Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras pradeda komposto dalinimo sezoną

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras pradeda komposto dalinimo sezoną

Kaip jau įprasta, kovo mėnesį Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) pakviečia visus norinčius pasiimti iš žaliųjų atliekų pagamintą kompostą.

Šiuo metu išsijoto juodžemio yra Klaipėdos miesto (Glaudėnų), Palangos, Neringos, Kretingos, Šilutės savivaldybių aikštelėse.

Pasiimti kompostą galima iš bet kurios KRATC aikštelės, nebūtinai tik iš tos savivaldybės, kurioje gyventojas yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą. Rekomenduojama prieš važiuojant pasiskambinti aikštelės vadybininkui, pasitikslinti pasiėmimo laiką.

„Būna dienų, kai susidaro norinčiųjų eilės. Kadangi kompostą pasikrauti ir išsivežti reikia savo jėgomis, ne visi spėja tai padaryti aikštelės darbo laiku. Todėl prašome iš anksto su vadybininku susiderinti atvykimo laiką“, – sakė Gediminas Sendrius, KRATC ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus vadovas.

Gyventojams, įstaigoms ir įmonėms neatlygintinai leidžiama komposto pasiimti kiek tik norite – kiekiai nėra ribojami. Tačiau jei ketinate pasikrauti daugiau nei 500 kilogramų, būtina susiderinti su vadybininku iš anksto.

KRATC administruojamose žaliųjų atliekų aikštelėse nenutrūkstamu ciklu visus metus iš gyventojų bei įmonių priimamos žaliosios atliekos yra perdirbamos, išsijojamos ir paverčiamos juodžemiu. Todėl važiuodami į aikšteles pasiimti komposto galite ir atgabenti sukauptas žaliąsias atliekas – smulkias šakas, sugrėbtą žolę ar lapus. Iš gyventojų žaliosios atliekos yra priimamos nemokamai, tačiau tik tos savivaldybės aikštelėje, kurios gyventojams ji priskirta.

„Jei žaliąsias atliekas vešite į kitos savivaldybės aikštelę, jų priėmimas kainuos 35 eurus už toną. Suprantame, kad ši tvarka nepatogi gyventojams, tačiau negalime jos pakeisti - tai susiję su griežta mokesčių apskaičiavimo tvarka. Kiekviena regiono savivaldybė savarankiškai renka rinkliavą ir atsiskaito už savo gyventojų atgabentas atliekas į jiems skirtą aikštelę“, – aiškino G. Sendrius.

Tad Klaipėdos rajono gyventojai nemokamai žaliąsias atliekas gali priduoti tik į Vėžaičių aikštelę, Klaipėdos miesto gyventojai – į Glaudėnų, Kretingos rajono – į Ankštakių, Palangos – į Joskaudų, Skuodo rajono – į Puodkalių, Šilutės rajono – į Rumšų, Neringos savivaldybės – į aikštelę Nidos-Smiltynės pl. 12.

Aikštelių adresai, darbo laikai ir darbuotojų kontaktai skelbiami internete https://www.kratc.lt/atlieku-surinkimo-aiksteles/, arba galima pasiteirauti bendruoju KRATC tel. +370 800 13 344.

Kompostas KRATC aikštelėse bus gaminamas ir neatlygintinai dalinamas visą šiltąjį sezoną iki vėlyvo rudens.

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras Žaliosios atliekos kompostas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933