Gimnazijoje viešėjo žinomiausia Lietuvos fizikė Mažena Mackoint-Sinkevičienė

Gimnazijoje viešėjo žinomiausia Lietuvos fizikė Mažena Mackoint-Sinkevičienė

Mokslininkė turbūt geriausiai žinoma kaip internetinės laidos „Mokslo sriuba“ vedėja, sukūrusi daugiau nei šešiasdešimt laidų, nuolatinė LRT laidų komentatorė apie fizikos mokslo atradimus ir naujienas. Tačiau ji pasižymi ne tik tuo. Dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė kuria tarptautinės fizikos mokslo olimpiados „IPhO“ užduotis, dėsto Vilniaus universiteto fakultete, yra didžiausios pasaulyje branduolinės ir dalelių fizikos laboratorijos CERN atstovė Lietuvoje ir veikia dar daugiau fizikos labui. Be to, rašo eiles ir lanko karatė treniruotes. 

Fizika filmuose 

Gimnazijoje viešnia pasakojo apie fiziką, rodydama filmų ištraukas ir lygino super herojų savybes su fizikos dėsniais realiame gyvenime. Pavyzdžiui, daugeliui žinoma scena, kai Betmenas šoka nuo aukšto pastato ir įskrenda pro langą, kad užkluptų blogiukus. Tačiau garsioji fizikė pastebėjo, kad realybėje tai jam nepavyktų ir Betmenas, atsitrenkęs į langą, patirtų daugybę sužalojimų. Taip pat ir Supermenas, kuris nuo aukšto stogo nukritusią merginą pagauna ir išgelbsti, skrisdamas didžiuliu greičiu. Pasirodo, jų susitrenkimas vienas į kitą iš tiesų pasibaigtų daugybe sulaužytų kaulų. 

Viešnia taip pat priminė filmo „Matrica“ sceną, kurioje vaizduojama, kaip pagrindinis veikėjas išsisuka nuo kulkų, tiesiog greitai atsilošdamas. Deja, realybėje tai būtų neįmanoma, kaip, remdamasi fizikos formulėmis, paaiškino mokslų daktarė. 

Nedaugelis susimąsto apie filmų tikroviškumą, todėl buvo verta pasiklausyti ir atkreipti į tai dėmesį. 

Viešnia netgi dalijo prizus gimnazistams už teisingus atsakymus į Maženos klausimus.

Viešnią sužavėjo šiltas priėmimas

Tačiau ne tik mūsų bendruomenė džiaugėsi išskirtine paskaita, bet ir dr. Mažena Mackoint-Sinkevičienė liko sužavėta šilto Gimnazijos priėmimo, kurio įspūdžiais pasidalijo socialiniuose tinkluose: „Tokio šilto priėmimo, kokį šiandien turėjau Palangos Senojoje Gimnazijoje, dar nesu turėjusi gyvenime! Nuostabus fizikas Marius Gustaitis apgalvojo šį susitikimą iki mažiausių detalių, o svetingas ir atviras mokyklos direktorius Leonas Šidlauskas kartu su jo pavaduotoja Jolita Vaičiuliene aprodė klases ir naujai įkurtas laboratorijas, papasakojo apie mokyklą, aptarėme CERN. O tada didžiojoje aktų salėje (kuri savo dydžiu primena Operos ir baleto sceną) 10 val. įvyko speciali fizikos paskaita ir susitikimas su moksleiviais! Nuostabus jaunimas drąsiai diskutavo su manimi. Susitikimui pasibaigus dovanų gavau milžinišką rožių puokštę. Jau vien įžengus į mokyklą pasijuto vakarietiškumas, čia įrengta biotechnologijų laboratorija, treniruoklių salė, lietuvių kalbos kabinetai papuošti moderniais rašytojų portretais, meno kūrinių ekspozicijomis... Ši mokykla – gražus ir įkvepiantis pavyzdys.“ 

O III C kl. mokinio Arijaus Balčiūno viešniai pristatytas video iš jos vedamų laidų „Fizika prie kavos“ mokslininkę taip sužavėjo, kad ji paprašė leidimo šį darbą naudoti ir kituose savo susitikimuose. 

Renginyje dalyvavo Gimnazijos pirmokai ir III-IV klasių moksleiviai, besimokantys fizikos arba inžinerinių technologijų. Į Gimnaziją viešnią pakvietė fizikos mokytojas Marius Gustaitis.

Gimnazijoje viešėjo žinomiausia Lietuvos fizikė Mažena Mackoint-Sinkevičienė, nuotrauka-1 Gimnazijoje viešėjo žinomiausia Lietuvos fizikė Mažena Mackoint-Sinkevičienė, nuotrauka-2 Gimnazijoje viešėjo žinomiausia Lietuvos fizikė Mažena Mackoint-Sinkevičienė, nuotrauka-3 Gimnazijoje viešėjo žinomiausia Lietuvos fizikė Mažena Mackoint-Sinkevičienė, nuotrauka-4 Gimnazijoje viešėjo žinomiausia Lietuvos fizikė Mažena Mackoint-Sinkevičienė, nuotrauka-5 Gimnazijoje viešėjo žinomiausia Lietuvos fizikė Mažena Mackoint-Sinkevičienė, nuotrauka-6 Gimnazijoje viešėjo žinomiausia Lietuvos fizikė Mažena Mackoint-Sinkevičienė, nuotrauka-7 Gimnazijoje viešėjo žinomiausia Lietuvos fizikė Mažena Mackoint-Sinkevičienė, nuotrauka-8

Saulė Domarkaitė, jaunoji Gimnazijos žurnalistė

Mokslininkė Dr. Mažena Mackoit-Sinkevičienė „Mokslo sriuba“ internetinė laida vedėja
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933