Latviškos knygos „Rucavos moterų pasakojimai“ pristatymas Šventojoje

Latviškos knygos „Rucavos moterų pasakojimai“ pristatymas Šventojoje

Sausio 13 d. vyko Šventosios bibliotekos organizuotas renginys – latviškos knygos „Rucavos moterų pasakojimai“ pristatymas. Knygos autorės – trys seserys: Māra Tapiņa, Dace Tapiņa ir Inga Tapiņa. Tai knyga, kurioje kiekviena istorija iš 2011-2023 metų laikotarpio sukuria mozaikos dalelę iš Rucavos moterų gyvenimo, čia aptariami švenčių minėjimai, rankdarbių grožis, kulinarinis meistriškumas ir bendradarbiavimas. Svarbu paminėti, kad „Rucavos moterų pasakojimai“ parašyti šiuolaikine Rucavos kalba, kuri suprantama Būtingės bei Šventosios latviams. Knygos viršelis taip pat yra išskirtinis, nes jame – vienos iš autorių Dace Tapiņa 10 klasės piešinys, kurį po 30 metų, pertvarkydama mokyklinę medžiagą, surado ir grąžino jos dailės mokytoja. 

Renginio metu buvo galima išgirsti daug įdomios informacijos. Rucavos kultūrinės erdvės plėtros vadovė, Šventosios latvių kalbos tyrinėtoja, Daiga Straupeniece pasakojo apie Šventosios biblioteką, latviškos knygos likimą bibliotekoje ir apie tai, kad vietiniai latviai iki dabar neturi galimybės mokytis latvių kalbos. Šventojoje vietinių latvių liko mažai, tad kiekvienas susitikimas kupinas malonių įspūdžių.

Į svečius drauge su mokiniais buvo atvykusi Rucavos pagrindinės mokyklos direktorė Liena Trumpika. Vaikai susirinkusiems žiūrovams pasakojo keletą istorijų, kurias seniau girdėjo iš Būtingės ir Šventosios gyventojų.  Vakaro pabaigoje skambėjo dainos, vietinių gyventojų balsai susiliejo su Rucavos etnografinio ansamblio vadovės Stanislavos Skudiķes, Sandros Aigares ir Rucavos moterų balsais.

Šventosios biblioteka dėkoja Palangos kultūros centrui už bendradarbiavimą ir renginiui suteiktas patalpas.

Latviškos knygos „Rucavos moterų pasakojimai“ pristatymas Šventojoje, nuotrauka-1 Latviškos knygos „Rucavos moterų pasakojimai“ pristatymas Šventojoje, nuotrauka-2 Latviškos knygos „Rucavos moterų pasakojimai“ pristatymas Šventojoje, nuotrauka-3

Rasma Sabaliauskienė

Šventosios biblioteka renginys latviškos knygos pristatymas „Rucavos moterų pasakojimai“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933