Ugniagesiai gelbėtojai įspėja: ledas dar plonas ir nesaugus!

Ugniagesiai gelbėtojai įspėja: ledas dar plonas ir nesaugus!

Lauke spaudžiantis šaltukas jau džiugina poledinės žūklės mėgėjus, kurie nekantraudami laukia, kad galės lipti ant ledo. Ledą išbandyti maga ir vaikams. Deja, ugniagesiai gelbėtojai įspėja, kad nors ledas ant mažesnių vandens telkinių jau susiformavęs, jis dar nėra saugus, kad galima būtų žvejoti ar kitaip pramogauti.

„Šiuo metu lipti ant ledo – nesaugu.  Bandantys tai daryti, rizikuoja savo gyvybe“, – perspėja Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos viršininkas Giedrius Ruočkus.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, nuo 2022 metų lapkričio iki 2023 metų kovo mėnesio ugniagesiai gelbėtojai atliko 45 gelbėjimo darbus ant ledo. Jų metu buvo ištraukti 8 skenduoliai, iš jų 1 vaikas, ir išgelbėta 18 žmonių. Šių metų lapkritį iš vandens telkinių jau teko traukti įlūžusius gyvūnus.

„Praėjusią žiemą mūsų ugniagesiams narams ne kartą teko gelbėti įlūžusius žvejus ir ieškoti skenduolių. Net ir ant tvirto ledo eidami žvejai privalo dėvėti gelbėjimo liemenę ar specialų neperšlampamą ir vandenyje laikantį kostiumą, su savimi turėti ledo smaigus, virvę, eiti ant ledo ne vienam, pasitikrinti ledo tvirtumą, ypač atsargiai eiti pakraščiuose ar ten, kur yra augmenijos, nesibūriuoti su žvejais, išlaikyti atstumą nuo kitų žmonių,“ – sako G. Ruočkus.

Pasak G. Ruočkaus, įlūžęs žmogus dar turi šansą išgyventi, jei sugebės laikytis už ledo krašto ir išsikviesti pagalbą. „Tačiau dabar lipti ant ledo – per anksti. Maždaug savaitę turėtų paspausti 10 laipsnių šaltis, kad jau būtų galima žengti ant jo. Ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra daugiau kaip 7 cm. Toks ledas jau išlaiko žmogų. Tačiau kad išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm“, – sako jis.

Kad būtų išvengta nelaimių ant ledo, būtina žinoti:

  • Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas, nes jame yra daug oro.
  • Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur jame įšąla medžių šakos, lentos ir kiti daiktai, taip pat arti krūmų, medžių, nendrių. Netvirtas ledas susidaro ir tose vietose, kur įteka upeliukai, vanduo iš gamyklų, kur yra šaltinių.
  • Einant ledu reikia aplenkti vietas, kurios apneštos sniegu arba pripustytos pusnių, nes po sniegu ledas visada yra plonesnis.
  • Ypač atsargiems reikia būti prie kranto, nes čia ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų.
  • Ledas labai pavojingas ir atodrėkių metu.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inf.

Ugniagesiai gelbėtojai įspėjimas ledas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933