Trasoje - „Aurum 1006 km lenktynių“ technikos apžiūra

Trasoje - „Aurum 1006 km lenktynių“ technikos apžiūra

Trečiadienio popietę Palangoje duotas simbolinis startas didžiausioms Baltijos šalyse „Aurum 1006 km lenktynėms“.

VšĮ „Promo events“ čia jas rengia be pertraukų nuo pat 2000-ųjų, tad šių metų renginio metraštyje šios lenktynės - jau 24-iosios.

Kaip įprasta automobilių sporte, bet kurių varžybų pradžia skirta lenktynėse dalyvausiančių automobilių ir pačių sportininkų kovinės parengties patikrai, kuri patikėta varžybų administracinei ir techninei komisijoms.

Šiemet iš kurorto centre esančio Dariaus ir Girėno stadiono komisijos persikėlė tiesiai į lenktynių trasą, kur atvežti ir varžyboms parengti automobiliai.  

Komisijos palankus sprendimas komandoms atveria vartus į laikinąjį lenktynių miestelį, šalia kurio besidriekiančioje trasoje šeštadienį, liepos 22 d., sužinosime 24-ųjų maratoninių lenktynių čempionus ir prizininkus.

Prie starto linijos - 23 komandos 

Ne tik lenktynininkams, bet ir būriui žiūrovų per daugelį metų gerai pažįstamas čia dirbantis vyriausiasis technikos komisaras Raul Koov iš Estijos ir jo brigada teisę varžytis lenktynėse suteikė 23 komandoms.

2023 metų „Aurum 1006 km lenktynėse“ kausis 79 vairuotojai, atstovaujantys šešioms šalims -  Lietuvai, Latvijai, Ukrainai, Nyderlandams, Anglijai ir Danijai.

Pirmą kartą lenktynių miestelyje plevėsuos Danijos vėliava. 

Dar prieš komisijos darbo pradžią techniniame parke pasklido žinia, kad „Stateta BRO by HMobile“ gretas be jai atstovaujančio dano Anders Fjordbach sustiprins ir jo tautietis, buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas Janas Magnusenas.

Ši žinia buvo sutikta kaip tikra sensacija, nes nė vienas, tegu ir buvęs aukščiausiojo automobilių lenktynių ešelono atstovas dar nėra skriejęs „Aurum 1006 km lenktynių“ trasa.

  , drauge su Eimantu Navikausku ir latviais Artūrs Batraks ir Reiniu Nitišs gins „Stateta BRO by HMobile“ komandos garbę ir vairuos vienintelį trasoje skriesiantį 

Be šių dviejų profesionalų „Stateta BRO by HMobile“ komandai atstovaus ir vienintelį tokį visame lenktynių automobilių parke esantį „Mercedes-Benz AMG GT3 Evo“ vairuos du lietuviai  - Eimantas Navikauskas ir Edvinas Žadeikis. 

Dar gerokai prieš varžybas keliuose interneto portaluose „LGOLED & LKU by Porsche Club Lithuania“ komandoje kartu su Mantu Janavičiumi, Aurelijumi Rusteika ir Mariumi Bartkumi startuosiantis Anglijos lenktynininkas Benjamin Barker buvo pristatytas kaip toks, „kokio Lietuva dar nėra mačiusi“. 

Skambus epitetas, matyt, užgavo kai kurių irgi aukščiausias ambicijas puoselėjančių lenktynininkų savimeilę, tad ir techninės komisijos darbo vietoje girdėjosi tokie pažadai : „pamatysim, kai dugną dėsim... arba – įdomu bus palyginti jo ir mūsų nuvažiuotų ratų laikus...“  

Nyderlandų sportininkui Bas Schouten dar nėra pavykę laimėti „Aurum 1006 km. lenktynių“, tačiau ant nugalėtojų pakylos, tegu ir neaukščiausiojo laiptelio, jis yra stovėjęs. Gal pavyks šiemet kartu su „Breitto & Baltic Caops” komanda ir ekipos partneriais Klaudu Bučinsku ir Povilu Gutausku?

Tarp 23 komandų vadovų – dvi moterys – „Sonderus Racing“ ekipai vadovausianti Indrė Senkutė, kurią labiau esame įpratę regėti tarp lenktynininkų, ir Inga Kačinskienė, diriguosianti „Chemtransa by Juta Racing“ komandos vyrams. 

Šiemet pirmi metai, kai sportininkų gretose nėra nė vienos moters. 

„Porsche“ aplenkė BMW

Ilgus metus lenktynėse dalyvaujančių populiariausiųjų automobilių sąrašas nesikeitė. Lenktynių ratus daugiausia sukdavo įvairių markių BMW automobilių gamintojų produkcija.

