Renginyje moksleiviams – priklausomybių reklama. Savivaldybė finansavo, nors neužsakė?

Švyturio arenos ir Klaipėdos miesto savivaldybės FB paskyros nuotr.
Švyturio arenos ir Klaipėdos miesto savivaldybės FB paskyros nuotr.

Vasario 9 dieną Klaipėdos mieste nuvilnijo „Studijų regatos” renginys, skirtas moksleiviams, būsimiems studentams supažindinti su karjeros ir studijų galimybėmis. Renginį vainikavo „Remis Retro” koncertas. Gal viskas būtų buvę ir šaunu, jei ne nuo scenos sklindantis atviras kvietimas svaigintis. Renginį finansavo Klaipėdos miesto savivaldybė, tad natūralu, kad kyla klausimų, kodėl moksleiviams, už mokesčių mokėtojų pinigus transliuojama priklausomybių reklama? Kur yra laisvė, liberalumas, o kur jau peržengta riba? 

Savivaldybė neatsakinga? 

Švyturio arenos ir Klaipėdos miesto savivaldybės FB paskyros nuotr.
Švyturio arenos ir Klaipėdos miesto savivaldybės FB paskyros nuotr.

Iš pirmo žvilgsnio renginio tikslai atrodė, gražūs ir prasmingi – juk čia prisistatinėjo visos ugdymo įstaigos: kolegijos, universitetai, profesinės mokyklos, mokytojai klausėsi paskaitų, dalyvavo kvalifikacijos kėlimo renginiuose, į studijų mugės šurmulį pasinėrė ir moksleiviai, kurių Švyturio arenoje buvo tikrai gausus būrys. Koncertas irgi atrodė patraukli priemonė sudominti jaunus žmones, motyvuoti juos atvykti. Bet kodėl renginyje moksleiviams parinktas toks repertuaras? Nejau, Savivaldybė remia taip vadinamuosius „barygas” ar kitokio plauko narkotikų dylerius? Koncerto metu „Remis Retro” nuo scenos transliavo jauniems žmonėms tokias frazes, kaip antai „dūmai, kokainas, vynas, lekiam pas barygas“. Skambėjo nedviprasmiškas tekstas: „kai gros mano muzika, draugeliai šepetį šnios”, lyg atviras kvietimas būti „kietais”, o tai padaryti galima savo kalbą papildant keiksmažodžiais, o gyvenimą – svaigalais. Mokytojams, vedusiems savo mokinius į „Studijų regatą”, po populiaraus koncerto teko vaikams aiškinti, ką reiškia „baryga”, kokia kitų keiksmažodžių reikšmė. Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėjos Gintarės Butkienės, „Studijų regata 2024“ organizavimo paslaugoms pirkti Klaipėdos miesto savivaldybė skelbė viešą pirkimą, kuriam skyrė apie 10 000 Eur. Jį laimėjo UAB „TKP“, tad už atvirą narkotikų reklamą renginyje moksleiviams Savivaldybė nėra atsakinga. 

Meras nekomentuoja

Šiame renginyje dalyvavo ir noriai su universitetų, gimnazijų bendruomenėmis fotografavosi ir Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, tad natūralu, kad visuomenei rūpimus klausimus išsiuntėme ir jam. Gerbiamo politiko teiravomės, koks yra jo asmeninis santykis su „barygomis” ir ar jis asmeniškai palaiko narkotinių medžiagų vartojimą, platinimą mokyklose, universitetuose, kolegijose ir kitoje aplinkoje, kurioje renkasi jauni žmonės. Mero klausėme, ar tokiam koncertui buvo tinkamai parinkta vieta, ar nebuvo padaryta žala jauniems žmonėms, atvykusiems į renginį su mokytojais? Kaip reikėtų elgtis mokytojams, grįžusiems iš tokio renginio, ką atsakyti savo moksleiviams ir jų tėveliams? Kodėl jauni žmonės buvo skatinami vartoti kokainą, „šnioti šepetį” „Studijų regatos” metu? Kas parinko tokio pobūdžio repertuarą šiam renginiui? Koks yra mero požiūris į narkotinių medžiagų vartojimą, atvirą jų reklamą moksleiviams skirtame renginyje? Kaip užkirsti narkotikų patekimą į ugdymo įstaigas?

Deja, meras, kaip ir daugelis gražių ir besišypsančių viešojoje erdvėje politikų, iki rinkimų komunikuoja su visuomene, o įsėdus į krėslą – atsakinėti į rūpimus klausimus intereso nedemonstruoja. Susidaro įspūdis, jog merui nesvarbu, jei mokiniams koncertuotų net dėdės su lietpalčiais, nuo scenos mojantys jauniems žmonėms iš po drabužio skvernų kyšančiais nuogais daikčiukais, nė iš tolo nepanašiais į mokyklinį varpelį. 

Repertuaro niekas netikrino

Susisiekus su renginio organizatorių ir vedėjų komanda UAB „TKP“ atstovais, sužinojome, kad minėtas koncertas buvo „Studijų regatos” organizatorių dovana moksleiviams. Esą, populiarėjanti grupė buvo parinkta siekiant į renginį pritraukti daugiau jaunų žmonių, orientuojantis į tuos, kurie niekur nedalyvauja, o muzikantai parinkti atlikus moksleivių apklausą, atsižvelgiant į jų poreikius. Deja, pasak renginio organizatorių, atlikėjų repertuaro niekas netikrino, įsivėlė apmaudi klaida. „Žmonės, kurie dirbo ties šiuo renginiu, patys turi vaikų, šiuo atveju įvyko neapsižiūrėjimas”, – susidariusią situaciją komentuoja renginių vedėjas Remigijus Žiogas. Jam antrino ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gintarė Butkienė: „Klaipėdos miesto savivaldybė glaudžiai bendradarbiauja su Klaipėdos AVPK pareigūnais, švietimo bendruomenėmis mažinant svaigalų bei kvaišalų vartojimą, užkertant tam kelią bei yra nusimatę prevencinių priemonių planą. Po koncerto Klaipėdos miesto savivaldybė susisiekė su renginio organizatoriais bei išsakė pastabas”. Gal ištransliavus atvirą narkotikų reklamą moksleiviams, šios pastabos renginio planuotojams ir buvo viena šio numatyto plano dalių?.. 

