37-erių M.Runkauskas – apie trečio NKL titulo siekimą ir ateities planus: „Nesakau, kad tai paskutinis mano sezonas“

Marius Runkauskas (NKL nuotr.)
Marius Runkauskas (NKL nuotr.)

Palangos „Olimpas“ antrąjį „7bet-NKL“ čempionato etapą pradėjo 86:82 išvykoje įveikdamas „Telšius“, ir tai buvo jau 10-oji iš eilės olimpiečių pergalė. Ketvirtadienį „Olimpo“ laukia akistata su kita pirmojo trejeto komanda – Marijampolės „Sūduva-Mantinga“. 

Vienas pagrindinių „Olimpo“ ramsčių Marius Runkauskas teigia, kad palangiškiai kantriai žingsniuoja link finalinės sezono stadijos – atkrintamųjų varžybų, kur lūkesčiai jau debiutiniame klubo sezone bus maksimalūs. 

37-erių klaipėdietis šį sezoną vidutiniškai renka po 11,0 taško, atkovoja po 3,1 kamuolio ir atlieka po 1,8 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius meta 38 proc. taiklumu. 

M.Runkauskas papasakojo apie šio sezono eigą bei tikslus, „Olimpo“ organizacijos ypatumus, įsimintiniausią karjeros momentą, palygino „7bet-NKL“ čempionato pajėgumą praeityje ir dabar, bei užsiminė apie ateities planus.

Marius Runkauskas (NKL nuotr.)
Marius Runkauskas (NKL nuotr.)

– Palangos „Olimpas“ pirmajame „7bet-NKL“ turnyrinės lentelės trejete. Kaip vertinate šio sezono komandinius ir asmeninius rezultatus?, – paklausėme M.Runkausko.

– Į „Olimpo“ komandą atėjau tikrai ne dėl asmeninių rezultatų, tiesiog stengiuosi kokybiškai atlikti savo darbą – padėti komandai kuo galiu, padėti tobulėti jaunimui, perduoti jiems sukauptą patirtį. 

Kaip komanda, manau, einame teisinga linkme, nors mums vis dar trūksta stabilumo, stipriai banguojame, tačiau kryptingai ruošiamės atkrintamosioms varžyboms. 

Antrąjį etapą pradėjome sužaisdami kokybiškas rungtynes prieš Telšių komandą, išpildėme trenerio paruoštą žaidimo planą, pradėjome rungtynes gera energija bei išlaikėme stabilumą visų rungtynių metu. Antrajame etape išaiškės, kaip esame pasiruošę finalinei sezono stadijai.

– Palangos „Olimpas“ šiuo metu yra karščiausia „7bet-NKL“ komanda, iškovota jau 10 pergalių iš eilės. Ar jaučiate, kad komanda pasiekė formos piką?

– Sezono pradžioje buvome labai geroje formoje, konkurencingai sudalyvavome Citadele Karaliaus Mindaugo taurės varžybose, tačiau buvo labai įtemptas grafikas – per savaitę žaisdavome po trejas rungtynes, sportuodavome beveik be laisvų dienų. 

Vėliau kritome į duobelę, turėjome sunkių rungtynių, tad antras ratas buvo sudėtingesnis. Dabar žaidėjai jau grįžta į rikiuotę po traumų, grįžtame į ritmą, atrodo, einame teisinga linkme ir kantriai siekiame savo tikslų.

– Ar nelaimėtas „7bet-NKL“ čempionatas komandai būtų nusivylimas?

– Aš asmeniškai apie tai negalvoju. Mūsų komandos vadovai yra iškomunikavę, kad „Olimpo“ tikslai yra aukščiausi. Aš sakyčiau, kad mums, žaidėjams, reikia žiūrėti į savo dalykus – kantriai dirbti žingsnis po žingsnio. Žinoma, sporte visuomet siekiame aukščiausių tikslų, todėl norime laimėti, tačiau tą turime įrodyti sunkiu darbu aikštelėje, o ne tik galvoti, kad būsime čempionais.

– Šiemet „7bet-NKL“ dėl pakitusio varžybų formato nebeliko finalinio ketverto, o vietoje jo bus žaidžiamos serijos. Kaip vertinate tokį pokytį?

– Aš visada esu už serijas. Serijose išaiškėja stipriausia komanda, o finaliniame ketverte daug lemia vienų rungtynių sėkmės faktorius. Serijoje, suklupęs vienose rungtynėse, kitose jau gali atsitiesti ir laimėti. Gali pralaimėti net dukart, bet jei pasidarysi tinkamas išvadas, vėliau gali laimėti triskart iš eilės ir tapti čempionu.

– „7bet-NKL“ čempionu jau esate tapęs du kartus: 2007 m. su Klaipėdos „Nafta-Uni-Laivitės“ komanda bei 2022 m. su „Gargždų“ klubu. Kaip galėtumėte palyginti šiuos titulus? Kaip per šiuos metus pasikeitė pati lyga?

– Sunkus klausimas... 2007 m. buvau tik pradėjęs profesionalaus krepšininko karjerą, krepšinis per tiek metų stipriai pasikeitė įvairiais aspektais – individualiu žaidėjų meistriškumu, taktikomis, žaidimo greičiais, todėl palyginti labai sunku. 2005 m. su Klaipėdos „Nafta-Uni-Laivite“ reguliariajame sezone buvome vienvaldžiai lyderiai, patyrę vos kelis pralaimėjimus, tačiau finaliniame ketverte likome paskutiniai, taigi lyga buvo konkurencinga ir tuo metu.

