Palangos meras: „Skandalingojo pastato Kunigiškių kopose savininkei ir nuomininkui vis dėlto teks paisyti įstatymų“

Palangos meras: „Skandalingojo pastato Kunigiškių kopose savininkei ir nuomininkui vis dėlto teks paisyti įstatymų“

Palangos miesto meras pasidalijo naujausiomis žiniomis apie skandalingąjį pastatą Kunigiškių kopose.

„Vakar mus pasiekė Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo neskundžiama  nutartis, kuria darsyk patvirtinta – Palangos savivaldybės administracijos veiksmai netenkinant verslininkų pageidavimų čia ir dabar Kunigiškiuose, kopose, turėti poilsio paskirties pastatą, yra teisėti ir atitinąka teisės aktus. Atmetus pareiškėjų apeliaciją, Teismas paliko galioti pernai pavasarį Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų teisėjų kolegijos priimtą sprendimą, kuriame juodu ant balto parašyta, kad atsakovės, t.y. Palangos savivaldybės administracijos, veiksmai yra pagrįsti. 

Kas užsako muziką, tas ir šokdina. Taip, ko gero, mąsto plačiai nuskambėjusios istorijos dėl karinio radiotechninio posto Užkanavės g.31, tiesiog kopose, virsmo į neaiškios paskirties objektą šalia pastumdant pajūrio kopas, kūrėjai – pastatą prieš dešimtmetį aukcione įsigijusi moteris ir naujasis nuomininkas. Be to, pageidaujama čia ne tik pilstyti kavutę ar dar kažką, bet ir šioje vietoje matyti poilsio apartamentus, o gal net gyvenamąjį namą. Ir tai įgyvendinti nepakeitus pastato paskirties, neatlikus privalomų sklypo detaliojo plano klaidų taisymo, o tiesiog  darant viešą spaudimą Savivaldybei, merui bei bauginant milijoniniais ieškiniais ir išgalvotomis sąmokslo teorijomis.

Buvo skambiai įvardijama, jog Savivaldybei ir mokesčių mokėtojams ginčas teisme gali kainuoti šešiaženkles sumas ar net milijoną. Buvau juodinamas, net apkaltintas priešrinkiminio laikotarpio spekuliacijomis, neva bandant įtikti rinkėjams.

Tačiau teismai nusprendė kitaip. „Tiek atsakovas, tiek pirmosios instancijos teismas pagrįstai nustatė, jog pareiškėjos numatoma poilsio paskirties pastato statyba prieštarauja detaliojo plano sprendiniams, kurie yra susieti Specialiojo plano sprendiniais, kuriais draudžiama statyti  pajūrio juostoje pastatus, skirtus nuolat ar laikinai gyventi žmonėms“, – nurodyta vakar gautoje Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartyje.

Priminsiu, jog 2011 m. kariškių naudotą radiotechninį 96,41 kvadratinio metro pastatą aukcione įsigijusi savininkė po ketverių metų pateikė svarstyti Palangos miesto tarybai sklypo detalųjį planą, numatant esamą pastatą rekonstruoti į poilsio aptarnavimo, t.y. kuriame būtų teikiamos, pavyzdžiui, paplūdimio gultų, sporto inventoriaus nuomos ir panašios poilsiui pliažuose reikalingos paslaugos.

Svarstydami šį planavimo dokumentą, miesto Tarybos nariai atkreipė dėmesį, jog plano rengėjų pateiktoje projektuojamo būsimo pastato šiame sklype vizualizacijoje akivaizdžiai matyti, kad planuojamas statyti ne poilsio aptarnavimo, o gyvenamosios paskirties pastatas. Be to, miesto Tarybos narius nustebino tai, kad nedidelio vienaukščio statinio vietoje, kopose, pajūrio juostoje, planuojamas 7,5 m aukščio namas.

Miesto Taryba šiam projektui nepritarė, neigiamas sprendimas buvo ir po pusmečio, pateikus dar vieną projektą. Tuomet plano rengėjas savo prašymą iš Savivaldybės atsiėmė ir nuvyko į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, kur detalusis planas buvo patvirtintas.

2018 m. pastato savininkė kreipėsi į Palangos savivaldybės administraciją išduoti specialiuosius architektūrinius reikalavimus pastato paskirčiai pakeisti į poilsio paskirties, tačiau tai buvo atsisakyta padaryti, nes toks prašymas prieštarauja patvirtinto žemės sklypo detaliojo plano sprendiniams. Pažymėtina, kad poilsio paskirties pastatas, skirtingai nei poilsio aptarnavimo, – tai jau ne gultų nuoma, o viešbutis, poilsio namai ar net apartamentai.

Tuomet ir prasidėjo teismų karuselė. 

Situacija dar labiau įkaito, kai nuomininkas pastarąją žiemą ėmėsi pertvarkyti pastatą ir įrenginėti čia kavinę. Pastate, kuriame pagal esamą jo paskirtį galima tik su žiūronais stebėti ir fiksuoti praplaukiančius laivus, o ne vykdyti viešojo maitinimo veiklą. Nepaisant to, nuomininkas net  kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą bandydamas minėtame statinyje registruoti maisto tvarkymo subjektą. Ir tuomet vėl pasipylė kaltinimai Savivaldybei, kuri neva neleidžia dirbti ir žlugdo verslą.

Džiaugiuosi, kad Teismas sudrausmino verslininkus, kurie visko nori čia ir dabar , o labiausiai – nepaisyti įstatymų.

Kunigiškių kopose esančio radiotechninio pastato savininkei ir nuomininkui teks paisyti ir teismų išaiškinimų, ir įstatymų. Tuomet, kai bus atliktos iš valstybės išsinuomoto beveik 10 arų sklypo šalia pastato detaliojo plano klaidų taisymo procedūros, o po to ir pakeista karinio pastato paskirtis į poilsio aptarnavimo, jie galės džiuginti poilsiautojus paplūdimio inventoriaus nuomos paslaugomis bei lankytojus priimti nedideliame – mini bistro“, – socialiniame tinkle rašė meras.

Palangos meras Kunigiškių kopos karinis radiotechninis postas Užkanavės g.31 Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nutartis Palangos savivaldybė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933