Šiemet sulaukta kardinalių pokyčių. Vos užmetus akį pastebimai galios antplūdžiu trykštančiame lenktynių autoparke dominuoja įvairių modifikacijų „Porsche“, kurių šiemet - net 8 (pernai komandos rinkosi 7).

Tai didžiausias „Porsche“ automobilių skaičius per visą 24 metų šių lenktynių istoriją. 

Kodėl kasmet „Porsche“ automobiliai nusipelno tolydžio didėjančio dėmesio, paaiškinti nesunku. Iš visų 23-ų jau įvykusių maratoninių lenktynių Palangoje net 15 laimėjo komandos, kurių sportininkai vairavo būtent šios markės automobilius. 

Antroji pagal gausumą vieta atitenka „Audi“ markei, kurių bus 4.

Po du automobilius „Aurum 1006 km lenktynėse“ bus įvairių modifikacijų „Lamborghini Huracan ST Evo II“, BMW, „Seat Leon“ ir „Ginetta“, po vieną – „Mercedes-Benz AMG GT3 Evo“, „Cupra“ ir LADA 2104. 

Lenktynėse ir šiemet dalyvauja tik pernai Palangoje debiutavę ir nugalėję abu „Audi R8 LMS GT3 Evo II“ automobiliai, o juos vairuoja pirmosios ir antrosios „Circle K miles Plus Racing team“ komandų sportininkai, vadovaujami Hario Aleksandravičiaus ir Andriaus Gelžinio.

Pirmajai ekipai atstovaus keturias pergales Palangoje paeiliui iškovojęs Julius Adomavičius, vieną kartą pirmas finišo liniją čia kirtęs Oskaras Brazaitis ir komandoje debiutuojantis talentingas Ukrainos sportininkas Yevgen Sokolovskiy.

Antrosios ekipos, kurią antrąja galima vadinti tik sąlyginai, sudėtyje nemenką patirtį ilgų nuotolių lenktynėse jau įgiję, tačiau didžiųjų pergalių dar alkani Simas Juodviršis, Justas Jonušis, Arūnas Gečiauskas ir Vytenis Gulbinas. 

Jaunimas mokosi iš vyriausiųjų 

Baigusi darbą administracinė komisija paskelbė, jog 2023 m „Aurum 1006 km lenktynių“ vyriausiojo sportininko titulas atitenka „DHR-Autovesta RC Cola“ komandos lenktynininkui, 68-erių britui Dave Holland.

Nors titulas jam nesuteikia jokių privilegijų, tačiau vyriausias amžiumi lenktynių dalyvis, ne tik Rytų šalyse tituluojamas aksakalu, nusipelno kolegų ir organizatorių išskirtinės pagarbos.  

Devyneriais metais jaunesnis „LGOLED & LKU by Porsche Club Lithuania“ komandos narys Aurelijus Rusteika antras eilėje į šį titulą, o dar metais jaunesnis „Kautros“ lenktynininkas Linas Skardžiukas – trečias.  

„Ignera & Bio-Circle by Dynamit“ ekipos nariui Arui Kvedarui, po lenktynių prabėgus mažiau nei savaitei švęsiančiam šešioliktąjį gimtadienį, be išlygų priklauso jauniausiojo titulas. 

Ketveriais metais už jauniausiąjį vyresnis „KAN – therm/Ringaudų servisas“ atstovas Dovydas Najus, o penkeriais - „Circle K miles Plus Racing team“ sportininkas Justas Jonušis. 

Pristatymą transliavo TV

Techninės komisijos darbą iš lenktynių trasos ir ten pat vykusį spalvingą komandų prisistatymą transliavo Tv3play, suteikusi progą žiūrovams iš arčiau pamatyti lenktyninius automobilius ir jų pilotus, iš pirmų lūpų išgirsti sportininkų planus ir lūkesčius prasidedančiose lenktynėse. 

Rytoj, liepos 20 d., rengiamas 10 val. prasidėsiantis „Aurum 1006 km lenktynių“ dalyvių paradas į Palangos Vytauto gatvę, kur vyks renginio atidarymo ceremonija ir visos dalyvaujančios lenktynėse komandos bus pristatytos visuomenei.

Renginį užbaigs pirmosios trumpos, tačiau labai azartiškos ir įdomios „Dynami:t Super Sprint lenktynės“.

Beje, nuo rytdienos tikrais lenktynininkais galės pasijusti ir daugelis į renginį jau atvykusių žiūrovų, kurie norės išbandyti savo jėgas liepos 20 d. 13 val. startuosiančiame „Technitis“ žiūrovų slalome“. 

Jo varžybos vyks visas „Aurum 1006 km lenktynių“ dienas, o šeštadienio pavakarę paaiškės ir nugalėtojai bei prizininkai. 

Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos Vytauto PILKAUSKO ir Andriaus LAUCIAUS nuotraukos
Aurum 1006 km lenktynės Techninė komisija technikos apžiūra
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933