Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė

Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė

Šiandien, penktadienį Palangoje prasidėjo viena iš labiausiai laukiamų žiemos švenčių – „Palangos stinta“. Renginiai pradeda įsibėgėti – Vytauto gatvėje išsirikiavo tautodailininkų kermošius, o J. Basanavičiaus gatvėje jau sklando stintų kvapas. Organizatoriai neabejoja – atvykti į šventę tikrai verta, nes šiais metais šventėje viso bus daug ir skanu.

Stintos nepristigs

„Palangos stinta“ į kurortą pramogautojus kviečia jau 21-ąjį kartą, tad per du dešimtmečius organizatorių sukaupta patirtis užtikrina – šventė bus kaip niekad smagi bei pasižymės smagiomis pramogomis, puikia nuotaika ir šventės dalyvių gausa.

Stintų šventės dalyvių gausa svečiams garantuoja ne tik visą puokštę įsimintinų pramogų, bet ir didelį gardaus maisto pasirinkimą bei kermošiuje siūlomų gaminių gausą ir įvairovę. Tad nusivylusiųjų nebus – kiekvienas ras tai, kas patinka būtent jam.

Neabejojama, kad Palanga sulauks daug svečių, kadangi likus savaitei iki šventės viešbučių numerių rezervacijos jau siekė 70 proc. Tad kyla klausimas – ar pakaks visiems norintiems stintų? „Žvejai nesnaudžia – kai tik bangos leidžia, iš karto eina į jūrą. Stintos yra, o juk yra pasitaikę ir tokių metų, kai šios žuvelės pagauta išties labai nedaug. Bet net ir tuomet Stintų šventėje jos nepritrūko, tad neabejoju, kad alkanų neliks ir šiais metais“, – juokėsi vienas iš šventės organizatorių Nerijus Stasiulis.

Žvejų gausa

Kasmet vis didesnio susidomėjimo sulaukia Stintų meškeriojimo varžybos ant jūros tilto. Šiais metais iš anksto varžybose dalyvauti užsiregistravo rekordinis dalyvių skaičius. “Dar neprasidėjus Stintų šventei, jau turėjome per 50 komandų, ir tai yra visų laikų rekordas. Bet šeštadienio rytą dar tikrai sulauksime žvejų, kurie taip pat norės sudalyvauti varžybose“, – kalbėjo N. Stasiulis.

Tad varžybų organizatoriams teks gerokai pasukti galvas, kaip ant jūros tilto sutalpinti visas komandas. Laimei, jiems talkina savanoriai. Vienas iš jų – 87 metų palangiškis Jonas Rimkevičius, kuris kasmet padeda varžybų organizatoriams, o ir pats nevengia išmėginti sėkmę su meškere rankose. „Tai unikalus, labai organizuotas ir atsakingas žmogus, turintis tikrai žvejišką dvasią“, – džiaugėsi N. Stasiulis.

Restoranas po atviru dangumi

Visa J. Basanavičiaus gatvė savaitgalį virs žuvies restoranu po atviru dangumi – čia bus galima paskanauti pagal tradicinius, laiko patikrintus senuosius receptus paruoštos stintos – keptos, vytintos, marinuotos ar paruoštos kitais būdais, kulinarinio paveldo gardumynų kvies įsigyti Tautodailės kermošiaus bei Žuvies mugės prekiautojai, gardaus bei unikalaus žemaitiško kastinio, skanių sūrių bei stintienės bus galima paskanauti J. Basanavičiaus gatvėje įsikūrusiame Žemaitiško kastinio ir kuršiškos stintienės kieme.

O Jūratės ir Kastyčio skvere savo sugebėjimus demonstruos geriausi žuvies grilio meistrai – čia vyks Baltijos šalių žuvies barbekiu turnyre Halinos Boševič taurei laimėti, kurio metu tiesiog žiūrovų akivaizdoje bus ruošiami grilio patiekalai iš stintos bei kitokios žuvies.

Tautodailininkų kermošius

Dalyvių gausa šiais metais džiugins ir Tautodailininkų kermošius, įsikūręs Vytauto gatvėje. Pramogautojai galės įsigyti gintarinių, metalinių, molinių, medinių, megztų, meduolinių ir kitokių stintų bei originalių tautodailės dirbinių ir kulinarinio paveldo gardumynų.

Organizatorius džiugina tai, kad šiais metais sulaukta rekordinio dalyvių iš Latvijos skaičiaus – daugiau, nei anksčiau, sulaukta tiek tautodailininkų, tiek ir maitinimo įstaigų atstovų, kurie pristatys latvių žvejiškąją kultūrą, tad Stintų šventės svečiai, ieškantys lauktuvių namuose likusiems bičiuliams ar artimiesiems, turės dar didesnį pasirinkimą.

Smagios pramogos

Nestigs veiksmo ir kitose miesto erdvėse – Centrinėje miesto aikštėje įsikūrus Šeimų etnopramogų kiemas, kur visi norintieji galės išbandyti jėgas įvairiose tradicinėse lietuvių liaudies individualiuose ir komandiniuose žaidimuose ir rungtyse, skirtose visai šeimai, o Jūratės ir Kastyčio skvere įrengtoje scenoje visą dieną pramogautojus linksmins dainininkai bei šokėjai. „Koncertinėje programoje bus ir žemaitiško žodžio, ir žinomų atlikėjų, ir palangiškių pasirodymų. Bus dar negirdėta koncertinė programa, kadangi kasmet Stintų šventės svečiams stengiamės pasiūlyti ką nors nauja“, – sakė N. Stasiulis.

