Rašytojo Herkaus Kunčiaus operečių romano „Šaltasis karas“ pristatymas

Rašytojo Herkaus Kunčiaus operečių romano „Šaltasis karas“ pristatymas

Liepos 20 d., ketvirtadienį, 18.30 val. Palangos vasaros skaitykloje vyks susitikimas su rašytoju Herkumi Kunčiumi, neseniai išleidusiu operečių romaną „Šaltasis karas“. Autorių kalbins ir renginį moderuos teatro ir televizijos režisierius Vytautas Balsys.

Keliolikos romanų, daugybės esė, apsakymų, pjesių ir libretų autorius Herkus Kunčius naujuoju kūriniu „Šaltasis karas“ peržengė žanrų ribas – knygą įvardijo kaip operečių romaną.

Šią ironišką, fantasmagorišką ir net įžūlią knygą sudaro keturios dalys: herojinė operetė „Trumpa didingos baltų genties istorija“, vesterniška operetė „Traukinio apiplėšimas Bezdonyse“, kriminalinė operetė „Danaja ir Piktadarys“ ir politinė operetė „Perestroika“. Visas romano dalis jungia bendra ašis – Lietuvos istorijos įvykiai, kurių daugelis vyksta XX a.

„Skirtingai nei istoriniai optimistai, teigiantys, kad viskas bus gerai, bet jie to nesulauks, esu apokaliptinis optimistas, pranašaujantis, kad viskas bus gerai, tačiau niekas to nesulauks. Mus supantis pasaulis, nepaisant gerai ar blogai apie jį galvojame, yra tragikomiškas. Neretai jame verda ne tik operinės, bet ir operetinės aistros“, – sako Herkus Kunčius.

Dėl ironiško žvilgsnio į istorinius įvykius žinomas autorius pripažįsta, kad vis dažniau aplinkiniai įvykiai visai nekelia juoko, o tai, kas vakar galbūt atrodė juokinga, šiandien jau nebe.

Pirmojoje „Šaltojo karo“ dalyje „Trumpa didingos baltų genties istorija“ pateikiama lietuviams svarbių mitų bei faktų mozaika, čia įvykiai chronologine tvarka rutuliojasi nuo legendinio Publijaus Libono, arba Palemono, laikų iki šių dienų.

„Traukinio apiplėšimas Bezdonyse“ – tai vesterniška istorija apie tai, kaip 1908 m. rugsėjo 26 d. žemaičių kilmės bajoras, socialistas revoliucionierius bei būsimas Lenkijos vadovas Juzefas Pilsudskis drauge su trimis būsimais Lenkijos premjerais ir kitais veikėjais prie Bezdonių geležinkelio stoties apiplėšė iš Varšuvos vykusį traukinį. Nušovę vieną sargybinį, o kitus sužeidę, jie pagrobė 200 000 rublių, skirtų Vilniaus tramvajų linijai tiesti.

Trečioji dalis „Danaja ir Piktadarys“ – kriminalinė istorija, pasakojanti, kaip 1985 m. birželio 15 d. tuomečio Leningrado Ermitaže kaunietis Bronius Maigys įvykdė politinio vandalizmo aktą ir sieros rūgštimi apliejo Rembrandto paveikslą „Danaja“, protestuodamas prieš 1940 m. Sovietų Sąjungos įvykdytą Lietuvos okupaciją. Už tai jis buvo ilgiems metams uždarytas į Černiachovsko (Kaliningrado sritis) kalėjimo tipo specialiąją psichiatrinę ligoninę, kurioje buvo „gydomi“ aršiausi disidentai. Iš šios įstaigos akcijos vykdytojas buvo paleistas tik po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo.

„Perestroika“ – politinė operetė – prasideda 1985 m. kovą, kai SSRS komunistų partijos politinio biuro nariai Maskvoje generaliniu sekretoriumi išrenka „jauną“ penkiasdešimtmetį Michailą Gorbačiovą. Konsultuojant į dausas išėjusio ankstesnio genseko Andropovo dvasiai bei Lenino šmėklai, Gorbačiovas pradeda perestroiką, pasibaigusią 1991 m. SSRS žlugimu. Šioje operečių romano „Šaltasis karas“ dalyje ne tik apstu šiandien sunkiai įsivaizduojamų fantasmagoriškų įvykių, bet ir veikia to meto politinės bei marginalinės figūros, tarp kurių – Ronaldas Reaganas, Borisas Jelcinas, disidentas Andrejus Sacharovas ir burtininkas Kašpirovskis.

Rašytojas Herkus Kunčius operečių romanas „Šaltasis karas“ pristatymas Palangos vasaros skaitykla
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933