Lietuvoje planuojama statyti pirmąją žaliųjų degalų gamyklą Baltijos šalyse

Asociatyvi įmonės nuotr.
Asociatyvi įmonės nuotr.

Danų kapitalo bendrovė „European Energy“ svarsto galimybę Lietuvoje statyti žaliojo vandenilio ir e. metanolio gamyklą. Tai bus didžiausio galingumo tokio tipo gamykla Baltijos ir Skandinavijos šalyse. Į šį projektą planuojama investuoti per 400 mln. eurų. 

Šiuo metu vykdoma gamyklos vietos paieška: atliekami dviejų vietų poveikio aplinkai vertinimai (PAV), taip pat svarstomos dar kelios teritorijos statyboms, kuriose galimai bus atliekami atitinkami vertinimai, įskaitant ir poveikio aplinkai vertinimą.

Tadeušas Konkovskis
Tadeušas Konkovskis

„Šiuo metu vykdome tinkamiausios vietos gamyklos statybai paiešką. Kai kuriose svarstomose vietovėse – Naujojoje Akmenėje ir Kretingoje – jau pradėti atlikti ekonominiai ir ekologiniai vertinimai. Remdamiesi jų rezultatais, taip pat tokiais kriterijais kaip veikianti infrastruktūra, elektros tinklai, spręsime dėl vietovės tinkamumo gamyklos statybai“, – sako Tadeušas Konkovskis, „European Energy“ Lietuvos biuro vadovas. 

Investicijos į žaliųjų degalų gamyklą – viename Lietuvos regionų

Preliminariai planuojama, kad poveikio aplinkai vertinimai užtruks apie metus, tad vieta gamyklai bus pasirinkta 2025 m. Planuojama, kad ji veiklą pradės 2028-aisiais, o jos pajėgumai per metus užtikrins 19,25 tūkst. tonų vandenilio ir 100 tūkst. tonų e. metanolio gamybą. Numatoma, kad šiuos žaliuosius degalus pagrinde naudos laivybos sektorius.

Gamyklos, teritorija užims iki 15 ha, bet pati gamykla bus itin kompaktiška ir užims apie 5 ha plotą. 

„Planuojama, kad gamyklos statybos truks iki dvejų metų, jų metu bus tvarkoma ir vietovės bei aplinkinių teritorijų infrastruktūra, gerovė. Gamyklos veiklai vykdyti bus sukurta keliasdešimt naujų darbo vietų, kurių daugumą užims aukštos kvalifikacijos specialistai – inžinieriai“, – sako T. Konkovskis.

Inovatyvi „Power-to-X“ technologija 

Žaliojo vandenilio ir e. metanolio gamybos procesui bus naudojama elektra iš atsinaujinančiųjų energijos šaltinių. Žaliesiems degalams gaminti bus naudojamas ir CO2, ir tai ženkliai prisidės prie Lietuvos pramonės ir šilumos sektoriaus dekarbonizacijos, tai yra šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo mažinimo. 

„Pirmąją tokio tipo gamyklą Europoje jau statome Danijoje, ji gamybą pradės šiais metais. „Power-to-X“ technologija leidžia gaminti žaliąjį vandenilį ir sintetinį kurą, kuris ateityje pakeis iškastinį kurą „sunkiai elektrifikuojamuose“ sektoriuose, pavyzdžiui, aviacijos, laivybos, ir palengvins jų perėjimą prie ekologiškesnių alternatyvų“, – pasakoja T. Konkovskis.

Lietuvos planuose – ėjimas link žaliųjų degalų

Lietuva deda pastangas atsinaujinančiosios energijos srityje ir siekia skatinti investicijas į žaliąją energetiką. Dar 2023 m. vasarą Energetikos ministerija parengė Vandenilio sektoriaus plėtros Lietuvoje 2023–2030 m. gairių projektą, kuriame pagrindinis dėmesys skirtas energetinei nepriklausomybei stiprinti plėtojant vietinius atsinaujinančiuosius energijos išteklius naudojančią energetiką ir pirmenybę teikiant žaliajam vandeniliui, kaip vandenilio sektorius bus vystomas Lietuvoje.

„Žaliojo vandenilio, gaunamo iš atsinaujinančiųjų elektros energijos šaltinių bei kitų žaliųjų (sintetinių) degalų, integravimas į pramonės ir transporto sektorius reikštų didelę pažangą energetinės nepriklausomybės ir CO2 mažinimo link, tačiau jį turi papildyti didžiulės investicijos į infrastruktūrą ir realių bei tvarių rinkos sąlygų sukūrimas išplėstinei ekologiškos elektros energijos gamybai“, – sako T. Konkovskis.

Pasak jo, nacionaliniai ūkiai turi siekti klimato neutralumo ne tik gerindami energijos rūšių derinį, bet ir dekarbonizuodami sunkiąją pramonę ir transportą, taip pat sudarydami palankesnes sąlygas žaliojo vandenilio ir e. metanolio gamybos ir naudojimo plėtrai. Tai paspartintų perėjimą prie ekologiško kuro ir degalų vartojimo ir prisidėtų prie energetikos sektoriaus transformacijos Lietuvoje.

Apie „European Energy“ 

„European Energy“ – tai 2004 m. Danijoje įsteigta ir pasauliniu mastu veikianti bendrovė, Lietuvoje veiklą pradėjusi 2019 m. „European Energy Lithuania“ tikslas – investuojant į Lietuvos regionus vykdyti projektus, kurie transformuotų energetikos sektorių.

2023 m. bendrovė Anykščių rajone pastatė didžiausią ir galingiausią Baltijos šalyse 80 MW instaliuotos galios saulės parką, kuris per metus gali pagaminti daugiau nei 95 tūkst. MWh elektros.

„European Energy“ stato, eksploatuoja ir parduoda vėjo ir saulės energetikos projektus, taip pat atviroje jūroje ir priekrantės zonose eksploatuojamas vėjo energijos jėgaines, taip pat yra viena pirmųjų pasaulio bendrovių, pradėjusių įgyvendinti projektus energijos konversijos, kaupimo ir pertvarkymo srityje (angl. „Power-to-X“). Atsinaujinančiosios energetikos projektus „European Energy“ vysto Europoje, JAV, Australijoje ir Brazilijoje. 

Exchange Rates
USD 0,933