Šiandien pasaulis švenčia Operos dieną!

Opera „Don Žuanas“. KVMT nuotr.
Opera „Don Žuanas“. KVMT nuotr.

Pasaulinė operos diena švenčiama spalio 25-ąją, minint Georges'o Bizet ir Johanno Strausso gimtadienius. Ši šventė gimė tarptautinės „Opera Europa“ organizacijos iniciatyva.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras nuo 2019 m. yra šios organizacijos narys, tad šiandien kviečia minėti Operos dieną kartu su visa Europa bei susipažinti su organizacijos platinama informaacija.

Šių metų Operos dienos renginiais siekiama atkreipti dėmesį į operos žanro svarbą visuomenei. Kultūra yra Europos projektų esmė, o Opera yra svarbi Europos kultūros paveldo dalis. Opera, kaip ir visi scenos menai, buvo smarkiai paveikta pandemijos: teatrai buvo uždaryti, sumažėjo produktyvumas, o svarbiausia pasikeitė žiūrovų įpročiai, tačiau gera žinia yra ta, kad praėjusiais metais šis sektorius vėl augo! Atliktas „Opera Europa“ narius reprezentuojantis tyrimas parodė „gyvų“ pasirodymų publikai atsigavimą. Tyrinėdami gautus duomenis matome, kad 2022 m. bendras Europos operos teatrų biudžetas sudarė beveik 10 milijardų eurų, kad buvo pastatyta daugiau nei 1000 skirtingų pavadinimų operų, parodyta daugiau nei 20 000 spektaklių,  įgyvendinta apie 3 500 premjerų. Operos buvo statomos dideliuose ir mažuose teatruose, taip pat netikėčiausiose vietose lauke, kaip kad Klaipėdos senasis elingas, festivaliuose. Operomis grožėjosi daugiau nei 13 milijonų žmonių, iš kurių 2 milijonai - jaunimas.

Ekonominis poveikis taip pat didelis: Europos operos kompanijose dirbo apie 200 000 žmonių, iš kurių pusė -  pagal nuolatines darbo sutartis; 63 proc. teatrų turi savo dekoracijų dirbtuves, o 68 proc. – kostiumų dirbtuves, kuriose dirba kvalifikuoti ir aistringi meistrai, išlaikantys ir perduodantys savo patirtį bei tradicijas; 60 proc. teatrų siūlo nuolatinį darbą profesionaliems muzikantams savo orkestruose, o 65 proc. – dainininkams savo choruose.

2023 m. operos teatrų veikla rodo, kad Opera gyva ir sparčiai auga. Nepaisant kai kuriose Europos šalyse pastebimo visuomenės paramos mažėjimo, operos kompanijos, nuolat investuodamos į kūrybą, jaunųjų menininkų programas, išradingus būdus kaip pasiekti naują ir kuo įvairesnę auditoriją, demonstruoja atsparumą ir kūrybiškumą.

Šių metų Pasaulinės operos dienos metu, Europos operos kompanijos kreipiasi į savo bendruomenes ir rodo kaip prisideda prie  visuomenės socialinės ir ekonominės gerovės.

„Opera Europa“ virtualiame susitikime „OperaVision“ platformoje bei „YouTube“ ir „TikTok“ kanaluose, šiandien vyksta „Rossini vakarėlis“ – virtualus susitikimas, kuriame operos gerbėjai ir naujokai susipažindinami su komiškais italų kompozitoriaus Gioachino Rossini kūriniais – Il viaggio a Reims iš Rossini operos festivalio; Il signor Bruschino iš Rossini pristatymo Wildbad ir Il Barbiere di Siviglia iš Garsington Opera. Kūrinius tiesioginės transliacijos metu pristatys jauna solistė Mia Mandineau, kuri paaiškins siužetą ir išryškins ypatingus operos bruožus. 

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras šiandien, spalio 25-ąją kviečia kartu su „OperaVision“ stebėti į virtualų operos vakarėlį https://operavision.eu/performance/rossini-watch-party.

Opera Europa yra Europos operos kompanijų ir festivalių asociacija, vienijanti 234 narius 44 šalyse. Daugiau informacijos www.opera-europa.org. „Opera Europa“ yra pagrindinė nemokamos transliacijos platformos www.OperaVision.eu, kurią bendrai finansuoja Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ partnerė ir vadovė. Pasaulinė operos diena yra bendra „Opera Europa“, „Opera America“ ir „Opera Latinoamérica“ iniciatyva. Daugiau informacijos www.worldoperaday.com.

Pasaulinė operos diena Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933