Įkurtuvių naujame pastate laukiantis Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras toliau keliaus po Lietuvą

Operetė „Orfėjas pragare“. Olesios Kasabovos nuotr.
Operetė „Orfėjas pragare“. Olesios Kasabovos nuotr.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras 37-ąjį sezoną pasitinka kelionėmis po Lietuvą, G. Donizetti operos „Meilės eliksyras“ netikėta versija ir pasiruošimu įkurtuvėms naujame pastate.

„37-ajame sezone bus pristatyta net man pačiai netikėta G. Donizetti operos „Meilės eliksyras“ versija – sumažinta, kamerinė, edukacinė ir, žinoma, tinkanti gastrolėms. Režisierė Karina Novikova ją perskaitė naujai ir labai įdomiai. Ir operos pristatymas bus netradicinis: esame įpratę, kad pirmiausia pristatoma premjera, o tada vykstama gastrolių. Tačiau šįkart viskas vyks atvirkščiai. „Meilės eliksyras“ savo sceninį gyvenimą pradės nuo pažinties su bendruomenėmis, aptarimų, o pristatymas publikai kamerinėje scenoje numatytas lapkričio mėnesį. Suplanuota daug naujosios operos gastrolių po tolimiausius Lietuvos kampelius, festivalius. Klajonės po šalį – „namų neturinčio“ Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro kasdienybė, natūrali būsena, o rudenį tam skirsime dar daugiau dėmesio ir laiko. Po Lietuvą toliau keliaus KVMT projektas – mažųjų spektaklių ciklas „Sveika, opera! Labas, šoki!”. 37-ojo teatro sezonas spalio 1 d. tradiciškai startuos simfoninės muzikos koncertu. Tai bus paskutinis sezonas, kurį pasitiksime ne savo namuose, nes gruodžio gale KVMT pastato rekonstrukcija bus baigta. Visas 2024-ųjų repertuaras jau suplanuotas, kaip ir numatytas svarbiausias kitų metų įvykis – naujojo KVMT pastato atidarymas, kuris, tikiu, įvyks kovo gale!“ – pasakoja Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė.

Spektakliai keliaus po Lietuvą

„Auksiniais scenos kryžiais“ ir „Padėkos kauke“ apdovanotas choreografo Martyno Rimeikio pastatytas Eduardo Balsio baletas „Eglė žalčių karalienė“ – tikras publikos numylėtinis. Rudenį „Eglė žalčių karalienė“, kaip mažųjų spektaklių ciklo „Sveika, opera! Labas, šoki!” dalis, pradžiugins gerbėjus Biržų kultūros centre (rugsėjo 20 d.) ir Utenos kultūros centre (rugsėjo 21 d.). 

Smagia ir netikėta dovana mažiesiems žiūrovams taps choreografės Aušros Krasauskaitės ir kompozitoriaus Kristijono Lučinsko šokio spektaklio „Tikroji dinozaurų istorija“ pristatymas Palangos kurhauzo salėje (rugsėjo 24 d.). Vienu iš naujausių spektaklių vaikams – J. Gaižausko edukacine operos „Buratinas“ versija mėgausis Mažeikių mažieji žiūrovai (spalio 21 d.).

Gaetano Donizetti komiškos operos „Pulko duktė“ mažasis spektaklis lapkričio 16 d. pristatomas Rokiškyje, o lapkričio 17 d. – Utenoje. 

Koncertai

Naują sezoną tradiciškai atvers Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninio orkestro koncertas. Pagal vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio batutos mostą spalio 1 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto koncertų salės scenoje suskambės jo vadovaujamo simfoninio orkestro koncertas, skirtas 37-ojo KVMT sezono atidarymui ir Tarptautinei muzikos dienai.

Tradiciškai, artėjant Vėlinėms, KVMT simfoninis orkestras ir maestro Tomas Ambrozaitis pakvies į sakralinės muzikos koncertą „Lux perpetua“. 

Edukacijos ir dedikacijos

Viena iš svarbių KVMT repertuaro krypčių – edukaciniai renginiai ir spektakliai. Žinomų spektaklių edukacinėse versijose ir edukaciniuose renginiuose laukiami visi besidomintys jaunieji muzikinio teatro gerbėjai ir senjorai. 

Spalio 11 ir lapkričio 22 d. Žvejų rūmuose visi laukiami edukaciniame renginyje „Pažintis su šokio spektakliais „Sapnai ir kaktusai“ , o spalio 12 ir lapkričio 23 d. – šokio spektaklyje „Sapnai ir kaktusai“. 

Spalio 13 d. bus pristatoma Antoníno Dvořáko operos „Undinė“ edukacinis renginys, dedikuotas pirmosios lietuviškos operos „Birutė“ autoriaus Miko Petrausko 130–osioms gimimo metinėms, o spalio 14-osios vakare – visa opera.