Kaip ir kasmet, „Palangos stintą“ praturtins ir ilgametė Stintų šventės draugystė su policijos, pasienio apsaugos bei priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnais. Šių institucijų atstovai Jūratės ir Kastyčio skvere eksponuos savo darbo įrangą, vaišins tradicine pasieniečių koše bei maloniai bendraus su visais besidominčiais.

Nestigs šventėje ir žvejiškų rungčių, kuriose jėgas galės išbandyti visi norintys – pramogautojų lauks Inkaro laikymo varžybos, stintų valgymo čempionatas ir kitos atraktyvios, laiko patikrintos ir šventės dalyvių labai mėgstamos rungtys.

Jubiliejinės ruonių maudynės

Rekordiškai daug šiemetinėje šventėje bus ir sveikuolių – vadinamųjų ruonių, kurie šeštadienį 15 val. ties jūros tiltu surengs maudynes ledinėse Baltijos bangose. „Tai bus jubiliejinės, jau 30-osios maudynės. Tarp sveikuolių bus ir visiems puikiai pažįstamų, ir mažiau žinomų veidų, sulauksime ne tik nuolatinių vadinamųjų ruonių maudynių dalyvių, bet ir naujokų“, – kalbėjo N. Stasiulis.

Siekiant paminėti jubiliejines maudynes, paplūdimyje bus įkurti trys laužai – po vieną už kiekvieną dešimtmetį, prie kurių galės pasišildyti sveikuoliai. Maudynių dalyviai taip pat bus vaišinami sveikuolių koše bei žolininkų arbata, o kad prie laužų norėtųsi užsibūti ilgiau, jei leis oro sąlygos, paplūdimyje visiems susirinkusiems gražiausias dainas dovanos Gintarė Karaliūnaitė.

Didžioji stinta

Šeštadienio pavakare nuo Centrinės miesto aikštės iki Jūros tilto pražygiuos teatralizuota eisena – vyks tradicinis Didžiosios Stintos palydos. Šis šventės simbolis bus sudegintas paplūdimyje, prie jūros tilto. 

Specialiai šiai šventei tautodailininko Lino Žulkaus sukurta Didžioji stinta smalsuolių akį Centrinėje miesto aikštėje šeštadienį trauks jau nuo ryto. Šešių metrų ilgio ir pusantro metro aukščio  Didžioji stinta dar vadinama ir Sėkmės stinta – palangiškiai ir kurorto svečiai kviečiami ant jos rašyti palinkėjimus Palangai, sau, artimiesiems, bičiuliams ar net nepažįstamiems Stintų šventės svečiams. O jei palinkėjimai ar norai yra truputį slapti ar asmeniški, juos, užrašytus ant popieriaus lapelio, bus galima įmesti į Didžiosios stintos viduje esančią asmeninių žinučių dėžutę.

Stintiniai blynai

Paskutinė Stintų šventės diena – sekmadienis – pramogautojus nustebins originalumu. Kadangi artėja Užgavėnės, visi norintieji vidurdienį bus kviečiami J. Basanavičiaus gatvėje paragauti išskirtinių – stintinių – blynų.

Gardžiai pasisotinę, Stintų šventės svečiai galės sudalyvauti Morės palydų eisenoje nuo Centrinės aikštės iki jūros tilto, o pajūryje stebėti Kanapinio ir Lašininio dvikovą bei Morės sudeginimą. Į šią pramogą palangiškius ir kurorto svečius pakvies Palangos kultūros centras.

Tiesioginė transliacija internetu

Akivaizdu, kad savaitgalis Palangoje nusimato įspūdingas – gausus skanaus maisto, agurkais kvepiančių stintų, smagių renginių, žvejiškų pramogų, tad atvykti į Stintų šventę tikrai verta.

Nenusiminti turėtų ir tie, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių liks namuose – šeštadienį visą dieną vyks šventės tiesioginė transliacija internetu.

Stebėdami transliaciją žiūrovai galės pasijusti lyg patys dalyvautų šventėje, nes galės pamatyti visą Stintų šventės veiksmą – tiek prie jūros, tiek Jūratės ir Kastyčio skvere įrengtoje scenoje, tiek ir kitose erdvėse, kadangi visą dieną įtemptai darbuosis net dvi mobilios komandos.

Stintų šventės tiesioginę transliaciją internetu bus galima stebėti youtube  kanalu Stintų TV, socialinio tinklo Facebook paskyroje Žvejiškas festivalis Palangos stinta, šventės „Palangos stinta“ interneto svetainėje www.palangosstinta.lt.  

Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-1 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-2 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-3 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-4 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-5 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-6 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-7 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-8 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-9 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-10 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-11 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-12 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-13 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-14 Palanga šurmuliuoja – prasideda Stintų šventė, nuotrauka-15
Palangos stinta Stintų šventė Palanga Šventės programa
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933