– Kaip manote, lengviau laimėti „7bet-NKL“ lygą buvo tuomet ar dabar?

– Žaidėjai šiais laikais yra individualiai stipresni, todėl, manau, kartu su žaidėjų meistriškumu pakyla ir pačios lygos lygis, todėl šiais laikais lyga yra kiek pajėgesnė. Taip pat pakilo skautingo, komandinių taktikų, pasiruošimo rungtynėms lygis, todėl šiais laikais lygą laimėti, manau, yra sudėtingiau.

– Šiemet yra 21-asis jūsų karjeros sezonas, matėte daug skirtingų organizacijų, vadovų, trenerių. Kuo yra išskirtinis Palangos „Olimpo“ klubas?

– Reikėtų pradėti nuo pat pradžių. Nuo pat pasiruošimo sezonui pradžios viskas buvo sudėliota iki smulkiausių detalių, visos reikiamos sąlygos buvo suteiktos profesionaliai. Mūsų klubo prezidentas Jonas Vainauskas viską sudėliojo labai profesionaliai, sakyčiau, netgi kai kuriems „Betsafe-LKL“ klubams reikėtų pasitempti. Turime aukšto lygio trenerius, masažuotojus, visas reikiamas sąlygas sportuoti – visos sąlygos yra sukurtos taip, kad galėtume tiesiog sportuoti bei tobulėti.

– Šiemet yra filmuojamas dokumentinis serialas „Tikslo link“ apie „Olimpo“ klubo gyvenimą. Ar komandos neblaško nuolat aplink besisukančios kameros ir, ypatingai, rūbinėje, kuri, kaip žinome, yra „šventa vieta“?

– Teisingas pastebėjimas... Kaip sakoma „kas įvyksta rūbinėje, lieka rūbinėje“. Iš pradžių buvo keista matyti kameras, dalyvauti filmavimuose, tačiau gan greitai pripratau. Kartais, ypatingai rungtynių metu, „išsijungi“ ir nekreipi dėmesio į tas kameras, esi susikoncentravęs į savo darbą. Būna tik po rungtynių susimąstai, kad tave filmavo, kad užsimiršęs ir negražių žodžių pasakei, emocijas išliejai.

– Kas pirmiausia šauna į galvą, paprašius išskirti įsimintiniausią karjeros momentą?

– Galbūt pirmoji pergalė prieš „Žalgirį“ su „Neptūno“ komanda. Tais laikais žaisti prieš „Žalgirį“ ar „Lietuvos rytą“ būdavo begalinis jaudulys bei didžiulis noras jiems įkasti. Gali būti, kad tai net nebuvo oficialios rungtynės, o priešsezoninės taurės dvikova, tačiau būtent šią pergalę labai gerai atsimenu.

– Jeigu šiemet pavyktų laimėti „7bet-NKL“ lygą, ar tai būtų paskutinis jūsų karjeros sezonas?

– Apie karjeros pabaigą pradedi galvoti, kai imi jausti, kad tavo kūnas pavargęs, sunkiau fiziškai atsistatyti, nebespėji aikštelėje. Su metais ateina branda, supranti, kad nebedaug liko žaisti, bet vis tiek tas noras yra, tad prisižiūri fiziškai, kad dar galėtum žaisti. Šį sezoną „Olimpo“ klube daug dirbame ties fiziniu pasirengimu, dirbame tikrai profesionaliai, sportuojame po du kartus į dieną, niekas neturi antrų darbų, tad galime susifokusuoti tik į sportą. Dar tikrai nesakau, kad tai yra paskutinis mano sezonas. Dabar siekiame aukščiausių tikslų, tikiuosi, sezoną pavyks baigti be traumų, o po to – žiūrėsim. 

– „Olimpo“ komandoje yra nemažai jaunų krepšininkų. Minėjote, kad stengiatės jiems perduoti sukauptą patirtį. Galbūt po karjeros save matote trenerio pareigose ar kitokiame amplua krepšinyje?

– Jeigu atvirai, nesijaučiu sutvertas būti treneriu, nelaikau savęs kažkokiu išskirtinį krepšinio suvokimą turinčiu žaidėju, koks, pavyzdžiui, buvo Šarūnas Jasikevičius. Manau, kad trenerio profesija ne man, norėčiau po krepšininko karjeros gyvenime išbandyti ką nors kita, bet toli nuo krepšinio pabėgti tikrai neplanuoju. Norėčiau tiesiog stebėti, lankytis rungtynėse kaip paprastas krepšinio fanas, pavyzdžiui, Klaipėdos „Neptūno“, kadangi jie yra iš mano gimtojo miesto.

– Ko norėtumėte palinkėti Palangos „Olimpo“ fanams?

– Kviečiu tiek palangiškius, tiek kitus, kuriems yra įdomus „Olimpo“ žaidimas, ateiti į Palangos areną ir mus palaikyti. Aikštelėje visada atiduodame visą save, tad linkiu fanams, šeimoms ateiti bei patirti gerąsias emocijas kartu su mumis, o mes stengsimės nenuvilti. Mums fanų užnugaris reiškia tikrai daug – visada yra malonu jausti, kad esi kažkam svarbus ir kad tave palaiko.

Marius Runkauskas (LKL nuotr.) Marius Runkauskas (LKL nuotr.) Marius Runkauskas (NKL nuotr.)

Ignotas Ražanas

Palangos „Olimpas“ krepšinis Palangos krepšinis Marius Runkauskas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933