Naujų vėjų ir idėjų paieškos Islandijoje

Naujų vėjų ir idėjų paieškos Islandijoje

Jau daugiau nei 10 metų VšĮ "Užtaisas" yra ilgametė įvairių veiklų organizatorė bei partnerė Palangoje. Organizacija nuolat bendradarbiauja su Palangos ir kitų miestų institucijomis, siekia skatinti šiuolaikinio meno išraiškas Palangoje, megzti bendradarbiavimo ryšius su užsienio kūrėjais, taip pat palaikyti jaunimo iniciatyvas, didinti jų vaidmenį miesto valdyme, skatinti tarptautinę savanorystę pajūrio regione.

Rugsėjo viduryje organizacijos komanda - direktorius, projektų vadovė ir savanorė - lankėsi Islandijoje, Habnarfjorduro mieste įsikūrusioje Hamarinn jaunimo erdvėje (Hamarinn ungmennahús), su projektu "Partnerystės vystymo ir perspektyvų auginimo iniciatyva LET THEM SHINE".

Pagrindinis vizito tikslas - stiprinti dvišalius ryšius ir kokybišką bendradarbiavimą jaunimo dalyvavimo demokratijos procese, skatinti regioninę tinklaveiklą, pasidalinti gerosiomis ir blogosiomis patirtimis, planuoti bendrą ateities projektą, kuris skatintų aktyvią ir efektyvią Palangos savivaldybės Jaunimo reikalų tarybos veiklą, o vėliau įtrauktų ir kitas jaunimo reikalų tarybas visoje Lietuvoje. Jaunimo reikalų tarybos Lietuvoje yra sudaromos kiekvienoje savivaldybėje, tačiau išrinkti jaunuoliai neturi pakankamai įgūdžių dalyvauti tarybos veiklose, pirmą kartą susiduria su viešojo valdymo sistema, dėl kompetencijos trūkumo dažniausiai šie jaunuoliai aktyvia veikla neužsiima.

Šis Islandijos miestas ir jo jaunimo organizacija pasirinkti neatsitiktinai - Habnarfjorduro jaunimo erdvėse veikiantis jaunimas aktyviai dalyvauja miesto politikoje bei sudaro Jaunimo tarybą, kuri veikia politinio valdymo procese. Viena iš priemonių, kurią paskatino ir aktyvavo Jaunimo taryba - tai psichologinė parama ir konsultacijos jaunimui. Jaunimas gali nemokamai kreiptis į specialistą, kuris atvyksta į jaunimo erdvę. Jei yra poreikis - jaunuolis siunčiamas pas psichologą. Taip pat Jaunimo tarybos dėka buvo įkurta ir pati Hamarinn jaunimo erdvė. Hamarinn jaunimo erdvėje per dieną vidutiniškai apsilanko apie 40-50 jaunuolių. Iš jų - 62 proc. yra vaikinai, 38 proc. - merginos. Todėl vienas iš šio jaunimo centro iššūkių - kaip pritraukti daugiau merginų. Šiuo metu erdvėje taip pat aktyviai lankosi ir pabėgėliai iš Pietų Amerikos.

VšĮ "Užtaisas" čia susitiko su jaunimo erdvės direktore Margrét Gauja Magnúsdóttir ir jaunimo darbuotoju Óskaru Steinnu, taip pat turėjo kūrybinę sesiją su Jaunimo tarybos atstovais. "Vizitas buvo tikrai įdomus ir naudingas - susipažinome ir dirbome drauge su Jaunimo taryba, įvertinome šių organizacijų Lietuvoje ir Islandijoje veikimo skirtumus ir panašumus, aptarėme ateities projekto struktūrą, veiklas ir planą, pasidalinome atsakomybėmis", - teigė VšĮ "Užtaisas" direktorius Alenas Grigalauskis.

Habnarfjorduro jaunimo tarybos išreiškė didelį norą bendradarbiauti su Palangos ir kitų Lietuvos miestų jaunimo tarybomis. "Galbūt didelis privalumas yra tas, jog tarybos veikia skirtingai abiejose šalyse, o tai skatina tolesnį bendradarbiavimą. Tokiu būdu tiek vienos, tiek kitos šalies atstovai turi kuo pasidalinti ir ko išmokti", - teigė VšĮ "Užtaisas" projektų vadovė Agnė Grigalauskė.

Puikus pavyzdys, kad būsimi partneriai turi kuo pasidalinti, yra tai, kad šalyse jaunimo tarybos formavimo būdai yra skirtingi. Lietuvoje kiekvienoje savivaldybėje dažniausiai kas dvejus ar ketverius metus vyksta rinkimai į jaunimo tarybą. Tarybos narius renka to miesto jaunimo organizacijos. Jaunimo taryba Habnarfjordure, skirtingai nei Lietuvoje, nėra renkama, į ją gali ateiti kas nori. Dažniausiai tai būna aplinkui veikiančių mokyklų mokiniai. Kai Lietuvos atstovai pasidalijo savo patirtimi, Islandijos atstovai pradėjo svarstyti, kad galbūt oficialūs rinkimai suteiktų jaunuoliams didesnę motyvaciją ir poziciją taryboje padarytų daug patrauklesnę. Šios ir kitos temos padėjo pagrindus tolesniam bendradarbiavimui. Organizacijos sutarė ieškoti finansavimo galimybių ir, aktyviai įtraukiant jaunimą iš Islandijos ir Lietuvos, siekti drauge skatinti jaunimą dalyvauti demokratijos procese.

Projektas "Partnerystės vystymo ir perspektyvų auginimo iniciatyva LET THEM SHINE" yra aktyvių piliečių fondo, finansuojamo EEE finansinio mechanizmo lėšomis, dalis.

Naujų vėjų ir idėjų paieškos Islandijoje, nuotrauka-1 Naujų vėjų ir idėjų paieškos Islandijoje, nuotrauka-2 Naujų vėjų ir idėjų paieškos Islandijoje, nuotrauka-3 Naujų vėjų ir idėjų paieškos Islandijoje, nuotrauka-4

VšĮ Užtaisas inf.

VšĮ "Užtaisas" projektas "Partnerystės vystymo ir perspektyvų auginimo iniciatyva LET THEM SHINE" Islandija Hamarinn jaunimo erdvė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933