Palangos kurorto muziejuje įgyvendintas projektas „Muziejus be kliūčių“

Palangos kurorto muziejuje įgyvendintas projektas „Muziejus be kliūčių“

Palangos kurorto muziejus 2023 m. įgyvendino projektą „Muziejus be kliūčių“, kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Palangos miesto savivaldybė.

Kurorto muziejus turi visas galimybes priimti žmones su negalia: įrengtas specialus įėjimas, liftas, platūs praėjimai ekspozicijoje.

Projektu buvo siekiama išplėsti muziejaus galimybes ir pritraukti  žmones su negalia, įrengiant specialią erdvę „Muziejus be kliūčių“ su interaktyviomis grindimis.

Palangos kurorto muziejuje įgyvendintas projektas „Muziejus be kliūčių“, nuotrauka-1

Pirmiausia, kartu su kitų Palangos kultūros  įstaigų darbuotojais muziejaus darbuotojai išklausė mokymus apie tai, kaip reiktų elgtis su žmonėmis, turinčiais negalią. Vėliau, jau įrengus erdvę, joje ėmė veikti  interaktyvios grindys. Muziejaus darbuotojai įdiegė jose keleto lygių klausimynus, skirtu žaisti protmūšius ir kitus panašius žaidimus.

Atvykę žmonės su negalia pirmiausia kviečiami apsilankyti muziejaus ekspozicijoje ir pagal galimybes susipažinti su Palangos istorija. Vėliau jie eina į erdvę neįgaliesiems, kurioje prasmingai, bet kartu ir linksmai praleidžia laiką žaidimų pagalba įtvirtindami įgytas žinias.

Grindys yra pritaikytos įvairių negalių žmonėms: ir sėdintiems vežimėlyje, ir turintiems raidos, psichikos, motorikos sutrikimų. Muziejaus darbuotojai  nuolat papildo ir atnaujina klausimynus. O jei klausimai per sunkūs arba lankytojai per maži domisi istorija, galima žaisti paprastus lavinančius žaidimus. Erdvėje ras ką veikti kiekvienas.

Palangos kurorto muziejuje įgyvendintas projektas „Muziejus be kliūčių“, nuotrauka-2

Įrengus erdvę neįgaliesiems, muziejus įsigijo bičiulių, nuolat besilankančių muziejuje ir gilinančių istorijos žinias. Tai yra Palangos neįgaliųjų draugija, Palangos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrija, Palangos socialinių paslaugų centras, Palangos globos namai ir  šaunieji mažieji bičiuliai, atnešantys daug džiaugsmo ir šurmulio – Palangos vaikų sanatorijos „Gintaras“ pacientai.

Nuo  rugpjūčio iki gruodžio imtinai surengta 20 užsiėmimų, kurių metu muziejų aplankė 193 žmonės su negalia ir juos lydintys asmenys.

Ateityje, ypač vasarą, muziejaus darbuotojai sieks, kad erdvėje „Muziejus be kliūčių“ lankytųsi žmonės su negalia iš visos Lietuvos. Bus skleidžiama žinia, kad Palanga yra ne tik kurortas, bet ir miestas su turtinga istorija, kurią saugo ir dalijasi Palangos kurorto muziejus.

Palangos kurorto muziejus projektas „Muziejus be kliūčių“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933