...Žvalgykis nuo aukštų bokštų, tai kelią pajusi

Nuotraukoje – mokyklą pašventinęs Palangos klebonas Kęstutis Balčiūnas ir Gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas. Radvilės Kucevičiūtės nuotr.
Nuotraukoje – mokyklą pašventinęs Palangos klebonas Kęstutis Balčiūnas ir Gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas. Radvilės Kucevičiūtės nuotr.

„...žvalgykis nuo aukštų bokštų, tai kelią pajusiׅ“, – šia Mikalojaus Konstantino Čiurlionio citata ant Gimnazijos pastato sienos savo naujuosius mokslo metus pradeda Palangos senoji gimnazija. 

Kokią mintį, kokį priesaką mums siunčia šį genialiojo Lietuvos menininko, beje, brandžiausią savo kūrybos metų vasarą praleidusio Palangoje, žodžiai? Žvalgykis! Stebėk besikeičiantį pasaulį ir stenkis būti to besikeičiančio pasaulio dalimi.  

Žvalgytis į tolius kviečianti M. K. Čiurlionio citata regima iš tolo.
Žvalgytis į tolius kviečianti M. K. Čiurlionio citata regima iš tolo.

Žvalgykis nuo aukštų bokštų! Tuos bokštus sau turi pasistatyti pats savo pastangomis mokytis, nuolat siekti savo asmeninio tobulėjimo. Ir į tą bokštą būtina pačiam užlipti – ant jo niekas neužkels ir jo niekas nepadovanos. Ir tik pats, savo pastangomis užkopęs matysi platų begalinį galimybių horizontą bei suvoksi aiškesnį kontekstą. 

Geri tekstai bei kiti kūriniai, atradimai gimsta iš gerų kontekstų. Paimti tuos kontekstus iš tėvų, mokytojų yra didžioji mokinio užduotis. Tik turėdamas savo paties sukurtas galimybes galėsi rinktis kelią iš daugybės kelių ir savo pajautimų. Sukurti jaunam žmogui tokias galimybes yra ir didžioji tėvų ir mokytojo užduotis. 

Palangos senoji gimnazija šiandien yra viena geriausių Lietuvos mokyklų. Pagal mokinių ir jų mokytojų sukurtus rezultatus esame 25-oje Lietuvos gimnazijų reitingo pozicijoje. Pagal mokinių pasiekimus nacionalinėse olimpiadose esame pirmajame dešimtuke. Tai – didelė garbė čia dirbantiems mokytojams, Gimnazijos vadovams ir mokinių tėvams. Gerą mokyklą sukuria tik joje dirbantys žmonės.

Citatos teksto ant Gimnazijos sienos kaligrafija išrašyta Nacionalinės premijos laureato Dailės akademijos profesoriaus Rimvydo Kepežinsko ranka. 

Užrašo projektinis sumanymas yra Palangoje gyvenančio, apdovanoto nepaprastu talentu architekto Donato Rakausko autorinis darbas. Citatą parinko mūsų talentingoji lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė Jūratė Galinauskienė. Užrašą sumontavo UAB „R90“ dizaino meistrai.

Gimnazijos pedagogų kolektyvas su Palangos klebonu Kęstučiu Balčiūnu.
Gimnazijos pedagogų kolektyvas su Palangos klebonu Kęstučiu Balčiūnu.

Šis užrašas yra vienas baigiamųjų Palangos senosios gimnazijos atkūrimo darbų, todėl Gimnazijos pastatą Rugsėjo 1-ąją pakvietėme pašventinti Palangos parapijos kleboną dekaną Kęstutį Balčiūną. Tą pašventinimą suprantame ir kaip mūsų prasmingų darbų ir siekių palaiminimą.

Sveikinu visą Gimnazijos bendruomenę su naujų mokslo metų pradžia – Mokslo ir žinių bei Laisvės diena ir linkiu džiaugsmo būti kartu bei siekti prasmingo mokymosi rezultato.  

Palangos senosios gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas 

Palangos senoji gimnazija direktorius Leonas Šidlauskas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio citata
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933