Baigiamas rengti Pradinės mokyklos su observatorija kapitalinio remonto projektas

Baigiamas rengti Pradinės mokyklos su observatorija  kapitalinio remonto projektas

Numatoma, kad Pradinės mokyklos pastatas bus apšiltintas, pakeisti langai, stogo danga, praplėstas bei įstiklintas tambūras, taip pat – antrame aukšte esantis balkonas, o observatorijos bokšte bus įrengti net trys profesionalūs teleskopai. 

Kapitaliai bus suremontuotos ir mokyklos vidaus patalpos – bus atlikta sienų, lubų apdaila, pakeistos  grindys, atnaujinti sanitariniai mazgai. Pastatas bus pritaikytas ir neįgaliesiems – numatyta įrengti ne tik specialiai pritaikytus sanitarinius mazgus, paplatinti vidaus patalpų duris, bet ir įrengti liftą, kylantį iki antro aukšto.

Baigiamas rengti Pradinės mokyklos su observatorija  kapitalinio remonto projektas, nuotrauka-1

Ilgai laukti pokyčiai laukia ir astronomijos mėgėjų – numatyta sutvarkyti observatorijos bokštą, nauju bei moderniu pakeisti esamą bokšto kupolą bei jame įrengti tris profesionalius observatorinius teleskopus: 8 cm skersmens Saulės vaizdą dieną stebėti skirtą teleskopą, 35 cm skersmens teleskopą vizualiniam stebėjimui bei 28  cm skersmens astrografą – teleskopą, skirtą fotografuoti žvaigždėtąjį dangų ir judančius kosminius objektus. 

Baigiamas rengti Pradinės mokyklos su observatorija  kapitalinio remonto projektas, nuotrauka-2

Kupolas prasidarys tiek, kad būtų matomas visas dangus, jis judės sinchroniškai su teleskopu – suksis paskui teleskopą. Kadangi pajūryje kartais pasitaiko ir itin stiprių vėjų, observatorijos kupolas bus atsparus dideliems vėjo gūsiams, taip pat čia bus įrengta stotelė, fiksuojanti staigius oro pasikeitimus, tad kupolas galės automatiškai užsidaryti ir atsisukti į pradinę padėtį, jei bus numatomas didelis vėjas ar gausūs krituliai. 

Siekiant užtikrinti neįgaliesiems galimybę susipažinti su dangaus kūnais, planuojama įrengti atskirą patalpą, į kurią bus nuvestas observatorijos kamerų signalas, tad žiūrovai turės galimybę realiu laiku išmaniojoje lentoje ar ekrane stebėti vaizdą, rodomą per teleskopus.

Baigiamas rengti Pradinės mokyklos su observatorija  kapitalinio remonto projektas, nuotrauka-3

Observatorija bus skirta ne tik smalsuoliams, bet ir mokymo tikslais – čia galės vykti edukacijos, taip pat ir astronomijos pamokos Palangos mokiniams, kurių metu vaikai galės ne tik susipažinti su dangaus kūnais, bet ir juos fotografuoti. 

Į observatoriją lankytojai galės patekti pro atskirą, o ne mokyklos, įėjimą. 

Projektas bus parengtas per pirmąjį šių metų pusmetį.

Palangos pradinė mokykla observatorija kapitalinio remonto projektas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933