Spalio 26 d. publikos lauks edukacinis renginys „Pažintis su opera „Lokys“, o spalio 27 d. visa opera, skirta Prospero Mérimée 220-osioms gimimo metinėms. Lapkričio 14 d. edukacinis renginys „Pažintis su komiška opera „Pulko duktė“, o lapkričio 15 d. – visas spektaklis. Gruodžio 5 d. edukacinis renginys „Pažintis su operete „Orfėjas pragare“, o gruodžio 6 d. – visas spektaklis. 

„Stogą nuraunantis“ kūrinys

Gruodžio 2 ir 3 dienomis Žvejų rūmuose skleisis G. Donizetti edukacinės operos „Meilės eliksyras“ premjera. Dainuos daug naujų teatro solistų, kurie rengiasi publiką sužavėti savo jaunystės energija bei noru kurti. Pastatymo dirigentas – iš Italijos kilęs Carmelo Giuseppe Longo, kuriam ši G. Donizetti sukurta muzika labai artima. Spektaklio komandoje taip pat dalyvauja kostiumų dailininkė Augustė Zukaitė ir choreografė Daria Verovka. Jaunosios kūrėjos pajautė kūrinio stilistiką ir humoro potekstę, tad laukiama ne tik „estetiškai malonios, bet ir pasiutusiai komiškos premjeros“.

„Tikri Pietų Italijos išgyvenimai ir žmonių tarpusavio santykių aistros! Man labai patinka G. Donizetti komiškos operos „Meilės eliksyras“ nagrinėjama tematika. Tai jaunų žmonių meilės istorija, o tiksliau dviejų požiūrių į santykius susikirtimas, kaip skausmingas variklis stumiantis visą siužetą į priekį bei kreipiantis jį netikėta linkme. 1832 metais sukurta opera skamba taip, lyg būtų paimta iš mūsų laikų psichoterapeuto užrašų ar „Netflix“ serialo. Tuo pat metu muzikoje gausu vaizduotę išlaisvinančios, prie realizmo ir buities nepririšančios medžiagos. O tai labai išlaisvina fantaziją. Tad tikiuosi pakviesti žiūrovus į „stogą nuraunantį“ vakarą su gruziniškomis vestuvėmis, ryškiomis spalvomis bei jautria meilės istorija“, – pasakoja režisierė Karina Novikova.

Mažiesiems

Bus pamaloninti ir mažieji teatro žiūrovai: spalio 29-ąją, lapkričio 25-ąją, gruodžio 3-iąją Žvejų rūmų Teatro salėje rodomas choreografės Aušros Krasauskaitės ir kompozitoriaus Kristijono Lučinsko šokio spektaklis „Tikroji dinozaurų istorija“. Jis vaikams atveria duris į Saulės sistemos pažinimą, supažindina su smalsiais ir visais nebaisiais dinozaurais bei atskleidžia tikrąją jų išnykimo priežastį.

Lapkričio 4-ąją bus parodyta J.Gaižausko opera „Buratinas“, į kurią bilietai dingsta taip paslaptingai, kaip ir pasakos auksinis raktelis.

Publikos mėgstamiausi

2023 m. rudens Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro repertuaras neišvengiamai sulauktų publikos pasipiktinimo, jei į sceną nesugrįžtų populiarusis Jerry Bocko miuziklas „Smuikininkas ant stogo“ (lapkričio 26 d., skirtas kompozitoriaus J. Bocko 95 metų sukakčiai, ir gruodžio 10 d.) ir nemažiau gerbėjų turinti komiška istorija iš vienuolių gyvenimo Dano Goggino miuzikle „Šounuolynas“ (spalio 15 d.) bei šokio spektakliai „Eglė žalčių karalienė“ (gruodžio 8 d.) ir naujiena – „Dona Kichotė“ (lapkričio 11 d.). 

Gyvenimo malonumus šlovinantys Jacques’o Offenbacho operetės „Orfėjas pragare“ herojai, pasiruošę publiką nuteikti linksmai pasitinkant Naujuosius metus: Žvejų rūmuose spektaklis bus rodomas gruodžio 30-ąją.

„Orfėjas pragare“. KVMT nuotr. Buratino partiją dainavo Giedrius Gečys. DKFOTO nuotr. Choreografo A.Ekmano „Cacti“ (Kaktusai). M.Aleksos nuotr. Choreografo A.Ekmano „Cacti“ (Kaktusai). M.Aleksos nuotr. G.Donizetti „Pulko duktė“. Martyno Aleksos nuotr. E.Balsio šokio spektaklis „Eglė žalčių karalienė“. KVMT nuotr. Miuziklas „Smuikininkas ant stogo“. KVMT nuotr. Miuziklas „Smuikininkas ant stogo“. KVMT nuotr. Spektaklis „Tikroji dinozaurų istorija“. KVMT nuotr. Teatraizuotas koncertas „Aš - senas jūrininkas“. KVMT nuotr. Rita Petrauskaitė (Undinė). O.Kasabovos nuotr.

KVMT inf.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras 37 sezonas G. Donizetti opera „Meilės eliksyras“ įkurtuvės naujas pastatas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933