jūratė Vaišvilė

Kovo 15 Lietuvos žydų gelbėtojų diena Palangos senoji gimnazija
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933