Įteikti pirmieji Valstybinės kultūros paveldo komisijos apdovanojimai „Paveldo DNR“, tarp jų – ir Palangai

Įteikti pirmieji Valstybinės kultūros paveldo komisijos apdovanojimai „Paveldo DNR“, tarp jų – ir Palangai

Rugsėjo 29 d. Prezidentūroje vykusioje apdovanojimo ceremonijoje pagerbti geriausiai tvarkomi kultūros paveldo objektai, labiausiai šioje srityje pasižymėję žmonės ir sėkmingiausios iniciatyvos. Tarp apdovanotųjų – ir Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Mėguva“.

Šiemet „Paveldo DNR“ organizatoriai gavo 102 paraiškas, o iš jų vertinimo komisija toliau svarstė 11 paveldo objektų, 11 asmenybių ir 16 iniciatyvų bei darbų. Kiekvienoje kategorijoje buvo atrinkta po tris nominantus. Šie apdovanojimai bus rengiami kas ketverius metus – tiek, kiek trunka vienos Paveldo komisijos kadencija.

Renginyje sveikinimo žodį taręs Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda padėkojo nominantams ir laureatams už neblėstantį smalsumą, pasiaukojimą ir įkvepiančius orientyrus, už gėrį, kuriuo dalijasi su kitais. „Apdovanojimai mūsų dėmesį nukreipia į daugybę energingų vietos bendruomenių ir valstybei neabejingų, ryškių asmenybių, kurios saugo, įprasmina ir prakalbina įvairius istorijos elementus. Jų veikla atskleidžia mūsų Tėvynės, jos istorijos ir dabarties unikalumą. Jų dėka mes matome kultūrą kaip gyvą dabarties dialogą su praeitimi, kuris nepaliaujamai formuoja ateities kartų vertybes, o kartu – ir mūsų visų galią. Lietuvos galią“, – teigė Prezidentas.

Apdovanojimus laureatams trijose nominacijose – objektai, žmonės ir darbai – įteikė projekto iniciatorė Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė doc. dr. Vaidutė Ščiglienė, Lietuvos Respublikos Seimo kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis ir Lietuvos Respublikos kultūros ministras Simonas Kairys. Taip pat kultūros paveldo bendruomenės nariams įteiktos specialios Valstybinės kultūros paveldo komisijos padėkos.

Objektų nominacijoje apdovanotas Vilniaus Medinės miesto architektūros muziejus. Asmenybių nominacijoje laureatais tapo „Art deco“ ir Amsterdamo mokyklos muziejų Kaune įkūrėjai Karolis Banys ir Petras Gaidamavičius. Iniciatyvų ir darbų nominacijoje laimėjo Pasvalio rajone esantis Raubonių malūnas-karšykla-verpykla.

Speciali Valstybinės kultūros paveldo komisijos padėka įteikta Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansambliui „Mėguva“ už Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo – savitos Jurginių tradicijos Palangoje – atgaivinimą ir puoselėjimą.

Komisijos padėkos taip pat įteiktos Domui Noreikai (Jonavos r.), doc. dr. Nijolei Strakauskaitei (Neringos sav.), Rūtai Končiutei-Mačiulienei ir Sakralinio meno ir paveldo simpoziumui „Versmės“ (Mažeikių r.), Lietuvių ir lenkų karių kapavietės paieškų ir perlaidojimo iniciatyvai (Elektrėnų sav.), Meilei Zaleckienei (Joniškio r.) ir Kamajų bendruomenei (Rokiškio r.).

Įteikti pirmieji Valstybinės kultūros paveldo komisijos apdovanojimai „Paveldo DNR“, tarp jų – ir Palangai, nuotrauka-1 Įteikti pirmieji Valstybinės kultūros paveldo komisijos apdovanojimai „Paveldo DNR“, tarp jų – ir Palangai, nuotrauka-2 Įteikti pirmieji Valstybinės kultūros paveldo komisijos apdovanojimai „Paveldo DNR“, tarp jų – ir Palangai, nuotrauka-3 Įteikti pirmieji Valstybinės kultūros paveldo komisijos apdovanojimai „Paveldo DNR“, tarp jų – ir Palangai, nuotrauka-4 Įteikti pirmieji Valstybinės kultūros paveldo komisijos apdovanojimai „Paveldo DNR“, tarp jų – ir Palangai, nuotrauka-5
Prezidentūra kultūros paveldo objektai Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansamblis „Mėguva“ „Paveldo DNR“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933