Nešiukšlinkime mūsų miesto: kasdien tiesiog prie konteinerių paliekama beveik tona buitinių atliekų

Nešiukšlinkime mūsų miesto: kasdien tiesiog prie konteinerių paliekama beveik tona buitinių atliekų

Palanga yra vienas iš švariausių ir labiausiai tvarkomų miestų Lietuvoje – tuo visi kartu galime pasidžiaugti ir padėkoti vieni kitiems bei mūsų komunalinio ūkio darbštiems žmonėms. Be to, Palangoje mokama rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą yra pati mažiausia visoje šalyje. Tačiau „Palangos komunalinis ūkis“ atkreipia dėmesį į kai kuriuos ne visai tinkamus gyventojų įpročius – tiesiog prie konteinerių paliekami milžiniški buitinių atliekų kiekiai, ir prašo to nedaryti.

Palangoje turime 36 požeminių konteinerių aikšteles, jose įrengta apie 200 konteinerių. Greta to, kai kur prie daugiabučių namų – Vanagupės, S.Nėries, M.Valančiaus, Kęstučio, Žvejų gatvėse ir kitur –  tebestovi senieji plastikiniai 1,1 kub. m talpos konteineriai, dvidešimt tokių yra ir prie prekybos centrų, jie įrengti pastarųjų pašymu.

Visi požeminių aikštelių mišrioms atliekoms skirti ir senieji konteineriai ištuštinami 5 –  6 kartus per savaitę, skirti popieriui ir plastikui – kas antrą, o vasaromis – kiekvieną savaitę.

Tačiau „Palangos komunalinio ūkio“ transportas ir žmonės kiekvieną darbo dieną dar mažiausiai vieną kartą, o savaitgaliais – kartą per dieną specialiai papildomai apvažiuoja visas požeminių ir tradicinių konteinerių aikšteles. Būtent tam, kad būtų surinktos visos atliekos, paliktos greta konteinerių – kartono dėžės, stiklainiai su pasibaigusio galiojimo konservuotais produktais, drabužiai maišuose, avalynė ir pan.  Jau nekalbant apie stambiagabaričius daiktus, nors juos gyventojai  kartą per mėnesį nustatytą dieną gali priduoti komunalininkams ar savarankiškai nuvežti į Joskaudų sąvartyną, kur tai priimama nemokamai.

Kaip sako komunalininkai, didžiulė problema bei bėda yra tai, kad kai kurie gyventojai nesivargina sudėti į konteinerius atsineštas smulkesnes kasdienes buitines atliekas.

Žinoma, lengviau yra atnešti  didesnę kartono dėžę, likusią išpakavus kokį pirkinį, ir numesti ją aikštelėje, nei namuose suplėšyti, supjaustyti ar kitaip susmulkinti, kad tilptų įmesti į požeminį konteinerį.

Nesivarginama drabužių ar avalynės nuvežti į tekstilei skirtus konteinerius, o jų Palangoje turime tikrai pakankamai – jie įrengti prie parduotuvių „Rimi“, „Lidl“, „Iki“, „Palangos komunalinio ūkio“ bei seniūnijos kieme Šventojoje. Iš viso yra įrengta 20 tekstilei surinkti skirtų konteinerių, ir pamenate, kaip visi norėjome, kad tokios vietos Palangoje kuo greičiau atsirastų?

Tokias atliekas paliekantys gyventojai tikriausiai mano, kad padėvėti drabužiai, kaip ir pasibaigusio galiojimo konservuoti produktai ir ypač uogienės, pravers kokiems nelaimėliams, kurie visa tai susirinks ir panaudos. Tačiau, kaip sako komunalininkai, visa tai taip ir praguli suversta prie konteinerių, kol „Palangos komunalinio ūkio“ žmonės neatvažiuoja, nesurenka  ir neišveža.

Neretai būna ir taip, kad gyventojai šiukšles sudeda į 60 ar net 100 litrų talpos maišus, nors į požeminio konteinerio angą telpa tik iki 30 litrų talpinantis maišas. Tuomet ir tai atsiduria ne atliekoms skirtame konteineryje, o aikštelėje greta.

O dabar skaičiai:

Sausį – balandį iš viso mūsų komunalininkai surenka iš gyventojų, tarp jų ir privačių namų valdų, įmonių, šiukšliadėžių viešosiose erdvėse ir išveža vidutiniškai apie 550 tonų atliekų kas mėnesį, vadinamaisiais piko mėnesiais – po maždaug 1150 tonų.

Vieną kartą per mėnesį iš gyventojų surenkamos didžiosios atliekos, pavyzdžiui, baldai, tokių kas mėnesį būna apie 10 tonų. Tačiau kasdienio papildomo miesto apvažiavimo metu komunalininkai randa ir išgabena per mėnesį dar apie 30 tonų „nelegaliai“ paliktų tokių atliekų.

Prie konteinerių paliktų statybos atliekų kas mėnesį atrandama apie 10 – 20 tonų, dažniausiai tokie „radiniai“ aptinkami po nakties.

Ir dėmesio! Kiekvieną dieną prie konteinerių, o ne konteineriuose, randama  mažiausiai  po 1 toną įvairių smulkių atliekų – štai tų dėžių, drabužių, batų, uogienių, vazonų  ir pan. Taip, kiekvieną dieną po toną!

Vien pernai per metus prie konteinerių rasta ir išvežta beveik 20 tonų švaraus kartono, nors visa tai gyventojai, ypač naujakuriai, gali atvežti tiesiai į komunalinio ūkio teritorijoje esančius specialius konteinerius ar susmulkinti namuose ir sudėti ten, kur jiems vieta.

Nuoširdžia ačiū tiems gyventojams, kuriems Palangos švara rūpi tiek pat, kiek ir tvarkingi jų pačių namai.

Jei jūsų namuose susikaupė didelis kiekis į konteinerius netelpančių buitinių atliekų, pavyzdžiui, kartono dėžių, keičiate baldus ir kitais atvejais, visada galite pasitarti su komunalininkais, kaip tai išgabenti, kad miestas nebūtų šiukšlinamas. 

Informacija ir užsakymai dėl atliekų išvežimo: tel.  +370 460 49008, +370 460 30642 (poilsio ir švenčių dienomis); el. paštas: [email protected] 

Palanga komunalinių atliekų surinkimas komunalininkai rinkliava Palangos komunalinis ūkis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933