Kodėl šunų maistas be grūdų yra geriausias pasirinkimas jūsų augintiniui?

Kodėl šunų maistas be grūdų yra geriausias pasirinkimas jūsų augintiniui?

Šunų savininkai vis dažniau renkasi šunų maistą be grūdų. Ar tai laikina tendencija, ar pokytis, kurį diktuoja naujausios mokslininkų, dirbančių optimalios šunų mitybos srityje, rekomendacijos? Ar kiekvienas šuo gali ėsti šunų maistą be grūdų, ar ši maisto grupė skirta tik alergiškiems šunims? Perskaitykite argumentus, kodėl verta rinktis šunų maistą be grūdų.

Šunų maisto be grūdų pasirinkimas Lietuvos rinkoje vis didėja - tokį šunų maistą siūlo beveik kiekviena gyvūnėlių parduotuvė, o vis daugiau šunų savininkų renkasi šunų maistą be grūdų. Skaitykite toliau ir sužinokite, ar grūdai šunų maiste yra tik nereikalingas užpildas, ar vis dėlto jie gali turėti teigiamą poveikį jūsų šuns sveikatai ir vystymuisi.

Jūsų šuo - vilko palikuonis

Pirmasis ir pagrindinis argumentas, kodėl verta rinktis šunų maistą be grūdų, yra šunų genealoginė mitybos kilmė. Šunys yra tiesioginiai vilkų palikuonys - o šie neabejotinai yra mėsėdžiai. Todėl mėsa ir riebalai turėtų būti pagrindinė bet kurio šuns raciono sudedamoji dalis. Kartu reikia atsižvelgti į tai, kad laukiniai gyvūnai kartu su skerdiena ėda ir vidurius.

Šuo - ne vilkas

Šuo su vilku turi apie 90 % bendrų genų, tačiau tarp jų vis tiek yra 10 % skirtumų, todėl jų mityba gali, o daugeliu atvejų ir turi šiek tiek skirtis. Šuniui, kaip naminiam gyvūnėliui, kasdieniniame racione, be mėsos ir riebalų, reikia vitaminų ir mineralų, taip pat virškinimo skaidulų - priešingu atveju jis gali turėti tuštinimosi problemų.  Visi šie ingredientai turi būti tinkamai subalansuoti - tai ypač žino šunų savininkai, kurie renkasi BARF mitybą, - sudaryti tinkamą racioną nėra lengva, todėl paruoštas šunų maistas dažnai yra geresnis pasirinkimas.

Ar grūdai šunų maiste gali pakenkti?

Grūdai šuns mityboje nėra savaime blogas dalykas. Nedideli jų kiekiai nekenkia ir gali turėti gerą poveikį virškinimui - tai priklauso nuo veislės ir net individualių aplinkybių. Problema iškyla, kai grūdų šeriama per dideliais kiekiais. Kodėl? Pirmiausia todėl, kad evoliucijos procese šunims tik visai neseniai išsivystė seilių amilazė. Tai fermentas, skaidantis angliavandenius. Todėl per didelis grūdų kiekis šuns maiste geriausiu atveju gali sukelti virškinimo problemų, pasireiškiančių viduriavimu ir dujomis, o blogiausiu - prisidėti prie kasos ligų. Grūdai taip pat gali sukelti alergiją maistui ir prisidėti prie vėžinių pakitimų atsiradimo. Optimalus grūdų kiekis šuns maiste turėtų būti apie 10 %, bet niekada ne daugiau kaip 20%.

Jei galite, rinkitės šunų maistą be grūdų!

Jei jūsų šuo gerai toleruoja maistą be grūdų - svarbiausia, jis neturi virškinimo problemų, rinkitės šunų maistą be grūdų, kurį siūlo kiekviena gerai įrengta gyvūnėlių parduotuvė. Be to, kad, kaip minėjome, grūdai gali turėti neigiamą poveikį jūsų šuns sveikatai, paprastai šunų maistas fera.lt be grūdų yra geresnės sudėties. Grūdai laikomi palyginti pigiu užpildu prastos kokybės ėdalui, todėl kiti juose naudojami ingredientai, įskaitant mėsą, dažnai būna prastesnės kokybės nei tie, kurie naudojami brangesniuose ėdaluose.

Rinkdamiesi šunų maistą, skaitykite sudėtį!

Nesvarbu, ar renkatės šunų maistą be grūdų, ar su grūdais, turėtumėte atidžiai perskaityti ėdalo sudėtį. Viskas, kas jame yra, turi būti kokybiška ir tinkamų proporcijų. Tarp šunų maisto sudedamųjų dalių pirmiausia turėtų būti išvardyti gyvūniniai baltymai, po jų - riebalai. Šunų maiste svarbiausia, kad baltymų šaltinis, t. y. mėsa, būtų kokybiškas. Pageidautina, kad ji būtų tinkama vartoti žmonėms. Taip pat venkite, kad šunų maistas turėtų daug priedų, pavyzdžiui, sojos, makaronų, ryžių, grūdų ar kukurūzų. Per didelis jų kiekis gali būti kenksmingas ir geriausiu atveju nenaudingas jūsų šuns sveikatai.

Kodėl šunų maistas be grūdų yra brangus?

Rinkdamiesi šunų maistą gyvūnėlių parduotuvėje galite susidaryti įspūdį, kad ėdalas be grūdų yra daug brangesnis už kitus ėdalus. Ar taip yra iš tikrųjų? Taip ir ne. Taip, nes jie paprastai gaminami naudojant geresnės kokybės mėsą, todėl jų gamyba kainuoja brangiau, todėl juos reikėtų lyginti su aukščiausios kokybės ėdalu gyvūnams augintiniams. Ne - nes jei lyginsime šiuos gerus ėdalus, šuo turi suėsti mažiau ėdalų be grūdų, kad gautų pakankamai maisto. Prastos kokybės ėdalas, kuriame yra daug užpildų, yra mažiau kaloringas šuniui - jis užpildo jo skrandį, tačiau jis turi suėsti didesnį kiekį, kad patenkintų poreikį. Todėl kainų skirtumai nebėra tokie dideli.

Be to, yra dar vienas labai svarbus, jei ne pats svarbiausias, aspektas - sveikata. Mityba yra vienas svarbiausių gyvulio priežiūros aspektų. Pasirinkus aukštos kokybės ingredientus, šunys gyvena ilgiau ir džiaugiasi geresne sveikata. Lėtinėmis ligomis sergančio šuns gydymo išlaidos yra milžiniškos, todėl šiuo atveju prevencija neabejotinai geriau nei gydymas.

šunų maistas fera.lt Sausas šunų maistas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933