Švyturio arenos ir Klaipėdos miesto savivaldybės FB paskyros nuotr.
Švyturio arenos ir Klaipėdos miesto savivaldybės FB paskyros nuotr.

Kokia žala?

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistai atlikėjus, kurie nuo scenos kviečia vartoti narkotines medžiagas vertina labai blogai. „Manau tai labai blogai, nors pati aš tokių atvejų negirdėjau, bet jei tai vyksta, tai bet kokiu atveju žinoma, kad labai blogai. Jaunimui autoritetai yra labai svarbūs, siektina, kad tie autoritetai būtų teigiami pavyzdžiai, skleidžiantys teisingas ir motyvuojančias žinutes jaunimui”, – sako Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Rasa Baliutavičiūtė. Anot specialistės, narkotikų vartojimo problema šiuo metu yra tikrai be galo opi problema, tiek Klaipėdoje tiek kituose Lietuvos miestuose. Mokiniai rūko elektronines cigaretes su įvairiais skysčiais, į kuriuos dažnai įeina narkotinės medžiagos. 

Skaudi statistika

Švyturio arenos ir Klaipėdos miesto savivaldybės FB paskyros nuotr.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuras taip pat pateikė skaudžią statistiką. Alkoholio ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo Lietuvoje tyrimo ESPAD-2019 m. duomenys rodo, kad kanapes, kokainą/kreką ir ekstazį mokiniai pirmą kartą bandė vartoti būdami vidutiniškai 14 metų amžiaus ir vyresni, o tarp bandžiusių psichoaktyviąsias medžiagas mokinių, ypač tarp vaikinų, esama ir pradėjusių jas vartoti net nuo 9 m. ir jaunesnių, kas kelia tikrai didelį susirūpinimą. Tas pats tyrimas parodė, kad paauglių tarpe mažėja įprastinių cigarečių vartojimas, tačiau  jas keičia elektroninės cigaretės, kurių vartojimas nuo 2015 metų labai padidėjo. 

Nenoriai įsitraukia į tyrimus

„Kalbant konkrečiau apie Klaipėdos miestą, 2022 m. Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuras atliko „Europos miestai prieš narkotikus“ (ECAD) tyrimą, Klaipėdos miesto bendrojo lavinimo ir profesinėse mokyklose. Tyrimo metu buvo atliekama anketinė apklausa, apklausiant 10-tų klasių mokinius. Dalyvavo 339 mokiniai iš 9 ugdymo įstaigų. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad iš apklaustų paauglių bent kartą gyvenime 48,8 proc. mokinių rūkė elektronines cigaretes, o per paskutines 30 dienų – 24,9 proc., taip pat šis tyrimas parodė, kad bent kartą gyvenime 11,7 proc. dešimtokų vartojo kanapių, 11,6 proc. – migdomųjų arba raminamųjų vaistų be gydytojo paskyrimo. Taip pat, reiktų paminėti, kad šiame tyrime, gaila, tačiau dalyvavo tik puse ugdymo įstaigų, kuriuose mokosi 10-tų klasių moksleiviai, kitos ugdymo įstaigos nenoriai įsitraukia į tokių apklausų vykdymą dėl didesnės klausimyno apimties, kitų įstaigų tėvai taip pat nesutinka, kad jų vaikai atsakinėtų į anketos klausimus”, – pateikė tyrimų duomenis Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Rasa Baliutavičiūtė. 

Švyturio arenos ir Klaipėdos miesto savivaldybės FB paskyros nuotr.
Švyturio arenos ir Klaipėdos miesto savivaldybės FB paskyros nuotr.

Jei prabiltų medikai

Specialistė akcentavo, jog visuomenei dar reikia laiko, suprasti, kad norint keisti esamą situaciją, yra būtina visiems bendradarbiauti. Anot jos, priežasčių kodėl jaunuoliai pradeda vartoti narkotines medžiagas gali būti įvairių, vieni gali vartoti vedami smalsumo, kiti gal būt ieško būdų emocinei įtampai sumažinti, kiti dėl blogų santykių su tėvais ar mokytojais, kiti gali jausti draugų spaudimą ar tiesiog per didelis laisvo laiko turėjimas. Jaunuoliui neturint užimtumo, neturint įdomių veiklų, tai jį gali vesti prie noro išbandyti narkotines medžiagas. Socialinė aplinka taip pat labai svarbus veiksnys įtakojantis vartojimą. „Vaikai ir paaugliai, vartojantys psichiką veikiančias medžiagas daro esminę žalą savo sveikatai. Vaikams fizinė priklausomybė vystosi daug greičiau. Apie tai galėtų prabilti ir medikai, kuriems tenka gydyti, gaivinti atvežtus apsvaigusius paauglius”, – kalbėjo apie susidariusią situaciją R. Baliutavičiūtė.

Zenonas Rupkus

Klaipėda Studijų mugė „Studijų regata 2024” „Remis Retro” koncertas Klaipėdos miesto savivaldybė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933