Ties Būtinge į jūrą išsiliejo nafta, aplinkosaugininkai tęsia darbus

AAD nuotr.
AAD nuotr.

Trečiadienį Aplinkos apsaugos departamentas gavo pranešimą iš AB „Orlen Lietuva“, kad prie Būtingės naftos terminalo plūduro, baigiant tanklaivio krovą, į Baltijos jūrą išsiliejo apie 300 litrų naftos.  

Vakar Aplinkos apsaugos departamento Jūros aplinkos apsaugos skyrius pasinaudodamas Lietuvos kariuomenės Karininių oro pajėgų budinčio paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnio pagalba atliko pirminę taršos incidento vandenyje žvalgybą iš oro: įvertinti naftos produktų šleifo parametrai ir dreifavimo kryptis. Įvertinus pirminius duomenis, papildomai pasitelkiant gautas Europos jūrinio saugumo agentūros (angl. EMSA CleanSeaNet) palydovines nuotraukas, nustatyta, kad naftos dėmė pasklidusi į pietryčius nuo Būtingės terminalo, teršalų dėmė yra maždaug 9 kilometrų ilgio ir 2 kilometro pločio.   

Įvertinus užfiksuotos dėmės parametrus, pirminiais duomenimis ant vandens paviršiaus yra nuo 1,8 t išsiliejusios naftos. Tikėtina, avarijos metu į aplinką pateko ženkliai didesnis naftos kiekis, nes dalis naftos nuskendo ar išgaravo.  

Vakar Aplinkos apsaugos agentūros specialistai naudodami naftos taršos sklaidos jūroje modelį Seatrack Web, pateikė prognozę dėl naftos sklidimo taršos trajektorijos. Modeliavimo rezultatai parodė, kad šiandien naftos teršalai pasieks Latvijos teritorinius vandenis. Tą patvirtino ryte atlikta žvalgyba iš oro, kuri parodė, kad naftos dėmės likučiai pasiekė Latvijos teritorinius vandenis.  

Aplinkos apsaugos agentūros specialistai pasitelkdami Aplinkos apsaugos departamento Jūros aplinkos apsaugos laivą „Jūrinis“ vyksta imti taršos mėginius, tačiau darbus apsunkina blogos oro sąlygos, kurios kelia pavojų žmonių saugumui.

Teršalų likvidavimo darbus koordinuoja Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras. Nuo vakar dienos surinkta per 25 m3 teršalų (emulsiuoto vandens).

Dėl šio įvykio pradėtas neplaninis įmonės AB „Orlen Lietuva“ patikrinimas, kurio metu bus nustatytas tikslus į aplinką patekusių teršalų kiekis, tai pat bus vertinamas aplinkai padarytas poveikis ir skaičiuojama žala.  

Aplinkos apsaugos departamentas ir Aplinkos apsaugos agentūra dėl šio atvejo informacija keičiasi ir veiksmus koordinuoja su Latvijos valstybine aplinkos tarnyba.  

Ties Būtinge į jūrą išsiliejo nafta, aplinkosaugininkai tęsia darbus, nuotrauka-1 Ties Būtinge į jūrą išsiliejo nafta, aplinkosaugininkai tęsia darbus, nuotrauka-2
plinkos apsaugos departamentas Būtingė nafta Būtingės naftos terminalas plūduras Baltijos jūra
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933