„Pasaulio kine parke“ - Rimanto Oičenkos „Reisas“ ir pokalbis su režisieriumi

„Pasaulio kine parke“ - Rimanto Oičenkos „Reisas“ ir pokalbis su režisieriumi

Šį sekmadienį, liepos 23 d., 21.30 val. „Pasaulio kinas parke“ kviečia į susitikimą su lietuvišku kinu ir jo kūrėju - savo trumpametražį dokumentinį filmą „Reisas“, pasakojantį apie 1975 metais vykusį žvejybinio laivo „Nemunėlis“ reisą aplink Afriką, „Oldman“ parke Palangoje pristatys režisierius Rimantas Oičenka.

Filmo siužetas nukelia žiūrovą į nepagražintą sovietinio Klaipėdos uosto kasdienybę bei parodo autentiškus jūreivių gyvenimo vaizdus: laivo „Nemunėlis“ įgula atsisveikina su žmonomis ir leidžiasi į penkis mėnesius truksiantį reisą – žvejybą Atlanto vandenyne prie vakarinių Afrikos žemyno krantų. Nors laivas nutolsta per tūkstančius kilometrų nuo geležinės uždangos, bet jos šešėlis slenka paskui žvejus.

Juostos pagrindą sudaro dokumentinė medžiaga, kuri iki šiol niekur viešai nebuvo rodyta. Ją nufilmavo ir išsaugojo jūrininkas Laimutis Janutėnas, o prieš šešerius metus pasiūlė režisieriui R. Oičenkai.

Anot režisieriaus, Laimutis mėgo fotografuoti, turėjo 8 mm kamerą, filmavo darbo momentus, tačiau itin įdomu tai, kad užfiksavo ir įgulos išsilaipinimus Afrikos uostuose: Dakare, Mauritanijoje, Angoloje.

Iš viso iš L. Janutėno režisierius gavo apie 5 val. medžiagos, į filmą sudėjo vos 20 min. R. Oičenka neslepia - Laimutis filmavo gerai, todėl nebuvo lengva medžiagą atrinkti.

Pačiam režisieriui dokumentiniai kadrai filmu tapo tik tada, kai jo rankose atsidūrė asmeniniai Laimučio ir jo žmonos Marytės laiškai, kuriuos jie vienas kitam rašė viso reiso metu. Laimutis tuomet buvo panašaus amžiaus kaip R. Oičenka ir sprendė panašias problemas: susituokė, susilaukė vaikų, ieškojo gyvenamosios vietos.

„Tai surezonavo ir supratau, kad kalbėdamas apie juos, galiu kalbėti apie tai, kuo ir aš pats dabar gyvenu. Kartu norėjau parodyti ir jų, kaip poros santykį, kuris trunka jau 50 metų“, - kalbėjo R. Oičenka.

Pernai Varšuvos kino festivalyje filmas „Reisas“ buvo apdovanotas specialiu žiūri prizu.

Nemokama filmo „Reisas“ peržiūra bei susitikimas su režisieriumi Rimantu Oičenka vyks liepos 23 d., sekmadienį, 21.30 val. „Oldman“ parke Palangoje (Jūratės g. 2a). Pokalbį moderuos Mūza O. Svetickaitė.

Kino renginių ciklą „Pasaulio kinas parke 2023“  iš dalies finansuoja Palangos miesto savivaldybė.

„Pasaulio kine parke“ dokumentinis filmas „Reisas“ „Oldman“ parkas Palanga režisierius Rimantas Oičenka žvejybinis laivas „Nemunėlis“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933