Pradedami dalinti maisto atliekų rūšiavimo kibirėliai bei maisto atliekų ir stiklo pakuočių atliekų konteineriai

Pradedami dalinti maisto atliekų rūšiavimo kibirėliai bei maisto atliekų ir stiklo pakuočių atliekų konteineriai

Nuo metų pradžios įsigaliojo tvarka, pagal kurią Klaipėdos regiono taip pat ir Palangos miesto gyventojams turi būti sudarytos sąlygos atskirai rūšiuoti biologines bei maisto atliekas. Palangos miesto savivaldybė jau pasirūpino biologinių/maisto atliekų surinkimo priemonėmis, kurios artimiausiu metu bus dalinamos palangiškiams. Visi palangiškių namų ūkiai bus aprūpinti dailiais kibirėliais, skirtais maisto/biologines atliekoms rinkti namuose, o  gyventojams, turintiems galimybę atliekas tvarkyti individuliai (lauke) bus papildomai dalinami 120 l. konteineriai. Iki 2024 metų balandžio 1 d, planuojama išdalinti 3500 vnt. 120l  konteinerių ir 9000 vnt. kibirėlių. Pažymėtina, kad maisto/biologinių atliekų surinkimo konteineriai ir kibirėliai yra su biologiniais filtrais nemalonius kvapus sulaikančiais konteinerio/kibirėlio viduje.

Kodėl tai naudinga?

Rūšiuojant maisto/biologines atliekas bus sumažintas mišrių komunalinių atliekų srautas, t. y. į mechaninio apdorojimo įrenginius bei sąvartyną patenkantis atliekų kiekiai. Taip ne tik bus mažinamos atliekų tvarkymo sąnaudos bet bus mažinama aplinkos tarša, o tai savo ruožtu gerinama jos būklė. Biologinio apdorojimo įrenginiuose maisto/biologinės atliekos bus paverčiamos aukštos kokybės kompostu, kartu išgaunamos biodujos, šilumos ir elektros energija. Tikėtina jog, pašalinus iš mišrių atliekų srauto visas biologines ir maisto atliekas, vienam gyventojui tenkantį atliekų kiekį būtų galima sumažinti daugiau kaip perpus – nuo 200 kg iki 50–70 kg per metus. Tad visų pirma rūšiavimo prasmės reikėtų ieškoti švaresnėje aplinkoje. „Reikia atsikratyti mąstymo, kad galime „truputį“ rūšiuoti. Į maisto/ biologinių atliekų sąrašą patenka ne vien apelsino žievės ar papuvę vaisiai – jomis laikomas ir popierinis rankšluostis, supurvintos servetėlės ar net popierinė riebaluota dėžutė. Didžioji dalis popieriaus ar kartono, turinčio tiesioginį kontaktą su maistu, yra laikoma biologinėmis atliekomis, kurių jau nebegalima perdirbti, bet galima panaudoti kompostui.

Daugiau informacijos apie maisto/biologinių atliekų rūšiavimą galite rasti čia:

Aplinkos ministerija paaiškina, kaip rūšiuoti biologines atliekas - Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija (lrv.lt)

Kaip gauti maisto/biologinių atliekų surinkimo priemones:

Daugiabučių namų gyventojai maisto atliekų rūšiavimo kibirėlius gali atsiimti atvykę į UAB „Palangos komunalinis ūkis“ (Ganyklų g. 34, Palanga, I aukšte 106 kabinete):

Pirmadienį  - ketvirtadienį 9.00 - 16.00 val.

Penktadienį 9.00 - 13.30 val.

Individualių namų gyventojai panaudos sutartis dėl maisto atliekų surinkimo konteinerių (120 l) gali pasirašyti atvykę į įmonę adresu: Ganyklų g. 34, Palanga, I a., 106 kabinetą (darbo metu) arba turi kreiptis elektroniniu paštu [email protected] bei sutartį pasirašyti elektroniniu būdu.

Pasirašius panaudos sutartis gyventojas galės pasiimti konteinerį pats arba 10 darbo dienų laikotarpiu konteineriai bus pristatyti nurodytu adresu.

Papildomai informuojame, kad Palangos miesto gyventojai į UAB „Palangos komunalinis ūkis“ gali kreiptis ir dėl individualių konteinerių skirtų:

  1. Stiklo atliekoms ir pakuotėms rinkti;
  2. Plastiko, popieriaus/kartono atliekoms ir pakuotėms rinkti.
Pradedami dalinti maisto atliekų rūšiavimo kibirėliai bei maisto atliekų ir stiklo pakuočių atliekų konteineriai, nuotrauka-1
maisto atliekų rūšiavimas kibirėliai maisto atliekų ir stiklo pakuočių atliekų konteineriai Palangos miesto gyventojai UAB „Palangos komunalinis ūkis“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933