Įvyko tarptautinis pleneras „Nemirseta 2023. Tyla. Būsenos. Pokyčiai“

Įvyko tarptautinis pleneras „Nemirseta 2023. Tyla. Būsenos. Pokyčiai“

Palangos kempinge Compensa tampantis tradicija pleneras jau ketvirtus metus į Pajūrį sukvietė dailininkus. 

Vidurį rudens plenero kuratorius, dailininkas Bangutis Prapuolenis subūrė tapytojus iš Lietuvos ir kaimyninių šalių: Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos. Pleneras  „Tyla. Būsenos. Pokyčiai” vyko spalio 15-21 dienomis, savaitės pradžioje oras džiugino saule. Dailininkai turėjo galimybę tapyti gamtoje, nors oro temperatūra vyravo apie 10 laipsnių, nepaisydami oro sąlygų tapė gamtoje, atviroje erdvėje, o kiti glaudėsi studijoje ir laikinuose kambariuose kur kūrė visą savaitę įkvėptus Baltijos pajūrio vaizdus. 

Susirinko solidi kompanija 16 dalyvių, jais visais buvo pasirūpinta Compensa kempingo kolektyvo, atmosfera buvo puiki, šilta. Visi menininkai susirinkdavo prie bendro stalo pusryčių, pietų ir vakarienės, kur galėdavo bendrauti vieni su kitais, dalintis patirtimi, jausmais, išgyvenimais, kūrybinėmis technikomis, o tamsiais vakarais džiugino ir gitaros garsai, kurias virpino dailininkas Gintaras Gesevičius. 

Kiekvienam kūrėjui buvo parūpintos baltos drobės, kad kūrėjai padabintų juose jūros kraštovaizdžio įkvėptas spalvas. Plenero vieta neatsitiktinė, pajūrys. Kiekviena diena atnešė skirtingų tonų, pustonių atspalvių. Kiekviena diena su nauja šviesa žadino skirtingas būsenas, nuotaikas ir vis kitomis spalvomis intrigavo kūrėjus ir įkvėpė jų kūrybiškumą. Baltijos jūra šoko su vėju vieną dieną būdama audringa, siautulinga ir judino žolynus ir medžius, kitą dieną lyg niekur nieko saulėta, tyli ir rami. 

Plenero pavadinimas „Tyla. Būsenos. Pokyčiai” puikiai atsispindi kūrėjų darbuose, vienuose labiau suvirpa tyla, melancholija, ramybė, kituose jaučiasi drąstiški pokyčiai, ryškūs potėpiai, dinamika, nerimastingi spalvų ritmai, atvaizduojamos kiekvieno kūrėjo vidinės būsenos ir pajautimai. 

Vieni menininkai dirbo su aliejiniais dažais, kiti akriliniais, treti liejo akvarelę. Kiekviena technika savita ir unikali, reikalaujanti žinių ypatingai akvarelė nenuspėjama, sunku ją „suvaldyti” kaip, kad pačią jūrą.

Parodos darbuose alsuoja kūrėjų profesionalumas, akvarelę pažaboti yra iššūkis, matyt, dėl to, dailininkai mėgsta šią techniką, nes ji įnoringa, dėl jos nenuspėjamumo. Susiformuoja naujos prasmės, kur ištirpsta laikas ir telieka akimirkos žaidimas, gilus pasinėrimas į čia ir dabar momentą. 

Aliejinių ir akrilinių dažų meistrams pavyko atskleisti šviesos ir žaismingumo niuansus, įamžinti šviesos ir vėjo virpėjimus, plenero kūrėjų darbuose galima sutikti simbolinių kodų, kurie kviečia žiūrovą susimąstyti. Darbai alsuoja ramybe, jautrumu, gyliu, kūrybiškumu, atspindėdami kiekvieno menininko vidinius klodus. Dailininkai kūrė sielos peizažus, tai pasakojimai apie vidines ir išorines būsenas ir persipynusius pojūčius su fizine realybe. 

Plenero pabaigoje menininkai atsitraukė nuo molbertų ir lankėsi Klaipėdoje, kur susipažino su Klaipėdos galerijų veikla, senamiesčiu. Aplankė XXVII tarptautinę akvarelės plenero parodą „Iliuminatoriai”. Pasveikino su personalinės parodos atidarymu tapytoją Audrių Gražį, kuris  buvęs ankstesnių Nemirsetos plenerų dalyvis. 

Plenero uždarymą vainikavo parodos atidarymas, kuris vyko spalio 21 dieną Palangos kempingo Compensa restorane. 

Plenere dalyvavo ir kūrė: Kristina Čivilytė (Kaunas), Gintaras Gesevičius (Vilnius), Iryna Gresyk (Zaporožė, Ukraina), Agnija Germanė (Ryga, Latvija), Marta Lipowska (Tarnobžegas, Lenkija), Raminta Maciulevičiūtė (Alytus), Baiba Priedite (Daugpilis, Latvija), Olga Samar (Rokitno, Ukraina), Jurga Sidabrienė (Vilnius), Alvydas Stauskas (Dusetos), Marina Mara Konovalova (Nesvydžius, Baltarusija), Oksana Svižak (Kijevas, Ukraina), Giedra Purlytė (Molėtai), Valentinas Varnas (Kaunas), Oksana Vronska (Daugpilis, Latvija), Bangutis Prapuolenis (Kaunas), plenero kuratorius.

Įvyko tarptautinis pleneras „Nemirseta 2023. Tyla. Būsenos. Pokyčiai“, nuotrauka-1 Įvyko tarptautinis pleneras „Nemirseta 2023. Tyla. Būsenos. Pokyčiai“, nuotrauka-2

Raminta Maciulevičiūtė

Palangos kempingas pleneras „Tyla. Būsenos. Pokyčiai”
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933