Pradedama taršių automobilių kontrolė: pareigūnai galės panaikinti techninės apžiūros dokumentų galiojimą

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnė (asociatyvi nuotrauka)
Aplinkos apsaugos departamento pareigūnė (asociatyvi nuotrauka)

Nuo 2024 m. sausio Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) bus įgaliotas keliuose tikrinti automobilių keliamą taršą. Tai reiškia, kad aplinkosaugininkai galės be kitų institucijų dalyvavimo tikrinti ir nustatyti, ar automobiliai viršija numatytas oro taršos normas techniškai tvarkingiems automobiliams ir „čia ir dabar“ panaikinti techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Nuo sausio nustačius, kad transporto priemonės išmetamųjų dujų kiekis viršija ribines vertes arba esant bet kokiam skysčio (pavyzdžiui, tepalų, kuro) nuotėkiui dėl kurio gali būti padaryta žala aplinkai arba sukeltas pavojus kitiems kelių eismo dalyviams, bus naikinamas privalomosios transporto priemonių techninės apžiūros dokumento galiojimas ir transporto priemonė nebegalės dalyvauti eisme.

Per metus planuojama patikrinti nuo 9 tūkst. iki 15 tūkst. automobilių.

AAD primena, kad vairuotojai privalo sustoti, jei juos stabdo uniformuotas pareigūnas. Nepaklusus šiam reikalavimui numatyta galima bauda nuo 850 iki 1200 eurų.

Už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė asmenims yra 100–300 eurų (už pakartotinį pažeidimą 300–500 eurų). Tuo metu juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims bauda gali siekti 300–500 eurų (už pakartotinį pažeidimą – 600–900 eurų).

Be oro taršos matavimų bus kreipiamas papildomas dėmesys, ar automobilis neteršia aplinkos kitais būdais, pavyzdžiui, nevarva tepalai, kuras ar kiti aplinkai pavojingi skysčiai, dėl kurių gali būti padaryta žala aplinkai arba sukeltas pavojus kitiems eismo dalyviams;

Už aplinkos teršimą pavojingosiomis cheminėmis medžiagomis ir cheminiais mišiniais nustatytos baudos asmenims – 60–120 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 150–300 eurų, o už pakartotinai padarytą pažeidimą – 500–1200 eurų.

Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos duomenimis, 2022 m. daugiau nei 50 proc. privalomajai techninei apžiūrai pateiktų transporto priemonių dėl techninės būklės trūkumų iš pirmo karto nepraėjo techninės apžiūros, o iki 10 proc. lengvųjų keleivinių ir lengvųjų krovininių transporto priemonių techninės pažiūros iš pirmo karto nepraėjo dėl aplinkosauginių trūkumų.

Aplinkos apsaugos departamentas keliai automobiliai tarša aplinkosaugininkai techninės apžiūra dokumentų galiojimas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933