Palangoje niokojami Holokausto aukų atminimo paminklai

Palangoje niokojami Holokausto aukų atminimo paminklai

Palangos žydų bendruomenės pirmininkas Vilius Gutmanas kreipėsi į miesto merą ir policiją, prašydamas išsiaiškinti, kas kurorte piktybiškai naikina žydų atminimą.

Priešpaskutinę rugsėjo savaitę visa Lietuva minėjo dvi žydų bendruomenei itin svarbias datas – Lietuvos Holokausto aukų atminimo dieną ir Vilniaus geto antinacistinio pasipriešinimo ir likvidavimo 80-ąsias metines.

Rugsėjo 22-ąją ir Palangoje įvyko nepaprastai šiltas ir prasmingas renginys – miesto žydų bendruomenė su savivaldybės atstovais ir Vlado Jurgučio progimnazija moksleiviais bei mokytojais pagerbė Holokausto aukų atminimą, degė žvakutes, dėjo atminimo akmenėlius su užrašytais nužudytųjų vardais, skaitė ištraukas iš straipsnių apie Palangos žydų istoriją. Tačiau jau kitą dieną prie paminklinio akmens neliko nė ženklo apie atminties renginį – buvo nurinkti visi akmenėliai ir žvakės.

„Tai nemaloniai nustebino ne tik mane, bet ir iš Izraelio atvykusius svečius, kurie jau buvo skaitę apie išvakarėse įvykusį renginį“, – pasakojo Palangos žydų bendruomenės vadovas.

Maža to, patikrinęs kitus Palangos žydų aukų atminimo ženklus, V. Gutmanas pastebėjo, kad ir jie apgadinti – Lordo Jannerio stelos-rodyklės, žyminčios Palangos žydžių moterų ir vaikų žudynių vietą ir kapavietę Kunigiškių miške, apgadintos, o Vytauto gatvėje iš viso panaikinta su visu pagrindu.

„Tai nėra atsitiktinio praeivio darbas. Kažkam labai nepatinka, kad Lietuva mini Holokausto aukų atminimą. Kad pagerbiame žiauriai nužudytus nekaltus mūsų šalies piliečius. Kad šio tragiško istorijos tarpsnio faktus pasakojame jaunimui, kuris gali pasimokyti iš praeities klaidų ir jų nebekartoti”, – įsitikinęs Palangos žydų bendruomenės vadovas.

Jis kreipėsi į Palangos merą Šarūną Vaitkų ir policiją, prašydamas išsiaiškinti, kas ir kodėl piktybiškai niokoja Palangos žydų atminimo vietas ir imtis priemonių, kad ateityje to būtų išvengta.

Visa Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė tikisi ryžtingų Palangos vadovų veiksmų.

Palangoje niokojami Holokausto aukų atminimo paminklai, nuotrauka-1 Palangoje niokojami Holokausto aukų atminimo paminklai, nuotrauka-2 Palangoje niokojami Holokausto aukų atminimo paminklai, nuotrauka-3 Palangoje niokojami Holokausto aukų atminimo paminklai, nuotrauka-4
Palangos žydų bendruomenė pirmininkas Vilius Gutmanas meras policija Palanga Holokausto aukų atminimo paminklai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933